Big_loader_ajax

Luděk Niedermayer hovořil v Plzni o vodě a roli Evropské unie

24.03.2019

Voda, a především pak hospodaření s dešťovou vodou, bylo hlavním tématem setkání poslance Evropského parlamentu Luďka Niedermayera s náměstkem primátora Plzně pro životní prostředí Michalem Vozobule.
Europoslanec, který do Plzně zavítal v předvečer Světového dne vody, se během čtvrtka ještě stačil setkat se studenty, zástupci hospodářské komory a na závěr ho ještě čeká veřejná debata o pozici České republiky v Evropské unii.

Plzeň se, podobně jako další města, potýká především v letních měsících se suchem a s přehříváním způsobeným vysokými teplotami. Současné vedení města má již k dispozici studii mapující klima a nejsušší oblasti ve městě a rozhodlo se zahájit konkrétní kroky a opatření na zlepšení klimatu a hospodaření s dešťovou vodou.

„Zásadní roli zde hraje zeleň, která funguje jako přírodní klimatizace. Proto chceme zavést obecná pravidla pro městské stavby, kdy například vždy bude muset být zvažována zelená střecha. Dnes už víme, že zelené střechy budou na parkovacích domech, které plánuje postavit město. V co největší míře chceme také prosazovat opatření ke vsakování vody do země a bránit tomu, aby dešťová voda bez užitku končila ve splaškové kanalizaci," sdělil na setkání Luďkovi Niedermayerovi náměstek primátora pro životní prostředí Michal Vozobule .

„Změna klimatu je jedním z největších problémů dnešního světa. Odborné názory i vědecké studie se shodují, že jde pravděpodobně o největší výzvu, které musí moderní společnost čelit. Čelit ji přitom nemohou izolovaně jednotlivé státy nebo dokonce kontinenty, svým dílem musíme pomoci všichni. I když bohaté části světa, jako je EU, mají více prostředků na to, aby se s problémy vypořádaly, čelí i řadě problémů. Naše země například průmyslovému zemědělství, které poškozuje krajinu a Unie jako celek pak vylidňování venkova, kdy téměř tři čtvrtiny obyvatel žijí v městských oblastech. I dosavadní změny klimatu jsou pak pro velkou část občanů již dnes citelné. S trochou nadsázky představují města jakési živé laboratoře pro inovace v boji proti omezení dopadů změn klimatu i na cestě za větší udržitelností. I proto inciativu vedení Plzně velmi vítám," uvedl europoslanec Luděk Niedermayer.

Ten také upozornil, že od roku 2021 bude pravděpodobně možné získat finanční podporu z Evropské unie přímo na projekty zaměřené na zlepšení životního prostředí a klimatu. „Nyní je nejvyšší čas, aby město vypracovalo dobré projekty, na které by následně mohlo získat dotace, pokud uspěje, myslím, že to zlepší život jeho obyvatel," říká Niedermayer.

Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : plzenskenovinky.cz