Big_loader_ajax

Evropský parlament vyzval ke zvýšení ochrany novinářů v Evropské unii

19.04.2018

Vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové rezonuje i na evropské půdě. V reakci na ni dnes europoslanci přijali návrh "usnesení o ochraně investigativních novinářů v Evropě".

Nezávislá a nerušená média představují jeden ze základních prvků demokratické společnosti a je povinností členských států zajistit ochranu svobody tisku. To konstatuje usnesení, které vychází ze zjištění delegace šesti europoslanců, kteří navštívili Slovensko v první polovině března.

Zároveň silně odsuzuje vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky a poznamenává, že tato vražda je již pátou vraždou investigativního novináře v zemích EU a druhou vraždou investigativního novináře pracujícího na případu Panama Papers v EU po vraždě Daphne Carauana Galiziové na Maltě v říjnu 2017.

Europoslanci proto vyzývají slovenské orgány, aby vynaložily všechny nezbytné zdroje a zjistily úplné, důkladné a nezávislé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, které postaví pachatele před soud. Zároveň vybízí slovenské dozorčí a soudní orgány a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) k vyšetření všech údajných nesrovnalostí a podvodů týkajících se podvodů s DPH a Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) a dalších strukturálních fondů.

Usnesení dále vyzývá slovenského nejvyššího státního zástupce, aby znovu obnovil trestní oznámení podané Jánem Kuciakem a prošetřil zprávy o úniku jeho osobních informací, a apeluje na slovenské orgány, aby zajistily ochranu investigativních novinářů před všemi formami pomluvy, vyhrožování nebo fyzických útoků.

Usnesení, které podpořili europoslanci jasnou většinou 573hlasů (27 proti), obsahuje celou řadu návrhů a doporučení na ochranu investigativních novinářů a jejich zdrojů jak pro členské státy, tak pro Evropskou komisi, stejně jako další návrhy na větší transparentnost a šetření kauz, na které Kuciak poukazoval.

I proto vyzvali europoslanci konferenci předsedů, aby předložili návrh o tom, jak ocenit práci Kuciaka a Galiziové a zvážili přejmenování stáže novinářů v Parlamentu po Jánu Kuciakovi.

Souvislosti

Ján Kuciak se ve svém posledním článku, který vyšel posmrtně, zaměřil na vyšetřování rozsáhlých skandálů daňových úniků, daňových podvodů a praní špinavých peněz možným zneužíváním zemědělských dotací EU italskou mafií ‘Ndrangheta, které mohlo zasahovat do řad vládních úředníků blízkých vysoce postaveným politikům.

Společně se svojí snoubenkou byl na konci února 2018 zavražděn střelnou zbraní. Slovenská policie případ vyšetřuje jako úkladnou vraždu, která zřejmě souvisí s Kuciakovou prací novináře.

Autor článku : Petr Jurečka, stážista v kanceláři Luďka Niedermayera