Big_loader_ajax

Kateřina Nováková

Očekávání od Stáže
Představa získat hlubší vhled do práce Evropského parlamentu a práce europoslance z hlediska obsahu i logistiky. Zajímá mě fungování mezi Bruselem a Českem, organizační struktura týmu, a také dynamika frakcí.
Přínos Stáže
Stáž mi poskytla přesně to, co jsem očekávala. Získala jsem hlubší porozumění evropskému kontextu a práci europoslanců, a také lepší povědomí o průběhu jednotlivých hlasování. Překvapilo mě množství zasedání, která probíhají na různých úrovních, než se věci dostanou na plenární zasedání.
Anna_s
Studentka Evropských studií na Masarykově univerzitě v Brně, původem z Plzně

Jak vlastně probíhá typický den stážisty u pana Niedermayera? No, "typický" je asi slovo, které se sem úplně nehodí. Ale jsou určité základní pilíře, na kterých se můžete spolehnout.

Za prvé, ta chvilka, kdy pan europoslanec vytáhne tu svoji klasickou otázku, kterou prý položí každému stážistovi: "Co by sis na té stáži přál(a) dělat nebo vidět?" Tím Vás nezkouší, ale ukazuje, že každému stážistovi věnuje individuální pozornost, podle toho, co ho zajímá. Já jsem odpověděla, že bych hlavně chtěla vidět jeho náplň dnů. A mohu vám říct, to se opravdu splnilo. Byli jsme s ním všude, kam šel - na jednání o filech, na setkání s frakcemi, do rozprav, na tiskové konference, dokonce i na trialogu.

Za druhé, pokud jste schopni běhat a zároveň mluvit, máte vyhráno. Pan Niedermayer má tendenci vyrazit z kanceláře minutu před začátkem jakékoli schůze a jde jako vítr. A my jsme za ním krok za krokem, diskutujeme o aktuálních událostech a snažíme se držet tempo. Za třetí, pokud si po prvním týdnu řeknete, že tam dělají pořádně moc práce, pak jste ještě neviděli Štrasburk. Určitě byste měli alespoň jednou zajet. Ale ne, v tomto případě nejde o turistickou exkurzi do francouzského města, ale exkurzi do světa, kde se na pár dní žije jen a jen EU politikou. A za čtvrté, dostanete backstage pass do politického divadla. Když sledujete jednání nějakého výboru, můžete se zamyslet nad tím, proč někteří účastníci předvádějí svá kličkování. A pak, když Vám po jednání pan europoslanec odhalí kousek závoje a řekne: “Ten to zase blokuje, protože..." - najednou se před vámi otevře pohled na to, jak se za kulisami točí zákulisní “intriky”. Takže připravte popcorn a sledujte, jaké se všechny různorodé ploty rozvíjejí před každým hlasováním.

Ale teď už trochu vážněji. Témata mé stáže se odvíjela především od témat projednávaných v Parlamentu a celé EU bublině. V mém případě šlo zejména o schválení dalšího balíku pro Ukrajinu, při kterém Orbán dramaticky hrozil vetem, aby potom vše bylo schváleno po 5 minutách od začátku oné Mimořádné Rady. Zajímá mě klima, a tak jsem se nějakou dobu věnovala sepisování informací ze Směrnice o obnovitelné energii, z Aktu o klimaticky neutrálním průmyslu, či sledování tvorby národního klimatického plánu. Velká součást stáže je také komunikační složka, což se mi líbilo, jelikož přemýšlím o orientaci do toho směru. Měla jsem možnost pozorovat, jaká dynamika je mezi europoslanci a jejich komunikačním týmem, jejich press officery, či se samotnými novináři. I přesto, že tato stáž měla spíše charakter poznávací, určitě stojí za to. Díky ochotě a péči celého týmu jsme se cítila velmi vítaná a ceněná. Díky za to!