Big_loader_ajax

Brusel očima stážisty – třetí týden (11. - 15.9.)

21.09.2017

S nadsázkou lze říct, že kdo nerad cestuje, nemůže být europoslancem. Europoslanci cestují neustále.

Jednou z důležitých cest, kterou pravidelně podnikají, je cesta do Štrasburku. Ve Štrasburku je sídlo EP, kde probíhají hlavně plenární zasedání. Na těchto zasedáních se o návrzích nejen diskutuje, ale ve finální fázi také hlasuje, přičemž tyto návrhy vychází z jednání politických frakcí a výborů uskutečněných v Bruselu. Zjednodušeně řečeno v Bruselu se návrhy tvoří a ve Štrasburku se o nich hlasuje. Tento týden (od pondělí do čtvrtku) jsem tedy strávila ve Štrasburku.

Dieselgate

Jednou z nejzajímavějších diskuzí na plenárním zasedání byla kauza „Dieselgate“. Evropská komise (EK) a následně jednotliví europoslanci hovořili o tom, jak by měla EU co nejefektivněji postupovat, čím může přispět a o co se snažit v budoucnu, aby se obdobným kauzám předešlo. Střetávaly se různé názory zejména v nahlížení na problematiku dieslových motorů a jejich škodlivosti, potažmo užívání a také, zda jsou jednotlivé vlády členských zemí schopny samy problém řešit. Zatím se ukazuje, že spíše ne, což by měla být výzva především pro EK a problém pojmout jako evropský úkol, jak zaznělo v diskuzi od mnoho europoslanců, včetně pana Niedermayera.

Projev předsedy EK

Co byl pro mě rozhodně zážitek, byla možnost slyšet na živo téměř hodinový projev předsedy EK Jean-Clauda Junckera. Ať už jsou názory na jeho osobu a hlavně činy ledajaké, jedno se mu musí nechat, a to jeho vizionářský vhled na věc, který Evropa nutně potřebuje. Ačkoliv nejsem vyloženě jeho příznivcem, přiznám se, že projev se mi opravdu líbil. Některé věci řekl s notnou dávkou kritiky, některé mezi řádky. Celkově však projev vyzněl optimisticky, že EU má na to, aby byla silnější, bezpečnější a konkurenceschopnější, budou-li členské státy spolupracovat. Zdůraznil, že výsostí EU vždy bylo, je a bude dodržování základních lidských práv a svobod spolu s demokracií, osobně se mi líbila tato část: „Dohodnout se na rozumných kompromisech znamená výhru pro všechny. Je to způsob, jak překlenout protiklady a najít si k sobě cestu. Ten, kdo není připraven na kompromis, není zralý pro demokracii, tudíž by neměl být ani součástí Evropy.“ Myslím, že jeho projev splnil svůj cíl, utkvěl mi v paměti ještě na hodně dlouho a rozhodně jsem pak měla o čem přemýšlet. Projev si můžete poslechnout zde.

Zájezdy do Štrasburku

Kancelář pana Niedermayera 2x ročně pořádá zájezdy do Štrasburku určené zejména studentům prostřednictvím různých soutěží. S jednou moc milou skupinkou návštěvníků jsem se sešla i já a jejich programu se částečně zúčastnila. Program zájezdu je pestrý – prohlídka EP, přednáška o fungování EU s panem poslancem, účast na plenárním zasedání, oběd v EP, procházka po krásném Štrasburku a večer je společná večeře v jedné z místních hospůdek, kde si návštěvníci s panem poslancem už mohli popovídat v uvolněnější a neformálnější atmosféře. Tento způsob, jak přiblížit lidem fungování EU, je podle mě jeden z nejlepších. Není nad to zažít každodenní běh EU alespoň na jeden den. Sama už dobře vím, jak cenná zkušenost to je. Člověk si vytvoří svůj vlastní názor, který je obzvláště v dnešní době, kdy jsou fakt vytěsňována emocemi, ničím nenahraditelný.

Brusel není jenom o politice

O víkendu jsem v Bruselu zažila něco, co v Brně asi nikdy nezažiju – den bez automobilů. Tato akce se koná každoročně a má poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit omezování vozidel ve městech. A město doslova ožilo. Lidé vyrazili do centra pěšky, na kole nebo MHD, které bylo po celý den zdarma. V parcích, na náměstích a v uličkách centra se ochutnávaly místní speciality, popíjelo se pivo, probíhaly nejrůznější soutěže, bleší trhy a koncerty. Cesty a silnice patřily alespoň na jeden den chodcům, kolařům a dětem.

Mimochodem další týden bude „zelený“. Ale o něm zase příště. :) 

Autor článku : Kristýna Ryšavá