Big_loader_ajax

Rada zamítla důležitý seznam zemí, které mají problémy s praním peněz

01.04.2019

Dne 13. února zveřejnila Evropská komise aktualizovaný seznam třetích zemí, které mají nedostatky v rámci proti praní peněz (AML), tentokrát poprvé sestavený na základě nových, přísnějších podmínek monitorování. Na seznam se dostalo 23 zemí včetně Saúdské Arábie a některých území USA. Na březnové schůzi ministrů spravedlnosti však Rada tento seznam zamítla. Aby seznam vstoupil v platnost, musí být schválen jak Radou ministrů, tak Evropským parlamentem.

Formálním důvodem pro zamítnutí je podle Rady nedostatek transparentnosti v procesu monitorování zemí a jejich zařazení na černou listinu. Média i interní zdroje však poukazují na diplomatický konflikt. Saúdská Arábie i Spojené státy se proti seznamu důrazně ohradily a poukázaly na možné zhoršení zejména obchodních vztahů, pokud bude seznam oficiálně přijat.

Kde stojí Evropský parlament?

Evropský parlament na březnovém plenárním zasedání vyjádřil podporu Komisi a schválil přijetí seznamu, přestože se již jednalo pouze o formální gesto. Právě Parlament totiž volal po zpřísnění podmínek monitorování třetích zemí. Komise doposud využívala seznam mezinárodního fóra Financial Action Task Force (FATF), který však neodpovídal plně potřebám legislativního rámce EU proti praní peněz. Komise vytvořila vlastní metodologii, která bere v úvahu podmínky FATF a přidává vlastní, které zajistí kompatibilitu s evropskými potřebami. Jedním z hlavních požadavků Evropského parlamentu byla vedle autonomního ohodnocení také politická neutralita při vytváření listiny. Zamítnutí z diplomatických důvodů, a tedy politizace procesu Radou, je nepřípustné.

O čem seznam vlastně je?

Seznam třetích zemí s nedostatky v rámci pro boj proti praní peněz neuvaluje sankce a netrestá země samotné. Slouží jako závazné vodítko pro evropské banky a další subjekty, které mají povinnost provádět přísnější kontrolu transakcí z a do těchto zemí.

Ve světle nedávných skandálů praní peněz (například tzv. Troika Laundromat) se i přes všeobecnou podporu Evropský parlament ohradil proti nepřítomnosti Ruska na černé listině. Komise je stále v procesu monitorování Ruska a konečné rozhodnutí teprve učiní.

Komise má povinnost seznam pravidelně aktualizovat na základně čtvrté i páté směrnice proti praní peněz. Každá aktualizace musí být schválena Parlamentem i Radou.

Dodatek

Na seznam se dostaly tyto jurisdikce: Afganistán, Americká Samoa, Bahamské ostrovy, Botswana, Severní Korea, Etiopie, Ghana, Guam, Irán, Irák, Libye, Nigérie, Pákistán, Panama, Puerto Rico, Samoa, Saúdská Arábie, Srí Lanka, Trinidad a Tobago, Tunisko, Americké panenské ostrovy a Jemen.

Autor článku : Petra Prášilová, odborná asistentka Luďka Niedermayera