Big_loader_ajax

Tereza Zoumpalová

Očekávání od Stáže
Ze stáže jsem si chtěla odnést především hlubší pochopení toho, jak reálně fungují mechanismy EU a jak probíhají dny v Evropském parlamentu. Vzhledem k tomu, že se zajímám o témata z agendy pana europoslance, těšila jsem se i na vhled do pracovních skupin a na zpracovávání rešerší či účasti na diskuzích ohledně ekonomiky, energetiky a udržitelnosti. Mimo denní práci jsem v průběhu stáže chtěla také nasáknout atmosféru “bruselské bubliny” a života v ní.
Přínos Stáže
Rozhodně jsem ze stáže odcházela s mnohem lepším porozuměním jak EU obecně, tak jednotlivých frakcí a výborů. Velmi zajímavé pro mě bylo sledovat politické procesy, včetně dohod, neshod i kompromisů, stejně tak jako celé balancování mezi návrhy Evropské komise a hlasováním v EP. Díky možnosti většinu dne provázet pana europoslance na většinu jeho aktivit jsme jako stážistky měly možnost s ním být ve velmi blízkém kontaktu a mnoho se od něj naučit. Celkový zážitek ze stáže byl pozitivní i díky skvělé milé atmosféře v rámci bruselského týmu, spoustě akcí v Bruselu, a možnosti neustále poznávat zajímavé a motivované lidi.
Img-20230524-wa0028-01
Studentka Sciences Po Paris a absolventka University of Cambridge, Původem z Hovorčovic

Když jsem si na léto vybírala stáž, hledala jsem ideálně pozici, kde bych se mohla věnovat evropské politice a zároveň se dále soustředit na témata životního prostředí a ekonomiky - a kancelář pana europoslance Niedermayera byla pro kombinaci těchto kritérií perfektním místem. V době stáže jsem pozorovala například vývoj Aktu o klimaticky neutrálním průmyslu (Net Zero Industry Act) anebo Směrnice o náležité péči v oblasti udržitelnosti (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Již na začátku stáže nám ale bylo řečeno, že můžeme pracovat i na jiných tématech, pokud nás něco zaujme, díky čemuž jsem byla například na veřejném slyšení týkajícím se zpřísnění zákazu testování na zvířatech anebo hlasování týkajícím se Strategie EU pro udržitelné a oběhové textilní výrobky. Obzvlášť zajímavou zkušeností bylo menší plenární zasedání v Bruselu i cesta na plenární zasedání do Štrasburku. Jelikož se poslední rok aktivně zajímám o téma umělé inteligence, bylo pro mě štěstí, že se zrovna na tomto zasedání hlasovalo o Aktu EU o umělé inteligenci, jehož vývoj, politické diskuze i hlasování jsem sledovala a popsala do článku pro web pana europoslance. 

Co se týče konkrétních úkolů, můj typický den se skládal z různých aktivit. První částí bylo provázení pana europoslance například na jednání jednotlivých výborů, na setkání politické skupiny, na hlasování, na nahrávání rozhovorů anebo i setkání s českými návštěvníky. Druhou částí bylo sledování témat, kterým se věnuje, rešerše týkající se nadcházejících schůzek a hlasování, a sepisování článků a podkladových materiálů. Poslední částí pak byla tvorba obsahu pro sociální sítě a jejich monitorování. Ačkoliv jsem na základě svých předchozích zkušeností čekala, že budu silně preferovat práci na rešerších a psaní, z tvorby online obsahu se nakonec stala skvělá možnost nahlédnout na dění v EP jiným pohledem a krátce ho předat přes sociální sítě do Česka - a tvorba reels tak byla kreativnější částí stáže a zábavným zpestřením. 

Naprosto zásadním důvodem, proč o stáži mluvím tak pozitivně, je atmosféra, která kolem mě byla. Měla jsem obrovské štěstí na druhou stážistku, se kterou jsem mohla celou zkušenost sdílet, a s celou bruselskou kanceláří byla radost spolupracovat a diskutovat o politice i životě v EP a mimo něj. Samotný Brusel jako město pro mě byl milým překvapením, jelikož bylo snadné si v něm rychle najít oblíbená místa a doplňovat jejich návštěvy o akce, kterými se město hemžilo. 

Na své dva měsíce v Bruselu a na stáž v kanceláři v kanceláři pana europoslance vzpomínám s úsměvem na tváři. Jsem vděčná za příležitost si EP zažít a doufám, že budu mít v budoucnu možnost se do Bruselu vrátit.