Big_loader_ajax

Výsledky lednové plenárky: Zelená dohoda, budoucnost Evropy, brexit

23.01.2020

Parlament tlačí na větší ambice EU v oblasti klimatu, chce zapojit Evropany do debat o reformách Unie a projednával vyšetřování předsedy vlády ČR kvůli zneužití finančních prostředků EU.

Parlament podpořil plán EU, aby se do roku 2050 stala uhlíkově neutrální. Chce navýšit cíl snížení emisí do roku 2030 a to na 55 %. Poslanci také diskutovali o tom, jak financovat tuto zelenou transformaci, včetně podpory regionů, které jí budou nejvíce postiženy.

Občané musí být v centru diskusí o tom, jak reformovat EU, uvádí poslanci v usnesení o budoucnosti Evropy, ve kterém definovali svou vizi konference o budoucnosti Evropy.

Parlament upozornil na to, že má-li souhlasit s dohodou o vystoupení UK z EU, očekává záruky ochrany práv občanů EU žijících ve Spojeném království po brexitu.

Parlament rovněž přijal usnesení kritizující zhoršující se situaci v Polsku a Maďarsku, pokud jde o právní stát a ve středu večer projednával poslední vývoj vyšetřování českého premiéra Andreje Babiše v souvislosti se zneužíváním evropských fondů a střetem zájmů.

V přípravě na konferenci OSN o biologické rozmanitosti vyzval Parlament k přijetí závazných cílů na celosvětové úrovni i na úrovni EU s cílem zastavit úbytek biologické rozmanitosti.

Tento týden poslanci EP rovněž jednali o opatřeních k odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů. V Česku mají ženy o 21,1 % nižší hrubou hodinovou mzdu než muži. Hůře na to jsou v odměňování v rámci EU statisticky už jenom ženy v Estonsku.

Poslanci diskutovali o situaci v Íránu po poslední eskalaci napětí a roli, kterou může hrát EU. Jordánský král Abdalláh II zdůraznil ve svém projevu na lednovém plénu význam míru na Blízkém východě.

Premiér Andrej Plenković představil na plénu ve středu priority chorvatského předsednictví Rady.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : www.europarl.europa.eu