Big_loader_ajax

S koronavirem musíme bojovat společně

10.03.2020

Březnové plenární zasedání Evropského parlamentu se prozatím nese ve znamení COVID-19.

Kromě nepřesunu samotného shromáždění do Štrasburku (a jeho zkrácení a možné usnášení neschopnosti) byla frakcí EPP iniciována rozprava ke krizi okolo koronaviru a předložen návrh parlamentní rezoluce vyzývající ke společnému celoevropskému postupu v rámci řešení této krize. Zde přinášíme její shrnutí:

Rezoluce oceňuje práci zdravotníků a vyjadřuje solidaritu s pacienty a pozůstalými, zmiňuje problémy, které vyvstaly, a nabádá Komisi a členské státy k přijetí kroků k jejich řešení. Těmito problémy jsou zejména: absence společné legislativy pro řešení podobných krizí, prevenci šíření neověřených léčiv, nedostatek zdravotnického materiálu a spolupráce se soukromým sektorem na vytváření vakcín. Navrhuje také zřídit mezinárodní platformu na monitoring nedostatku léků v reálném čase.

Státy by měly přijmout konkrétní kroky k ochraně nejvíce ohrožených částí populace, zejména starších lidí a měly by se snažit zadržet šíření viru, informovat občany a následovat doporučení Světové zdravotnické organizace. Navrhuje také možnost sdílení prostředků, včetně možnosti vysílat zdravotníky do postižených oblastí.

Evropské instituce, zejména Evropská centrální banka, Evropská investiční banka a EFSI fond, by měly na současnou krizi reagovat obdobně jako při řešení finanční krize, tj. zvýšit investiční aktivitu ve snaze kompenzovat útlum na globálních trzích. ECB je nabádána intervenovat na měnových trzích ke stabilizaci měnových kurzů.

Státy EU by firmám v postižených regionech a nejvíce zasažených odvětvích měly kompenzovat vzniklé náklady, a to například dočasnými daňovými úlevami, rabaty nebo dotacemi. Fiskální pravidla EU by měla být dočasně uvolněna. Komise by měla chránit jednotný trh a volný pohyb zboží, zejména by měla zabránit neopodstatněným překážkám volného pohybu potravin.

Mezi europoslanci panují obavy, že současnou situaci zneužijí někteří populističtí politici k získání laciných bodů, například demonstrativním uzavíráním hranic s nepostiženými státy, které nečelí rozsáhlé epidemii a omezováním volného trhu, namísto spolupráce při hledání celoevropského řešení.

Evropský parlament v této věci může fungovat jako jakási Petriho miska, jelikož se zde neustále potkávají zástupci všech členských i dalších států. Je tedy možné pozorovat zde některé problémy a způsoby řešení, kterým budou v případě dalšího šíření viru muset čelit i členské státy.

Autor článku : Ivo Denemark, Vojtěch Pokorný, stážisté v kanceláři Luďka Niedermayera