Big_loader_ajax

Máte dojem, že Česko za minulých vlád "velmi podléhalo tlaku USA a EU" a až nyní je "nezávislou zemí", jak tvrdí Miloš Zeman?

25.03.2016

Luděk Niedermayer: Stejně absurdní a nebezpečný výrok jako ten, co pronesl v Číně. Tam řekl: "přijel jsem, se učit, jak ... stabilizovat společenský řád". Ještě, že to je (snad) jen bezobsažné, patolízalské plácání špatného presidenta...
Prezident Miloš Zeman kritizoval v rozhovoru s čínskou televizí CCTV politiku minulé české vlády. Podléhala podle něj Spojeným státům a Evropské unii. "Je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou České republiky byly velmi špatné vztahy. Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech," uvedl Zeman doslova. Co si o jeho slovech myslíte? Máte dojem, že jsou pravdivá? 
 
Luděk Niedermayer
Stejně absurdní a nebezpečný výrok jako ten, co pronesl v Číně. Tam řekl: "přijel jsem, se učit, jak ... stabilizovat společenský řád". Ještě, že to je (snad) jen bezobsažné, patolízalské plácání špatného presidenta...
 
David Řezníček
Je to absurdní a neuvěřitelné. Zeman ve své pozici posunuje hranice možného. Ještě před 3 lety bych cokoliv podobného považoval za velmi špatná vtip. Ale je to velmi drahá a ponižující realita. Co si s tím počít?

Daniel Kvasnička
To se téměř nedá komentovat. Každý komentář zvýrazňuje trapnost té věci. Jistěže pan Zeman mluví z cesty! Mne by spíše zajímalo, jak to změnit čistou a demokratickou cestou dříve, než vyprší mandát.

Markéta Hejkalová
Co by se asi stalo v Číně, kdyby hodnostář významem srovnatelný s českým prezidentem (tedy starosta města střední velikosti) tak ponížil sám sebe a svou zemi a před cizím státníkem? Dostal by za to kulku, nebo provaz?

Martin Charvát
USA je náš spojenec, země EU jsou naši spojenci a nejbližší partneři. Měli bychom tedy s nimi táhnout za jeden provaz. Čína není ani náš spojenec, ani blízký partner.

Václav Koubek
Domníval jsem se,že ani první úředník země nemůže otáčet kurz zahraniční politiky vlády a potažmo EU bez souhlasu Parlamentu.Ač pouze rétoricky domnělý tlak vzešel z útlaku komunistické totality měl by i Senát zvážit míru jím porušení ústavního řádu.

František Fuka
Od doby, co Česko přestalo podléhat SSSR, podléhá USA a EU, což je logické a přirozené. Za Zemanovy vlády jim podléhá o trošičku méně (respektive "o trochu více dělá, že jim nepodléhá"), ale nejsem si jist, jestli je to dobře.

Jan Urban
Miloš Zeman porušuje ústavu České republiky a ohrožuje její bezpečnost i spojenecké vztahy. Měl by být okamžitě odvolán. Není trapnějšího symbolu nesvéprávnosti a zkorumpovanosti.

Helena Illnerová
Jsou to slova nehorázná. Jsme dobrovolně členy EU a NATO a podle toho bychom se měli chovat. Čínský prezident nepřijel jen na návštěvu ČR, ale přijel také do EU. A český prezident by se měl chovat jako představitel EU a ne jako malý český služebník.

Marek Vácha
Naštěstí jsme součástí Evropské unie a naštěstí jsme členy NATO. Než se tak stalo, vládla zde totalita. Kdo by myslel, že štěstí nám přinese orientace na zemi, kde jsou soustavně porušována lidská práva, je děsivě nepoučen z historie.

Radkin Honzák
Obávám se, že souhlasím s neurologem MUDr. Martinem Stránským, že je nanejvýš pravděpodobné, že jde o projevy demence. Pokud tomu tak není, je to ještě horší stav prezidentské mysli a vše, čím bych tuto skutečnost označil, by bylo žalovatelné.

Jaromír Dvořáček
Diplomacie je nástroj, který nám umožňuje jednat se všemi státy. Spojenectví znamená jasně viditelnou podporu některým státům. Nemyslím, že dobré vztahy s Čínou či Ruskem nutně znamenají špatné vztahy s US nebo EU, to budiž cílem naší reprezentace.

Ivan Štampach
Politice USA lze vytknout, např. podporu režimů hrubě potlačujících lidská práva (např. Saúdská Arábie), ale euroatlantická civilizace, a v ní EU, je našim širším domovem. Být ve spojení s nimi je vždy lepší, než podléhat ruským imperiálním zájmům.

Jakub Horák
Především díky tlaku USA a západní Evropy tu dnes nevlají rudé vlajky všude. Snažit se zavděčit novým přátelům pomocí okopávání kotníků druhých je projev nevkusu a nízké sociální inteligence.

Jiří Schneider
Účelové a nevěrohodné prohlášení - vzhledem k postojům a výrokům bývalého premiéra Miloše Zemana - nejen snižuje důstojnost úřadu a vážnost země před našimi spojenci ale hlavně v očích těch, které mělo potěšit. Nezávidím našim diplomatům.

Michal Berg
Tato slova snad ukončí jednou provždy mýtus "proevropského" prezidenta Zemana, protože tato slova nás jednoznačně z Evropské unie vyvádějí někam na východ.

Edvard Outrata
Nejen,že nejsou pravdivá,jsou i neloajální k našemu státu a velice ostudná. Prezident si nevidí do úst. Pro okamžikový rétorický efekt je tento prý "evropský federalista" schopen obětovat zájmy naší vlasti i vlastní ještě nedávno deklarované principy
 
Zdroj : dialog.ihned.cz