Big_loader_ajax

Matěj Appelt

Očekávání od Stáže
Jako student Evropských studií jsem před stáží měl určitou představu a teoretické uchopení fungování Evropského parlamentu. Jedním z cílů tedy bylo tento teoretický základ „otestovat“ i na reálném fungování evropských institucí. Zároveň jsem se chtěl přiučit v oblastech, jako například ekonomika a energetika, se kterými se při svých studií tolik nesetkávám.
Přínos Stáže
Díky stáži jsem měl možnost nakouknout do reálného fungování Evropského parlamentu a doplnil jsem si tak svůj teoretický základ ze studií. Zároveň stáž byla velmi intelektuálně obohacující a také působí jako skvělá motivace do dalších studijních a karierních cest.
Appelt_foto
Student magisterského programu Evropská studia na FSV UK, původem z Prahy

V průběhu stáže v kanceláři Luďka Niedermayera jsem se nejvíce věnoval tématům energetiky a budoucnosti Evropské unie, ať již z pohledu otevřené strategické autonomie či jejího možného rozšíření o další členské státy. Jedním z nejzajímavějších úkolů v průběhu stáže byla prosba od pana europoslance pokusit se vypočítat náklady na zkapalnění, převoz a opětovné odpařování zemního plynu proudícího do Evropy ze Spojených států. Jelikož na tyto údaje neexistoval jednotný zdroj či článek musel jsem hledat z několika často jen vzdáleně propojených zdrojů a z nich si skládat větší obrázek. Při tomto skládání jsem použil i různé druhy výpočtů a přepočtů, na které při studování sociálních věd narazím jen málokdy. Proto jsem byl velmi rád, že mi tento úkol rozšířil obzory ve velmi specifické, ale důležité oblasti.

Celkově mi stáž přinesla přínosný náhled do vytváření politiky Evropské unie a zejména porozumění toho, jak extrémně důležité je mít rozhled a alespoň základní chápání fungování prakticky všech odvětví lidského života, průmyslu a ekonomiky, jelikož se Evropský parlament zabývá neuvěřitelným počtem legislativních návrhů, které všechno toto pokrývají. Zároveň toto zjištění může působit, nenapadá mě jiný výraz než anglické slovíčko, „overwhelming“, jelikož si uvědomíte, jak strašně moc toho ještě o fungování světa nevíte a jak strašně komplikovaný tento svět je. Do toho navíc celý tento systém tvoří lidé, kteří si ve své hlavě nosí svůj vlastní svět, který je upřímně snad ještě více komplikovaný než ten hmatatelný, a kteří celé toto obří divadlo, které nazýváme realitou, ovlivňují a vy musíte ty lidi znát, interagovat s nimi, naslouchat a nejlépe i pochopit. Ze stáže tedy odcházím s pocitem toho, že jsem se přiučil v jedné další oblasti fragmentu celého tohoto kolosu a že k jeho pochopení a uchopení je nezbytné se celý život učit, vyvíjet a spolupracovat s ostatními lidmi, kteří vás vždy nějak obohatí.

Děkuji moc za skvělou příležitost a intelektuální obohacení.