Big_loader_ajax

Plenární zasedání EP: 2.- 5. července ve Štrasburku

02.07.2018

Jaké jsou hlavní události tohoto týdne ve Štrasburku?

Migrační politika EU: Poslanci zhodnotí výsledek jednání lídrů EU

Výsledky summitu EU z 28. a 29. června, na kterém by se lídři členských států měli posunout blíže k dohodě na nové společné migrační a azylové politice EU, budou v úterý předmětem plenární rozpravy poslanců s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Evropský parlament od listopadu 2017 čeká na dohodu členských států ohledně jejich vyjednávací pozice k novelizaci dublinského nařízení, které je základem širší reformy společného evropského azylového systému. Vyjednávací pozice členských států je nezbytná pro zahájení jednání Rady (ministrů) EU s Evropským parlamentem o konečném znění nových právních předpisů. Poslanci opakovaně vyzývali Radu, aby prokázala politickou vůli reformovat azylovou legislativu EU, a pomohla tak snížit počty migrantů, kteří na cestě do Unie přicházejí o život. Poslanci budou diskutovat i o pokroku jednání hlav států a vlád EU v dalších otázkách. Jde zejména o prohloubení hospodářské a měnové unie, příští dlouhodobý rozpočet EU, jednání o brexitu a spolupráci členských států v oblasti bezpečnosti a obrany.

Rozprava: Úterý, 3. července

Postup: Prohlášení Evropské rady a Komise s rozpravou

Budoucnost EU: Rozprava s polským premiérem Morawieckim

Předseda vlády Polské republiky Mateusz Morawiecki se ve středu ráno v 9:00 hod. jako osmý lídr členského státu EU zapojí do diskuze s poslanci o budoucnosti Unie. Rozpravy se zúčastní i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Mateusz Morawiecki, člen konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), stojí v Zřízení prvního fondu na financování evropského obranného průmyslu Poslanci budou v pondělí diskutovat a v úterý hlasovat o zřízení prvního programu EU, který by měl podpořit inovace v evropském obranném průmyslu. Program rozvoje evropského obranného průmyslu (EDIDP) by měl s rozpočtem 500 milionů eur na období 2019-2020 pomoci financovat vývoj nových a modernizaci stávajících obranných nástrojů a technologií, a přispět tak ke zvýšení nezávislosti EU, zefektivnění vynakládání prostředků jednotlivých členských států a podpoře inovací v tomto sektoru. Evropská unie bude prostřednictvím EDIDP spolufinancovat projekty konsorcií tvořených minimálně třemi veřejnými nebo soukromými podniky z minimálně tří různých členských států. Získání kontraktu bude podmíněno prokázáním příspěvku navrhovaného projektu k dosahování prvotřídní kvality a k podpoře inovací a konkurenceschopnosti. Na projekty určené pro malé a střední podniky (MSP) a společnosti se střední tržní kapitalizací (tzv. Mid-caps, tedy podniky, které již nespadají do kategorie MSP, zároveň však nemají více než tři tisíce zaměstnanců) a na aktivity související se Stálou strukturovanou spoluprací ( PESCO) se bude vztahovat vyšší spolufinancování ze strany EU.

Další postup

Nařízení vstoupí v platnost po schválení Evropským parlamentem a Radou (ministrů) EU a následném zveřejnění v Úředním věstníku EU. První projekty v oblasti obranných schopností by měly být financovány v roce 2019.

Rozprava: Úterý, 2. července

Hlasování: Středa, 3. července

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda v 1. čtení

Typ dokumentu: Nařízení

Bezpečnost vnějších hranic: Nový systém kontroly zahraničních bezvízových cestujících

Občané třetích zemí, na které se nevztahuje vízová povinnost EU, budou před vycestováním do Unie muset požádat o autorizaci vstupu. Tahle povinnost jim vznikne na základě nových předpisů, o kterých budou poslanci diskutovat ve středu a hlasovat ve čtvrtek. Cestujícím, kteří by mohli představovat bezpečnostní či epidemiologické riziko, případně u kterých hrozí nelegální imigrace, bude vstup zamítnut. Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS), na jehož podmínkách zřízení a fungování se již parlamentní vyjednavači dohodli se zástupci Rady (ministrů) EU, by měl být plně funkční v roce 2021. ETIAS budou využívat občané více než šedesáti zemí a území, na které se nevztahuje vízová povinnost EU. Povolení ke vstupu bude stát sedm eur a bude platné po dobu tří let. Drtivá většina cestujících získá autorizaci krátce po vyplnění elektronického formuláře, a to okamžitě po ověření jejich údajů v relevantních databázích.

Rozprava: Středa, 4. července

Hlasování: Čtvrtek, 5. července

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), dohoda v 1. čtení

Typ dokumentu: Nařízení (2x) 

Balíček opatření v oblasti mobility: Novelizace pravidel pro silniční nákladní dopravu v EU

Poslanci budou ve středu hlasovat o jednací pozici EP k navrhované novelizaci předpisů vztahujících se na silniční nákladní dopravu, které kromě jiného upravují vysílání a dobu odpočinku řidičů. Nová legislativa by měla zajistit spravedlivější konkurenci a zabránit nezákonným praktikám. Středeční hlasování se kromě změn v oblasti vysílání řidičů nákladní dopravy a jejich odpočinku týká i důslednějšího vynucování pravidel souvisejících například se schránkovými firmami či kabotáží - tedy přepravou v rámci členského státu zabezpečovanou dopravcem z jiné země EU. Parlament bude ve středu hlasovat o své jednací pozici před negociacemi s Radou (ministrů) EU, které by měly vést k dohodě na konečném znění nových právních předpisů zaměřených na zlepšení pracovních podmínek řidičů a k zajištění spravedlivější konkurence dopravců v celé EU.

Rozprava: Úterý, 3. července

Hlasování: Středa, 4. července

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), 1. čtení

Typy dokumentů: Nařízení (2x) a směrnice (1x)

Autorské právo: Možné hlasování o jednacím mandátu EP

Záměr Výboru pro právní záležitosti zahájit jednání s Radou (ministrů) EU o konečném znění legislativy upravující předpisy EU v oblasti autorského práva bude v pondělí oficiálně tlumočen plénu EP. Poslanci mohou proti tomuto rozhodnutí vznést námitku a požádat, aby o jednacím mandátu EP rozhodla celá sněmovna. V souladu s článkem 69c Jednacího řádu EP bude rozhodnutí Výboru EP pro právní záležitosti (JURI) o zahájení jednání s ministry členských států, jejichž cílem je dosáhnout dohody na textu směrnice o autorském právu, oznámeno na začátku červencové plenární schůze - tedy v pondělí krátce po 17:00 hod. Pokud do půlnoci z úterý na středu nebude jménem alespoň desetiny všech poslanců podaná žádost, aby o rozhodnutí výboru hlasovalo plénum EP, výbor získá zmocnění k jednáním s Radou. Pokud alespoň 76 poslanců vznese v daném termínu námitku, o osudu jednacího mandátu EP rozhodne ve čtvrtek plénum. Parlament by v takovém případě hlasoval pouze o potvrzení nebo zamítnutí jednacího mandátu z dílny výboru JURI. V případě jeho potvrzení bude výbor zmocněn jednat s Radou, v případě jeho zamítnutí bude o znění mandátu hlasovat plénum v září.

Případné hlasování: Čtvrtek, 5. července

Postup: Řádný legislativní postup (spolurozhodování), 1. čtení - hlasování o rozhodnutí výboru zahájit jednání s Radou

Typ dokumentu: Směrnice

Autor článku : Irena Kubášková
Zdroj : www.europarl.europa.eu