Big_loader_ajax

Rok v EP: Bráníme lidská práva, přinášíme řešení

26.06.2015

Obrana lidských práv, záchrana miliard pro Českou republiku, výdaje na migrační krizi nebo podpora českého průmyslu. Poslanci TOP 09 a STAN, kteří vytvořili největší českou delegaci v Evropském parlamentu, už více než rok výrazně ovlivňují dění v EU.

Foto: Veronika RejmanováObrana lidských práv, záchrana miliard pro Českou republiku, výdaje na migrační krizi nebo podpora českého průmyslu. Poslanci TOP 09 a STAN, kteří vytvořili největší českou delegaci v Evropském parlamentu, už více než rok výrazně ovlivňují dění v EU.

„Za rok od voleb jsme v Evropském parlamentu přijali rozhodnutí, která ovlivňují životy milionů lidí v celé Evropské unii. Od bankovních služeb, přes biopaliva, až po obchodní dohody, to vše se občanů Evropské unie v různé míře dotýká. Naše práce má zcela konkrétní obrysy, snažíme se například zrušit roamingové ceny za telefonování v zahraničí, aby lidé neplatili při cestování po Evropě více než doma,“ uvedl europoslanec Luděk Niedermayer, který je zároveň předsedou České národní delegace ve frakci Evropské lidové strany (EPP).

„Za nejdůležitější považuji, že jsme dokázali zachránit 80 miliard korun, které nedokázala prostřednictvím evropských dotací loni vyčerpat česká vláda. Díky našemu zásahu o ně na různé projekty Česká republika může žádat ještě letos,“ řekl europoslanec Stanislav Polčák, který se intenzivně zabývá také problémem financování extremistických stran v Evropské unii z Ruska nebo zaváděním nových programů pro zdravý vývoj dětí v Evropě.

Obrana lidských práv je jedním ze základních témat, kterým se europoslanec Jaromír Štětina zabývá. „Věnovali jsme se obraně práv lidí i skupin pronásledovaných a utlačovaných režimem v Rusku, válečným konfliktem na Ukrajině i na Blízkém Východě. To je to základní a lidské, co můžeme pro občany za hranicemi Evropy udělat,“ míní europoslanec Jaromír Štětina, který se i díky svým aktivitám dostal na seznam Evropanů, kteří mají od Putinova režimu zákaz vstupu do Ruska. Aktivně vystupoval například při rezolucích odsuzujících vraždu Borise Němcova či věznění Nadi Savčenko.

Aktuálním tématem, které hýbe celou Evropou a které řeší europoslanci v posledním roce, je migrační krize.„Snažíme se zvýšit rozpočet určený na řešení krize. Výdaje Evropské unie na tuto problematiku jsou příliš nízké a neodpovídají závažnosti situace,“ soudí europoslanec Jiří Pospíšil. Ten se ve výborech aktivně věnuje také obraně práv spotřebitelů nebo podpoře českého průmyslu.

Více najdete v dokumentu Inventura europoslanců

Autor článku : Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09, Foto: Veronika Rejmanová
Zdroj : www.top09.cz