Big_loader_ajax

Macron: Odpovědí na autoritářské režimy, které nás obklopují není autoritativní demokracie, ale autorita demokracie

17.04.2018

Prezident Macron v úterý 17.4 mluvil na půdě Evropského parlamentu o budoucnosti Evropy. Nadnesl, že přišel do EP v době narůstající nedůvěry a dělení v mnoha Evropských zemích stejně jako velkých změn.

Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že EU je v „jakési občanské válce“ s „fascinací iliberalismem“. Opouštění lpění na demokracii označil za chybu. „Odpovědí na autoritářské režimy, které nás obklopují není autoritativní demokracie, ale autorita demokracie.“

Prezident Macron dále, představil svou vizi „Sovereign Europe“ a označil několik cílů, kterých musí být dosaženo do příštích voleb do EP.

1. „Musíme odblokovat diskuzi o Dublinu“ a musí dojít ke změně migrační politiky.

2. Prezident Macron chce nový program pro místní samosprávy, které řeší problematiku migrace.

3. Digitální zdanění – toto digitální zdanění by chtěl jako základ samostatných příjmů EU.

4. Reforma měnové unie

5. Podporovat evropské univerzity, programy Erasmus a další aktivity

Suverenitu Evropy by chtěl v následujících oblastech:

1. Vnější a vnitřní obrana

2. Ekonomická suverenita – spojená se suverenitou klimatickou, energetickou. Chce, aby země EU zvýšily své příspěvky v Pařížských dohodách. Dále chce zdanění CO2 na hranicích.

3. Suverenita zdraví, potravin a hygieny

4. Suverenita digitální – nepřímo zmínil GDPR s tím, že dříve byla EU kritizována, že její regulace jsou přehnané, i když se teď ukazují jako správné.

5. Suverenita sociální – problematika vyslaných pracovníků – chválil Radou schválený kompromis.

Prezident Macron následně hovořil o tom, že je z generace, která nezažila válku a je zvyklá na luxus míru a blahobytu. S tím, že tyto věci nejsou samozřejmé a že nechce patřit k „náměsíčné generaci“ neuvědomující si svoji vlastní historii. Chce patřit ke generaci bojující za Evropskou suverenitu, protože to je jediný způsob, jak se budou moci příští generace rozhodnou o vlastní budoucnosti.

Autor článku : Petr Jurečka, stážista v kanceláři Luďka Niedermayera