Big_loader_ajax

Anna Smyslová

Očekávání od Stáže
Už během studia mě Evropská unie vždy fascinovala, a byl to tedy můj cíl se jednou podívat za její oponu a víc porozumět její struktuře. Jelikož jsem se dříve aktivně věnovala přibližování témat týkajících se Evropské unie veřejnosti, doufala jsem, že získám lepší přehled a tím budu úspěšnější ve vyvracení různých mýtů, které o EU kolují napříč společností. Kromě toho jsem se také těšila na to, že budu moct více prozkoumat témata, která sdílím s panem poslancem, jako například zelená tranzice a energetická bezpečnost, a tak získám užitečné zkušenosti do budoucna.
Přínos Stáže
Stáž u pana poslance mi otevřela dveře do evropské bubliny a utvrdila mě v mém přesvědčení, že bych chtěla dál působit v evropských institucích. Často jsem se dostala k tématům, o kterých jsem věděla jen velmi málo, a proto jsem vděčná, že jsem si opět mohla rozšířit mé obzory. Každopádně největší přínos vidím v tom, jak nyní vnímám EU. Vždy jsem chápala, jak komplexní instituce to je. Nicméně, když se jako stážista snažíte zorientovat v tom, co se děje v parlamentu na denní bázi, dojde vám, že je to skoro zázrak, že ten kolos funguje.
Smyslova
Absolventka magisterského oboru International Security Studies na University of St Andrews, původem z Brna

Stáž u pana poslance je opravdu unikátní příležitostí pro všechny, kdo chtějí více porozumět komplexnímu světu EU. Každý den byl jiný a práce vždy dynamická, takže se stážista nikdy nenudí, ale zato se pořád učí za pochodu. I když jsem se na začátku v parlamentu ztrácela, nakonec jsem se cítila jako doma, a to i díky panu poslancovi a jeho skvělému týmu, kteří mě vždy utvrdili v tom, že k nim patřím.

Oproti jiným stážím, které jsem již absolvovala, jsem byla překvapena, jak vřelý a seriózní přístup pan poslanec a jeho tým mají ke krátkodobým stážistům. Už od prvních emailů bylo jasné, že cílem je, aby obě strany ze stáže těžily co nejvíce, a tým pana poslance se vždy snažil, abych poznala z parlamentu co nejvíce. I přestože je pan poslanec velmi vytížený, často si našel čas na kratší diskuzi s námi, a velmi si cením jeho zájem o náš názor. Díky tomu jsem si připadal jako rovnocenný člen týmu, a nebála jsem se sdílet své podněty.

 

Moje pracovní dny se velmi lišily podle toho, co zrovna bylo na programu pana poslance. Každopádně pro mě byly nejzajímavější pracovní skupiny, kde se projednávaly návrhy, o kterých se hlasovalo v následujícím týdnu na plenárním zasedání ve Štrasburku. Měla jsem tak možnost dozvědět se například více o nařízení o obalové politice či pesticidech, a na tato témata buď sepsat pro pana poslance zápis nebo článek na jeho web. Samotný Štrasburk byl velký zážitek, i když jsem se skoro nikdy nedostala domů za světla. Fascinovalo mě, s jakým nasazením a v jakém tempu poslanci ve Štrasburku pracují. Pokaždé, když jsem měla možnost se jít podívat na plenárku, řešilo se jiné téma, a škála oblastí, které poslanci obsáhnou, je opravdu obdivuhodná. Díky tomu jsem v jeden den sledovala diskuzi o situaci v Gaze a zároveň načerpala užitečné informace například o Evropském zákoně o kritických surovinách, který je pro mě osobně velmi zajímavý. Bylo také osvěžující si vyslechnout názory poslanců z politických stran, se kterými běžně nesouzním, a tak si rozšířit můj pohled na svět a na dění v EU, a pochopit tak proč někteří lidé smýšlejí i v ČR podobně.

 

Měla jsem také to štěstí, že jsem na stáži byla spolu s druhou stážistkou, díky které jsem se dostala blíže k práci na sociálních sítích a zase se naučila něco nového v tomto směru. Takže jsem se kromě článků a zápisků podílela na tvorbě reelsek a postů. Jsem moc ráda, že jsme stáž dělali spolu, její znalosti ze světa sociálních sítí jsem vnímala jako přínosné a inspirativní. Podobně na mě působila většina lidí, které jsem potkala během stáže, a jsem vděčná, že jsem mohla být obklopená tak rozmanitou skupinou, která mě každodenně obohacovala.

 

Hodnotím stáž tedy nad míru pozitivně, jelikož mi přinesla víc, než jsem mohla očekávat, a posunula mě na mojí profesní cestě o kousek dál. Kdyby to bylo možné, klidně bych zůstala déle. Budu tedy na stáž vzpomínat s úsměvem na tváři a snad se brzy vrátím znovu do Bruselu.