Big_loader_ajax

Nebezpečné manévry v Londýně

06.03.2019

Sledování vývoje v Londýně kolem brexitu by bylo "zajímavé", kdyby nešlo o tolik. Takto z manévru té či oné skupiny jde trochu děs.

EU and UK flag on the sidewalkNicméně se zdá, že vabank paní premiérky May má jistou šanci, i když spojení zcela protichůdných postojů poslanců v to, co by přineslo schválení smlouvy, vypadá fakt nesnadně.

Paradoxní přitom je, že to, co se nyní děje, tedy jisté "ladění irské pojistky", se mohlo v relativním klidu bez obrovského stresu odehrávat již pár měsíců, kdyby se "leave camp" (tábor zastánců brexitu) choval alespoň trochu racionálně.

Informace z britské ekonomiky ukazují, že brexit bude hodně drahý (viz třeba automobilky). Ale začít ho katastrofou zvanou "Hard Brexit" (tvrdý brexit) by byla obrovská chyba a obrovská nezodpovědnost.

Stále platí, že ač to je neuvěřitelné, zhruba 3 týdny před klíčovým datem je úplně vše možné. Tedy jak lepší, tak i horší možnosti. Potvrzení předjednané dohody je jedna z těch nejlepších pro všechny.

Před možným trojitým hlasováním ve Westminsteru byla také řeč o dalších ujištěních ujištění a vysvětleních vysvětlení. Zda to bude stačit pro ty poslance v Londýně, kteří doposud dojednanou smlouvu odmítají podpořit, fakt nikdo neví. Pohybujeme se totiž mimo prostor jakékoliv racionality a v něm logika a fakta nehrají hlavní roli.

Mezi tím nás ve středu v Evropském parlamentu čeká hlasování o textech, které by v případě nedohod na dalším postupu (pokud by došlo k části Britů vytouženému "tvrdému brexitu") alespoň některé oblasti upravily. Třeba to, aby 30.3. mezi UK a Unii létala letadla.

Autor článku : Luděk Niedermayer