Big_loader_ajax

Projev Grety Thunberg před světovými vůdci na summitu OSN

27.09.2019

Český překlad projevu Grety Thunberg z pondělí 23. září.

Tohle je celé špatně. Neměla bych tady nahoře stát. Měla bych být zpátky ve škole na druhé straně oceánu. Ale i přesto k nám mladým lidem vy všichni přicházíte pro naději. Jak se opovažujete!

Svými prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství. Ale přesto jsem jedna z těch, kteří mají štěstí. Lidé trpí. Lidé umírají. Celé ekosystémy se hroutí. Jsme na začátku hromadného vymírání a jediné, o čem jste schopni mluvit, jsou peníze a pohádky o nekonečném ekonomickém vzrůstu. Jak se opovažujete!

Po více než 30 let mluví věda naprosto jasně. Jak se opovažujete se stále dívat jinam a přicházet sem se slovy, že toho děláte dost, i přestože potřebné politické rozhodnutí a řešení jsou v nedohlednu.

Říkáte, že nás slyšíte a že rozumíte naléhavosti situace. Ale bez ohledu na to, jak smutná a rozzlobená jsem, tomuto nechci uvěřit. Protože kdybyste doopravdy rozuměli situaci a nadále pokračovali v nečinnosti, byli byste zlomyslní. Tomuto odmítám věřit.

Oblíbený plán snížit naše emise na polovinu v nadcházejících 10 letech nám dává pouze 50% šanci zůstat pod 1,5 stupně [Celsius], a tím riskovat, že spustíme nezastavitelné řetězové reakce mimo lidskou kontrolu.

Padesát procent je pro vás možná přijatelné číslo. Ale tato čísla nezahrnují body zlomu, většinu zpětnovazebních smyček, další oteplování skryté toxickým znečištěním vzduchu a neberou ohled na klimatickou spravedlnost či rovnost. Také spoléhají na to, že moje generace vysaje stovky miliard tun vašeho CO2 ze vzduchu, a to technologiemi které sotva existují.

Takže padesáti-procentní šance je pro nás jednoduše nepřijatelná – pro nás, kteří budou muset žít s důsledky vašeho jednání.

Abychom měli 67% šanci na udržení vzrůstu globální teploty pod 1.5 stupňů – což je nejlepší poměr pravděpodobnosti stanoven IPCC [Mezivládní panel pro změny klimatu] – celý svět měl limit 420 giga tun CO2 ode dne 1.1.2018. Dnes už jsme na čísle menším než 350 giga tun.

Jak se opovažujete předstírat, že toto může být vyřešeno zachováním současného stavu a nějakými technickými řešeními? S dnešní úrovní emisí, tento zbývající limit bude překročen za méně než 8 a ½ let.

Dnes tu nebudou prezentovány žádné řešení nebo plány v souladu s těmito údaji, protože tyto čísla jsou pořád příliš nepohodlná. A vy ještě stále nejste dost vyspělí na to říct to tak, jak to je.

Selháváte nás. Ale mladí lidé si začínají uvědomovat vaši zradu. Oči všech budoucích generací se na vás upírají. A pokud se nás rozhodnete nás zklamat, tak říkám: My vám nikdy neodpustíme.

Nenecháme vám toto projít. Tady a teď stanovujeme hranici. Svět se probouzí. A změna přichází, ať se vám to líbí či ne.

Děkuji.