Big_loader_ajax

Vyjádření L. Niedermayera ke zprávě o situaci ve Středomoří

14.04.2016

"V bodě 23 se hovoří o potřebě stálého systému přesídlování uprchlíků, tedy stěhování vybraných uprchlíků ze zemí mimo EU do Unie, tak, jak je nyní dohodnuto s Tureckem. Vzhledem k tomu, že přesídlování nepovažuji za stěžejní bod v kontextu celé strategie, tento bod jsem v hlasování o tomto bodě nepodpořil," říká Luděk Niedermayer.

Dnes jsem hlasoval pro zprávu Evropského parlamentu o situaci ve Středomoří a přístupu EU k migraci. Usnesení, které je právně nezávazné, a které není stanoviskem k nedávným Komisním návrhům v této oblasti, má 134 bodů a obsahuje mnoho důležitých budů, jako je důraz na vnější ochranu hranic a boj proti převaděčství, požadavek na navrácení neúspěšných žadatelů o azyl, potřebu zachování schengenského systému, změny azylové politiky Unie, potřebu seznamu bezpečných zemí či posílení Frontexu.

V bodě 23 se hovoří o potřebě stálého systému přesídlování uprchlíků, tedy stěhování vybraných uprchlíků ze zemí mimo EU do Unie, tak, jak je nyní dohodnuto s Tureckem. Vzhledem k tomu, že přesídlování nepovažuji za stěžejní bod v kontextu celé strategie, tento bod jsem v hlasování o tomto bodě nepodpořil. 

Odmítnout zprávu jako celek bez prezentace jiného přístupu k řešení migrační krize, nepovažuji za odpovědné. Nevidím lepší alternativu pro řešení migrační krize, než "evropskou". Žádná země není schopna čelit migrační krizi sama a "národní" řešení může zahájit pro nás velmi nebezpečnou desintegraci Unie.

Evropa musí být schopna zásadně snížit počet přicházejících migrantů prostřednictvím lepší ochrany svých vnějších hranic a prostřednictvím spolupráce se sousedními zeměmi. Snížení počtu migrantů či funkční system hotspotů umožní žadatele lépe prověřit a snížit bezpečnostní rizika. Věřím, že touto cestou by tato krize měla směřovat ke konci.

Původní článek: http://www.eppgroup.eu/cs/press-release/Vyjádřen%C3%AD-L.-Niedermayera-ke-zprávě-o-situaci-ve-Středomoř%C3%AD

Autor článku : Marek Hannibal
Zdroj : www.eppgroup.eu/cs