Big_loader_ajax

Pro TOPku by to mělo být hlavní autentické evropanství

24.11.2019

Tento víkend proběhl v Praze celostátní sněm TOP 09. Před delegáty jsem vystoupil se zprávou o činnosti našich europoslanců, shrnul situaci v EP i pár tipů pro Topku do budoucna.

Předně bych chtěl poděkovat všem za podporu ve volbách pro naši kandidátku i pro mě osobně. Bez pomoci mnohých z vás, bez zapojení členů TOPky, TOP týmu a spousty podporovatelů bychom našeho výsledku nedosáhli.

Pomohli jsme tak Evropské lidové straně, ač po volbách dále oslabené, k první pozici v Evropském parlamentu. Právě o tom, co se v EP děje, bych měl mluvit. Neodpustím si ale prolnutí tohoto tématu s tím, co se děje u nás. U nás se leckdo snaží na hranici vytvořit myšlenkovou oponu, která nás uzavře do naší pravdy a našeho pohledu na svět.

Nyní tedy situace v EP v pár bodech:

Naše delegace v rámci EPP Group (politické skupiny Evropské lidové strany) se zmenšila na tři členy. Jako v minulém období jsem v ní s kolegy z KDU-ČSL. Dohromady je nás pět. Nově jsme nastartovali spolupráci se skupinou europoslanců ze Slovenska (SPOLU, OLANO a KDH) a myslím, že to velmi dobře funguje. Jen díky této spolupráci dokážeme efektivně pracovat. Plné nasazení našich poslanců (je to práce na plný úvazek) je nutnost, jinak naše mandáty pozbývají smyslu.

EPP Group se zmenšila, k úspěchu již nestačí dvojčlenná koalice. Tato nová situace vyžaduje reflexi. Změna nastala v celém EP. Klesli socialisté, změnili se konzervativci, větší jsou liberálové ale s nejasnou soudržností. Přibylo „nekooperujících“ europoslanců. Navíc, poměry změní Brexit. Přináší to nové otázky. Třeba to, jak bude fungovat Evropská komise pod vedením kandidáta EPP, ale s programem diktovaným konkurenčními skupinami.

Mnohem složitější je vytváření většin. Nalézt středopravou většinu je problematické. Levá většina se ale hledá snáz. Silná je ale „prounijní“ (EPP – Renew – Greens - S&D) většina. Také uvnitř EPP Group je hledání shody obtížné. Rozdílné názory panují v tom, kde jsou limity politiky EPP. Co se stranou Fidesz? Není to ale k řešení pro europoslance, ale pro Evropskou lidovou stranu. V rámci EPP Group je například problematický postoj ke klimatickým návrhům. Velkou otázkou jsou reformy EU – Macronův radikální slovník, kdy chce „více“ Evropy, má své opodstatnění. Proveditelnost a podpora jeho návrhů jsou věcí druhou.

Zároveň, v minulém parlamentním období byly nejzávažnější věci nečekané jako anexe Krymu, válka na Ukrajině, Brexit a migrační krize. Hledání řešení těchto věcí je podle mě to, co rozhodne o tom, zda uspějeme, zda EU vyjde z dalších pěti let posílena, nebo oslabena.

Jak vidno, problém hledání partnerů a překonávání rozdílů není zdaleka specifikem české politiky. Osobně v EP nechci skončit v irelevantní menšině a jsem advokátem hledání shody s dalšími. Situace po volbách je jiná než před nimi a nebude pro mě a mně názorově podobné snadná.

Pro TOPku je potřeba jasného a silného partnerství, které zajistí našim voličům to, že jejich hlas ovlivní budoucnost naší země. To by mělo být pro nás prioritou. Po „schopnosti spojovat“ ve volbách do EP může klidně dojít na schopnost nedomluvit se v dalších volbách. Pokud se to stane, bude nesnadné kormidlo opět otočit. Má priorita spojovat blízké se mi jeví jako reálnější, ale i možnost většího spojení je mnohem lepší než nespojení žádné. Čas neúprosně běží.

TOP 09 stejně jako EPP stojí na hodnotách, nutných pro budoucnost našeho světa. Proto si myslím, že máme místo na politické mapě. Ale často abstraktní hodnoty nejsou to, co určuje, jak lidé volí. A místo v politice není nikdy jisté. Postoj k aktuálnějším tématům či tomu, kde není shoda, je zásadní.

Pro TOPku by to mělo být autentické evropanství. A to musí platit nejen v dobrých dnech. Stojí na znalosti, kompetenci a odmítnutí populární mystifikace. Hlavní aktuální téma je podle mě klima. Podle průzkumů je v EU pro občany již stejně důležité jako bezpečnost. V ČR, mezi našimi podporovateli, dle aktuálního průzkumu, dokonce bezpečnost překvapivě a jasně předstihuje.

Dobrá ekonomika je samozřejmě důležitá. Spíše než libertariánská ekonomika je to podle mne sociálně-tržní ekonomika. Uvědomme si, že za 30 let jsme zde uspěli mnohem více než v ostatních disciplínách. Což je smutné.

Myslím, že více než ostatní máme na to přijít s jasným a atraktivním „programem“, který lépe odpoví na problémy dneška a konkrétními návrhy na řešení. Je to klima, právní stát a hrozby. S tímto můžeme uspět.

Co je k tomu třeba ještě?

Kvalitní a kompetentní vedení. Ne jednoho člověka, ke kterému se lidé mají tendenci upírat. Ale vedení kompetentních lidí ochotných a schopných pracovat, a ne čekat, jak věci dopadnou. Kteří dobrému programu dodají potřebný „drive“.

Neméně důležitá je schopnost prezentace. Ta musí stát na kvalitním programu, důvěryhodných a kompetentních lidech a profesionální formě.

Věřím pevně, že TOPka uspěje. A najde své jasné místo na politické mapě. Vytvoří pevná a funkční partnerství a zvolí si důvěryhodné a k náročné práci odhodlané lidi. A budu moc rád, když tomu budu moci svou prací v EP a svými znalostmi pomáhat.

Autor článku : Luděk Niedermayer