Big_loader_ajax

Úspěchy poslaneckého klubu ELS v roce 2016

01.01.2017

Jedním z hlavních úspěchů poslaneckého klubu ELS bylo schválení jmenné evidence cestujících (PNR). Poslanci ELS se o zavedení tohoto registru údajů o pasažérech mezinárodních letů mezi EU a třetími zeměmi pro potřeby bezpečnostních složek zasazovali několik let, avšak tato iniciativa byla dlouho blokována poslanci levicových frakcí.

Po teroristických útocích v Paříži a Bruselu se PNR ukázalo jako nezbytné. Letečtí dopravci budou mít nově povinnost zasílat údaje o pasažérech úřadům členského státu, ze kterého daný cestující odlétá, nebo do kterého přilétá. Shromažďovány budou údaje o jménech cestujících, jejich kontaktních údajích, podrobnosti o vybraném letu či použité platební kartě. Nutno podotknout, že s těmito údaji bude zacházeno ve velmi přísném vyhrazeném režimu, aby byla co nejvíce chráněna práva občanů. Pro bezpečnostní složky jsou ale tyto údaje zásadním instrumentem v boji proti teroristům, neboť budou moci lépe kontrolovat pohyb osob z a do třetích zemí a monitorovat osoby podezřelé z radikalizace či spáchání trestných činů.

Dlouhodobou prioritou poslaneckého klubu ELS je řešení migrační krize. Poslanci se zasadili o rychlé projednání návrhu na vytvoření Evropské pohraniční a pobřežní stráže. V případě ohrožení hranic či vytvoření tlaku v podobě migrační vlny mají členské státy nově k dispozici rezervní tým rychlého nasazení o alespoň 1500 příslušnících stráže. Jedním z dalších úkolů agentury je např. provádění operací a zásahů souvisejících s navracením osob do třetích zemí. Poslanecký klub ELS podpořil i nový jednotný evropský cestovní doklad pro navracení neoprávněně pobývajících státních příslušníků třetích zemí v EU. Ten má nově posíleny technické a ochranné prvky tak, aby byl uznatelný zeměmi, odkud migranti nesplňující podmínky pro udělení azylu na území EU pocházejí. Měl by tak zvýšit v současné době pouze 43procentní úspěšnost při navracení osob, kterým bylo nařízeno opustit EU.

Poslanecký klub ELS hlasoval i pro zjednodušení života unijních občanů, když podpořil zjednodušení požadavků na předkládání některých veřejných listin v EU. Zahraniční orgány budou muset uznat veřejné listiny vydané jiným členským státem, jako je rodný list, doklad o rodinném stavu, trvalém bydlišti, občanství, vlastnictví nemovitostí či výpis z rejstříku trestů, bez dalších požadavků na jejich ověření. Nebude ani nutné žádat specializované agentury o překlad úředních listin, neboť součástí nařízení je i vytvoření vícejazyčných celounijních formulářů pro tyto dokumenty.

Velikým úspěchem je sjednání obchodní dohody CETA mezi EU a Kanadou. Tzv. Komplexní hospodářská a obchodní dohoda s Kanadou odstraňuje téměř všechna dovozní cla, čímž by měl být český export do Kanady navýšen o 8 procent. Vývozci by totiž měli ušetřit na dovozních clech do Kanady ročně až 103 miliónů Kč a snížit své vstupní náklady o 108 miliónů korun.

Europoslanci ELS se v roce 2016 zaměřili i na daňové podvody, díky kterým ztrácí vlády členských států ročně miliardy euro. Povinnost automatické výměny informací mezi členskými státy v oblasti daní by měla zamezit praktikám některých nadnárodních společností, které přesouvají své zdanitelné zisky do států s příznivými daňovými režimy. Navíc díky druhému předpisu z roku 2016 nastavujícímu pravidla proti praktikám vyhýbání se daňovým povinnostem nebudou moci velké společnosti ani převádět zisky do zemí s výhodným zdaněním pomocí úvěrů, využívat rozdílných daňových předpisů u finančních nástrojů nebo využívat účelově založených dceřiných společností, které nevykonávají ekonomickou aktivitu.

V neposlední řadě se poslanecký klub ELS podílel na řadě usnesení Evropského parlamentu, která vyzývají k dodržování lidských práv ve světě. Zmínit lze dvě rezoluce o okupaci Krymu a potlačování práv Krymských Tatarů Ruskem. Europoslanci v nich vyjádřili podporu suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny v rámci mezinárodně uznaných hranic a stanovili obnovení ukrajinské svrchovanosti na Krymu za jednu z podmínek k znovunastolení standardních vztahů s Ruskem. Jako připomínku smutných událostí v květnu 1944, kdy nechal Stalin deportovat až 250 000 Krymských Tatarů do Uzbekistánu a kdy více než 100 000 Tatarů zemřelo na přímé důsledky tohoto nuceného přesídlení, podpořil poslanecký klub ELS Krymské Tatary v jejich vzdoru proti současné okupační moci. Třetí usnesení významné především z české perspektivy bylo usnesení o Súdánu, ve kterém se zásluhou českých europoslanců v poslaneckém klubu ELS Evropský parlament zastal Petra Jaška, českého humanitárního pracovníka, který pomáhá perzekuovaným křesťanům v Súdánu a Nigérii, a vyzval k zastavení jeho stíhání.

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP