Big_loader_ajax

Roaming: Evropané za volání, textové zprávy a datové služby nově zaplatí stejně jako doma

06.04.2017

Evropský parlament dnes schválil novelu nařízení o poskytování roamingových služeb. Od 15. června tohoto roku tak nebudou muset evropští spotřebitelé platit žádné poplatky za využívání mobilních služeb v zahraničí. V rámci projektu „Rome like at home“ se Evropská unie dohodla na zrušení všech stávajících poplatků pro osoby, které příležitostně cestují po Evropské unii. Jaký dopad tedy bude mít tento nový přístup na ceny volání, SMS a využívání datových přenosů při cestování na území EU?

Woman with mobile phoneEvropská komise se již deset let snaží regulovat poplatky za využívání roamingových služeb. A úspěšně. Během tohoto období se ceny za volání a posílání SMS zpráv ze zemí EU snížily až o 90%. Podobně je tomu i v oblasti datových přenosů. Právě otázka cen za datové přenosy, vzhledem k jejich stále hojnějšímu využívání a relativně vysokým roamingovým poplatkům, byla nejdůležitější částí reformy. Od června „Roam like at home“ přináší možnost využití mobilních služeb v ostatních zemích EU bez jakýchkoli přirážek, tedy za stejné ceny jako ve své domovině. Evropané se tak na cestách již nebudou muset bát volat domů nebo surfovat po internetu. Ať jsou kdekoli v EU, pro jejich volání, textové zprávy a datové služby bude platit stejný tarif, jako mají doma.

Nové nařízení stanovuje, jaké ceny si mohou operátoři vzájemně účtovat, pokud dochází k používání jejich sítí za účelem poskytování roamingových služeb. Aby mohlo být dosaženo zrušení roamingu, muselo dojít k radikálnímu snížení velkoobchodních cen. A to na takovou úroveň, aby náklady operátora na spotřebitele, který vycestuje do zahraničí, a tedy mimo jeho síť, byly tak nízké, že bude pro operátora přijatelné poskytnout roaming zadarmo.

Schválené nařízení bere v potaz i legitimní zájmy operátorů a obsahuje účinný ochranný mechanismus proti případnému zneužívání roamingu zdarma. Jednoduše lze říci, že návrh je určen pro lidi, kteří jsou na cestách. Pokud by zákazník v cizí zemi EU žil trvale, roaming zdarma se na něj nevztahuje. I tak ale budou poplatky nízké – podle kompromisu dosaženého Radou EU a Parlamentem maximálně 3.2 eurocenty za minutu volání, 1 cent za textovou zprávu a 7,7 euro za gigabyte přenesených dat. Trvalý pobyt v cizí zemi operátoři mohou odhalit podle pohybu a volání zákazníka. Pokud během 4 měsíců spotřebitel využívá častěji zahraniční síť než tu domácí, mohou jej požádat o vysvětlení a pokud se ukáže, že v cizí zemi žije dlouhodobě, pozbyde právo na roaming zdarma.

V průběhu vyjednávání spotřebitelské asociace a další organizace vyjádřily obavu, jestli se náklady operátorů na roaming zdarma neprojeví na cenách domácích tarifů.  Podle Evropské komise by však zrušení roamingu nemělo způsobit růst cen na domácích trzích, jelikož bylo již v polovině roku 2016 zavedeno tzv. přechodné období, a operátoři tak měli možnost se na tuto situaci důkladně připravit. Navíc nové cenové stropy jsou nastaveny tak, aby k tomuto problému nedocházelo. Pokud by i přesto k takové situaci došlo, mohou operátoři pozastavit politiku „Roam like at home“ a obrátit na národního regulátora s žádostí o povolení k dočasnému zavedení příplatků za využívání služeb v zahraničí. Ty však nesmí překročit stanovenou hranici velkoobchodních cen.

Autor článku : Alžběta Baráková a Martin Kábrt, stážisté v kanceláři europoslance Niedermayera