Big_loader_ajax

Niedermayer: Termín Visegrád Česku nesvědčí, jsme někde jinde než Polsko a Maďarsko

24.06.2017

Termín Visegrádská čtyřka v jeho současné podobě Česku v rámci Evropské unie nesvědčí. Ve svých postojích jsme mnohem blíže řadě západních zemí než současné Maďarsko či Polsko. V pořadu Interview ČT24 to řekl europoslanec Luděk Niedermayer (nestr. za TOP 09 a STAN).
Rozdíly mezi zeměmi V4 podle něj panují jak v pojetí demokracie a způsobu vládnutí, tak i v dalších důležitých hodnotových oblastech. Podle Niedermayera také žádná ze zemí pozdějších vln vstupu do eurozóny nebyla na přijetí eura tak výjimečně dobře připravena jako právě Česko.
 
 
Podle Niedermayera se postavení zemí V4 vůči Bruselu nachází ve velmi komplikované, současně ale také velmi rozdílné situaci. Maďarská vláda premiéra Orbána se podle českého europoslance stále více odlišuje od většiny evropských zemí v samotném pojetí demokracie, pojetí vládnutí a dalších důležitých hodnotových oblastech. „Velice svébytně“ se podle něj v poslední době vyvíjí také Polsko.

„Řekl bych, že pozice České republiky a Slovenské republiky je přece jenom trochu lepší. Je trochu nešťastné, že se to skrývá pod tím termínem Visegrád. To nám určitě nesvědčí. Jsou to podstatné rozdíly. Doufám, že jsme někde jinde, než je Polsko nebo Maďarsko,“ řekl europoslanec.

„Jsme mnohem blíže řadě západních zemí ve svých postojích a ve svých pohledech na věc, než abychom měli postoje blízké těmto dvěma zemím,“ dodal Niedermayer s odkazem na Maďarsko a Polsko.

„Myslím, že na začátku chyběl někdo, kdo by si vzal papír, tužku a něco spočítal. Visegrádské země jsou sice čtyři země, které mají leccos společného, ale je to příliš málo na to, aby to představovalo jakoukoliv rozhodovací skupinu v rámci Evropské unie. Je to příliš málo na to, aby to blokovalo jednotlivá rozhodnutí.“

Podle českého europoslance pozice Česka v EU není vůbec špatná. „Kdybych se na to chtěl dívat pozitivně, tak zaznamenávám, že v řadě agend, třeba v oblasti životní prostředí, průmyslu, jsme vnímáni jako takový svorník mezi novými zeměmi, které jsou většinou chudší, a zeměmi té původní Evropské unie. A z tohoto titulu máme svým způsobem výjimečnou pozici, kterou někdy využijeme, někdy podle mého názoru prohospodaříme,“ říká.

Na přijetí eura můžeme vydělat 
Niedermayer také jako bývalý viceguvernér ČNB potvrdil nedávná slova současného guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka o dobré připravenosti Česka na přijetí eura. „Žádná země nemá tak dobrou šanci, že na tom vydělá, že to bude ku prospěchu,“ řekl s tím, že pouze existuje špatná představa, že by po vstupu do eurozóny došlo v Česku k zamrznutí mezd na určité úrovni.

„Naše mzdy porostou tak rychle jako naše ekonomika. Já si myslím, že tady jsou docela dobré důvody euro přijmout. Já bych dokonce očekával, že se růst celkově zrychlí. Takže si trochu kladu otázku, jakou výhodu vlastně má odkládat něco, co je pro nás dobré. Úplně tomuto argumentu nerozumím,“ tvrdí Niedermayer.

Podle europoslance například Slováci, ale i jiné další země, které vstoupily do eurozóny s méně výkonnějšími ekonomikami, od té doby prosperují. „Jak se bude vyvíjet mzda lidí v naší republice, na tom euro nic nezmění, to záleží na trhu práce a na tom, jak bude prosperovat naše ekonomika. Jestli mzda bude vypočítaná v eurech, mohla by být vypočítaná v librách, ve švýcarských francích, to je docela jedno, to nehraje roli,“ dodává.

Niedermayer by proto byl rád, kdyby si příští česká vláda dala závazek přijmout euro. „Dostali bychom se tím nejen k lepší životní úrovni, vyšší stabilitě naší ekonomiky, ale právě s tím, jak hrozí určité rozdělení Evropy na jádro a periferii, tak bychom si vzali vstupenku do klubu, ve kterém bychom měli být, to znamená do jádra Evropské unie.“
 
Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : ct24.cz