Big_loader_ajax

Mimořádné plenární zasedání v Bruselu 26. března

23.03.2020

Předseda EP a lídři poslaneckých klubů se dohodli na uspořádání mimořádného plenárního zasedání, které by 26. března mělo schválit opatření k boji proti novému koronaviru.

Rozhodnutí o svolání mimořádného plenárního zasedání na 26. března padlo po dopolední neformální diskuzi předsedy EP Davida Sassoliho s lídry politických klubů. Návrh předsedy EP na svolání mimořádného plenárního zasedání schválili v rámci takzvaného písemného postupu ve čtvrtek v podvečer.

Poslanci budou během mimořádného plenárního zasedání diskutovat a hlasovat o prvních třech návrzích Evropské komise zaměřených na boj proti pandemii COVID-19 a jejím následkům. Rychlé schválení těchto legislativních textů, které přinesou občanům a členským státům EU konkrétní pomoc a podporu, je v aktuální bezprecedentní situaci podle vedení EP nevyhnutelné.

„Evropský parlament plní své povinnosti a plnit je bude i nadále. Parlament musí zůstat otevřený, protože virus nemůže skolit demokracii. Jsme jediná evropská instituce volená svými občany a chceme je i nadále zastupovat a bránit,“ prohlásil předseda EP David Sassoli.

Tři legislativní návrhy na programu zasedání se týkají:

  • Investiční iniciativy pro reakci na koronavirus, prostřednictvím které by se z fondů kohezní politiky mělo vyčlenit 37 miliard eur na podporu opatření členských států zaměřených na řešení krize a jejich následků,
  • legislativního návrhu na rozšíření působnosti Fondu solidarity EU tak, aby se jeho prostředky mohly využít i v případě krize v oblasti veřejného zdraví,
  • návrhu Komise k zastavení praxe tzv. letů duchů, kdy letecké společnosti létají s prázdnými letadly ve snaze vyhnout se propadnutí rezervovaných letištních slotů.


Předsednictvo EP brzy přijme konkrétní opatření týkající se praktických otázek souvisejících s uspořádáním schůze, která by kromě jiného měla umožnit hlasování na dálku. Mimořádné plenární zasedání formálně nahradí schůzi, která se měla uskutečnit ve dnech 1.–2. dubna.

Zdroj : https://www.europarl.europa.eu/