Big_loader_ajax

Pozvánka na filmy Karla Strachoty o životě na konci totality

Je mi ctí představit Vám touto cestou tři filmy scénáristy a režiséra Karla Strachoty, ředitele vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni.

 

Karel Strachota a jeho kolegyně a kolegové zprostředkovávají v rámci projektu Příběhy bezpráví již od roku 2001 poutavou formou mladým lidem moderní historii naší země i problémy dnešního světa. Jejich filmy, doprovázené audiovizuálními materiály, využívá při výuce víc než čtyři tisíce škol. Mnoha lidem, bez rozdílu věku, tak připomínají život v nesvobodě. 

 

Trojici filmů spojeuje rok 1989. Rok, kdy zprvu nikdo nečekal, že se poměry v naší zemi někdy změní. Díky statečnosti mnoha lidí ale nakonec přinesl konec komunistické zvůle a začátek demokratické éry naší země. Ve filmech uvidíte nejen události listopadu 1989, ale i šeď a beznaděj života v komunistickém Československu. Filmy, které spustíte pomocí odkazů níže, jsou jen malá část webu Jednoho světa na školách. Jsem rád, že mohu takto přispět k tomu, že je uvidí víc lidí. Rád jsem také pomohl ke vzniku anglických verzí dvou z nich, aby byly dostupné pro zájemce i v zahraničí. 

 

Věřím, že se Vám filmy budou líbit a umožní Vám znovu se zamyslet nad naší minulostí. Pro mě jsou i připomenutím, že demokracie není samozřejmostí, a že o ni musíme bez ustání pečovat. Dnes to platí možná víc než dřív. 

Luděk Niedermayer

 

 

Níže najdete stručný obsah filmů. Pustit si je můžete kliknutím na jejich název. 

 

1989: Chceme dýchat

Karel Strachota / ČR / 2023 / 50 min

"Teplice v období takzvané normalizace. Kdysi krásné lázeňské město je zdevastované. Často je zahaluje hustý smog. Jsou také baštou specifického punku a městem výjimečné alternativní kultury. Převážně v Teplicích se odehrává příběh Pavla a Renaty. Chtějí žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejich životů však soustavně zasahuje represivní komunistický režim, pro který představují „závadovou mládež“. Film vrcholí demonstracemi, které v Teplicích kvůli katastrofálnímu znečištění životního prostředí začaly týden před 17. listopadem 1989 a které se následně proměnily v politické protesty. Listopadová revoluce začala na severu: lidé chtěli dýchat.