Big_loader_ajax

Králík z klobouku brexit nevyřeší, Británii je třeba dát čas, míní europoslanec Niedermayer

06.09.2019

Britský chaos kolem odchodu z Evropské unie se dostává do další fáze, kdy horní sněmovna přijala návrh zákona, který má zabránit, aby Velká Británie opustila společenství bez dohody. Kam se řítí britské impérium a jak se k tomu má postavit zbytek Unie? Nad tím se v Interview ČT24 zamýšlel europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).
Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Britský chaos jménem brexit se dostává další fáze. Horní sněmovna přijala návrh zákona, který má zabránit, aby Velká Británie odešla z unie bez dohody. A i britská Sněmovna lordů je proti tvrdému brexitu. Premiér si přeje předčasné volby už 15. října, to opozice odmítá, kam se řítí britské impérium, jak se k tomu má postavit zbytek unie, jaké další nejistoty jí mohou zasáhnout, začíná Interview ČT24 a dnešní hostem je europoslanec Luděk Niedermayer. Děkuju za to, že jste přišel. Hezký podvečer.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Dobrý podvečer.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Troufáte si odhadnout, že Británie z Evropské unie skutečně odejde v říjnu, nebo ne?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Myslím si, že hádat cokoliv, co se stane dokonce zítra, natož tak jako za, za mnoho týdnů je hrozně těžký a myslím si, že ta pravděpodobnost toho tvrdého brexitu se výrazně snížila. A je to dobré pro Brity, protože opravdu tady tenhle naprosto nekompromisní totální přístup k politice by poškodil stotisíce Britů, jejiž práce by byla ohrožena, jejich životní úroveň by byla ohrožena, nemluvě o tom, že se Borisu Johnsonovi úspěšně daří rozkládat parlamentní systém, který byl vzorem pro parlamenty po celém světě a byl považovaný za kolébku parlamentní demokracie, čili mám pocit, že je nejvyšší čas, aby se to dostalo na nějakou jinou kolej. Ale bohužel platí, že Británii celou tu dobu od od referenda o brexitu se nedaří hledat aspoň nějaký trošku širší konsensus, vlastně co Britové chtějí, jakým způsobem honorovat jako tu vůli lidu, anebo se toho lidu zeptat znovu a jak postupovat dál.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Těm možným scénářům se dostaneme hned za chvíli, premiér Boris Johnson nastoupil do úřadu s jasnou vizí, odejít stůj co stůj a taky se podle toho chová, má proti sobě hlasité odpůrce a my si připomeňme ukázku.

Jeremy CORBYN, lídr britské opozice
--------------------
Pokud se pan premiér domnívá, že dělá pokroky, zveřejní návrhy, které EU předložil místo irské pojistky?

Boris JOHNSON, britský premiér
--------------------
Jak velectěný gentleman dobře ví, vyjednávání se neprovádí veřejně. Děláme významné pokroky a tu pojistku odstraníme.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak hlasité bučení, významné pokroky, jak to mohl Boris Johnson myslet, je skutečně možné, že by se mu mohlo dařit paralelně vyjednávat v zákulisí něco, o čem zbytek Británie zatím neví?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Bude mít informace o jednání příští týden a další týden se setkám s panem Barnierem, který o tom bude vidět nejvíc, ale myslím si, že je trochu charakteristické to, že Boris Johnson pokračuje v té rétorice, že ten takzvaný back stop, ta pojistka Irska je něco absolutně nepřijatelného. A zároveň se na veřejnost dostala studie už teďka jeho kabinetu, který ohodnocoval možnosti toho, čím by se ten ten back stop mohl nahradit, jakými technickými či organizačními opatřeními a výsledkem toho bylo, že nic takového zatím není nalezeno a zkoordinovat ty různé přístupy, na kterých by se zřejmě dlouhé měsíce muselo pracovat, je nesmírně obtížné, čili nedovedu si představit, že tam je nějaký magický králík v nějakém klobouku, který se vytáhne a řešení bude. Jakkoliv si myslím unie je flexibilní v té otázce back stopu, protože.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dovedete si představit, že by mohla nalézt nějakou cestu, jak dejme tomu irskou pojistku nahradit něčím, s čím by byly obě strany spokojené?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já si to nedovedu představit proto, protože tuto věc Britové už hledají vlastně skoro 3 roky a zatím jsme se nedostali on ani do nějakého bodu 0, ze kterého by se rozvíjelo nějaké řešení. A jsem velmi skeptický k tomu, že za pár týdnů se něco takového objeví, i když teoreticky to možné je a myslím si, že a já jsem za to velmi rád, že v Evropské unii jasně převládá názor, že v tomto to rozhodující slovo mají Irové a není možné to Irsko hodit přes palubu a prostě si říct, ale je to jenom nějaké Irsko, tak se dohodněme s Londýnem, toto prostě není možné, to by byla taková fatální škoda pro Evropskou unii, její hodnotu, její soudržnost. Já jsem moc rád že, že se o tom hlasitě snad až na výjimky nemluví.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem jak vy vůbec obecně hodnotíte přístup Evropské unie a zejména se ptám právě na ten unijní přístup ve vztahu k Velké Británii, protože i z řad některých konzervativních politiků i tady na českém území zaznívalo často, Unie se Británii mstí.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já to tak úplně nevidím, já jsem tady měl u vás v televizi s panem Vondrou kontroverzi, který říkal, tak odstraníme back stop a je to vyřešené, to já považuju za úplně fatální a úplně katastrofální myšlenku pro Evropskou unii a zároveň z pozice České republiky vůči Irsku neskutečně arogantní, čili, myslím si že tohle určitě není oprávněná kritika, podívejte se, to vyjednávání šlo vlastně tak, že hlavy členských zemí určily mandát, jakým způsobem se má vyjednávat a ten mandát pan Barnier a jeho tým velmi striktně, velmi striktně dodržoval, takže otázka je jestli v tom mandátu mohlo být něco jinak, ale já si to nedovedu představit, já bych spíš naopak řekl, že ta snaha vyjít vstříc fakticky Spojenému království byla obrovská, protože znovu připomínám ta logika byla taková, že teďka vyřešme ten rozvod, což jsou několik málo technikálií, peníze, budoucnost občanů a tak dále, ale jsou to relativně malé věci, pak si dejme několik let, kdy ekonomika Británie poběží tak jako dnes, čili nebudou ohrožena pracovní místa, nebude ohrožen ekonomický růst Spojeného království a během něho vyjednáme takovou obchodní dohodu, jakou Britové budou chtít. Buď to velmi volnou jako třeba máme s Kanadou nebo velmi těsnou, která se může blížit Norska, ale budeme vyjednávat v těch dalších letech. Já jsem tady tohle považoval za velmi vstřícnou strategii a myslím si, že není náhoda, že Tereza Mayová nakonec to smlouvu akceptovala a do Londýna jí přivezla.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem Irsko už se připravuje i na scénář odchodu bez dohody, s Evropskou komisí vytváří plán hraničních kontrol věcí, zboží a zvířat, jak velký by to byl krok zpátky.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tak ekonomicky je to něco, co by se prostě muselo stát, protože není možné, aby na ten velký společný trh začalo proudit zboží, které třeba přijde s jiným clem nebo s jinými zdravotními standardy nebo jinými normami pro to zboží přes hranici, která není kontrolovaná, čili z tohohle hlediska asi o tom kroku není žádný pochyb, ale mohlo by to vést k znovuobnovení to nepřátelství a násilí v Irsku, není náhodou, co říkají naši a zdůrazní naši irští kolegové, že jedni z prvních obětí toho náboženského násilí byli celníci jako symbol nějakého rozdělení toho, toho ostrova. A koneckonců ta dohoda, která zastavila náboženské násilí v Irsku, kterou i garantuje Evropská unie. Právě byla založena na tom, že tam žádná hranice nebude, a to znamená lidi si budou mnohem blíž a nebudou tam žádné důvody pro nějaké viditelné oddělení, čili toto riziko je obrovský.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Johnson tvrdil, že i bez irské pojistky nedopustí, aby k obnovení hraničních kontrol došlo.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
To je velký paradox, to je velký paradox, protože když říká, že k tomu nedopustí, aby k tomu došlo, jinými slovy najde nějaké řešení, tak by mu ta Irská pojistka neměla vadit, protože ta Irská pojistka pouze říká, že do té doby, než se najde dobré řešení, tak pojedeme v režimu, který zabrání vzniku hranic a zároveň zabrání vzniku na obou stranách těch ekonomických škod, které by znamenaly vlastně neexistence hranice mezi dvěma rozdílnými ekonomickými zónami.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když se podíváme na vývoj na britské politické scéně, je evidentní, že Borisi Johnsonovi kazí teď možná ty výhledy a plány i to, že ztrácí kontrolu v parlamentu, ztrácí možná i některé podporovatele, když se podíváte jeho politické vystupování, s čím si myslíte, že on teď počítá?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Nevím a nevím, jestli to ví on, on se dostane do velmi komplikované situace, protože to vypadá, poté co, poté co královna potvrdí ten zákon, tak bude platit, a to znamená, že on by měl v případě, že nevyjedná něco s Bruselem, anebo nezmění názor jeho parlament, tak by měl požádat o prodloužení doby setrvání v Evropské unii a on řekl, že to nikdy neudělá.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak dokonce řekl včera, že bude raději mrtvý, než aby požádal o odklad.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Takže dokonce si člověk dovede představit nějakou úplně šílenou, nějaký šílený scénář, kdy on tu tu žádost nepodá. A zároveň v nějaké poslední vteřině odstoupí jako premiér a bude doufat, že se nepodaří parlamentu ustavit nového premiéra, který by tu žádost dal, ale tím, že vlastně ty britské ústavní zvyklosti nejsou psané a je to všechno zvykové právo tak mám pocit, že i sami Britové. Spekulují o tom, co se stane. Vlastně i určitou dobu dokonce byla spekulace, že by, že by Johnson nerespektoval ten zákon, protože ten jeho hlavní mluvčí ve věci tvrdého brexitu odmítá potvrdit, že vláda bude respektovat ten zákon, i když bude platit. Nyní teda na jedné straně máme určitý závazek vlády, že bude respektovat vládu práva, to znamená zákon bud respektovat, na druhé straně premiéra, který řekne, že on to nepodepíše, takže nic nevíme, ale je to prostě záležitost Spojeného království a my s tím těžko co můžeme dělat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Žádost o odklad.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Ano.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak by pochodil, pokud by takovouto žádost podal, bylo by to jednoduché, mělo by to hladký průběh anebo se i tyhle dveře mohou začít pomalu zavírat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Oni se pomalu zavírají, protože už přitom minulém odkladu od některých politiků, myslím si, že nejhlasitější v tom byl prezident Macron, zaznělo, že když tedy odklad, tak chceme vědět, k čemu ten odklad je. To znamená, že opravdu je tam nějaký plán, že se něco ve Spojeném království změní a Spojené království se dost rozhodne, jakým směrem půjde, a to buďto směrem, že se třeba znovu zeptá lidí, jestli opravdu toto je ta vůle lidí nebo ta otázka v referendu bude jiná anebo se podaří vytvořit dostatečně velkou většinu politiků v parlamentu, která pro tu či onu cestu se rozhodne, čili mám pocit, že tahle otázka bude ještě silněji na stole teďka, ale já.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Může tedy docházet podle vás, ale i pozičním jaksi různým přesunům v rámci Evropské unie?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já bych považoval za nešťastné, kdyby to byli premiéři a hlavy evropských členských zemí, které by rozhodly o tvrdém brexitu. Jakkoliv samozřejmě to naštvaní je velké, ono to konzumuje velkou energii, brzdí to Evropskou unii od rozhodování v jiných důležitých věcech, ale přesto si myslím, že jakkoliv to chování možná mně připadá na té straně, druhé straně kanálu poněkud dětinské a neprediktabilní, tak myslím si, že my bychom měli být ti, kteří dají Britům čas na to, aby našli pro ně přijatelné řešení a také snížili škody, které by koneckonců, které bychom utrpěly my sami.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Britský premiér si také přeje předčasné volby, podle českého premiéra, který se k tomu také vyjádřil během včerejšího dne, by tyhle volby předčasné mohly situaci odblokovat, také si to myslíte?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já si nedovedu, já si netroufám radit tomu, Britům, jak mají postupovat, v každém případě mám pocit, že uspořádat volby s nějakým tří, čtyř týdenním předstihem. A poté nově ustavený parlament nechat rozhodnout v tak fatální otázce, jako je tvrdý brexit, tak se mi to zdá jako poněkud zvláštní už proto, že Boris Johnson velmi tvrdě a velmi dlouhou dobu a jeho celá strana odmítala ty předčasné volby.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co znamená podle vás reakce opozice, která si je nepřeje v současnosti teď takto narychlo?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Ta opozice je také zjevně zaskočená, ta opozice nese vinu na tom, že se nepodařilo ve Spojeném království vytvořit nějakou dohodu o tom, jak pokračovat jakkoliv ta větší vina je podle mě na straně /souzvuk zvuků/ konzervativců.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaksi blokovali všechny snahy od začátku nebo?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Také mně připadá, že samozřejmě ten větší problém je na straně konzervativců, protože ze začátku Tereza Mayová se obracela pouze na své poslance a vlastně s labouristy nijak nevyjednává. Boris Johnson to posunul ještě dál, protože se obracel na své poslance, které podporují tvrdý brexit. Já si myslím, že v tak zásadních věcech se ta politika nedá hrát na většinu jednoho, dvou, tří hlasů a že měla být vynaložena větší energie na to, aby větší část toho politického spektra se dostala na tu loď a začla o tom jednat, ale samozřejmě pan Corbyn tomu nepomohl, protože ta jeho strategie byla taky totální, nicméně to, že ta opozice teďka vlastně také během posledních pár dní změnila několikrát názor, ale to, že teďka vlastně řekli, že ta podmínka je, že předčasné volby poté co bude naplněn tento zákon, to znamená, že v případě, že nebude dohoda nebo parlament nezmění názor, tak říjen nebude den brexitu a to znamená dojde k tomu prodloužení toho ledna, tak mi to připadne jako docela racionální postoj.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem jak velkou šanci zvítězit podle vás by v dnešním politickém světě mohl mít Boris Johnson?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Mně to připadne úplně nepradiktabilní ta dnešní politika, protože k moci se dostávají lidi, kteří podle mého názoru proto nejsou kompetentní, nereprezentují odpovědné politiky, které se snaží vést, vést společnost k tomu, aby se lidem žilo lépe, ale bohužel to takhle funguje, čili vůbec si netroufám cokoliv odhadovat.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nechci, aby to vypadlo, že to má přímou souvislost, ale přesto se vás zeptám, jak se třeba i v Evropském parlamentu projevila ta obměna politických zástupců v současnosti?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Výrazně, ta obměna byla větší než obvykle, já jsem slýchával, že většinou se vyměnilo tak zhruba 40 % poslanců a 60 zůstalo, teďka to bylo naopak. Odešla generace lidí, kteří v parlamentu byli delší dobu a kteří reprezentovali taky nějakou institucionální paměť a nějakou kontinuitu v dobrém i špatném samozřejmě, čili ta změna je velká nicméně, myslím si, že není velká v tom, jak je třeba hledat dohodu. Navenek Evropský parlament byl prezentován tak, že jsou tam socialisté a je tam Evropská lidová strana a ti vlastně vládnou spolu, na všem se dohodnou a ti ostatní jsou mimo hru, to je velmi vzdálené realitě, protože ta.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaká je tedy ta realita?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Ta realita i tehdy byla, že se vytvářely vše možné koalice, někdy se našla velmi široká shoda napříč parlamentem. Někdy existovala takzvaně levolevá koalice, to znamená od komunistů přes, přes socialisty, zelené po liberály, někdy vyhrálo takovéto pravé liberální liberálně konzervativní křídlo, čili pro vlastně každá, každou věc, která se hlasuje, vzniká nová dohoda a teďka už je jasné podle těch čísel, že ta dohoda musí být mnohem širší. To znamená musí se spolu bavit pro vznik nějaké stabilní většiny liberálové, socialisté, my jako, jako lidovci a z mnoha důvodů dává smysl přizval do těch diskusí, co nejvíc to bude možné, možné zelené. Samozřejmě pokud v některých věcech třeba konzervativci, kteří teďka opravdu míří trošku jiným směrem nebo i jiné skupiny budou mít jako pragmatické přístupy a budou, budou ochotni vyjednávat, tak ti budou zahrnuti také do té většiny čili myslím si, že ta politika je teďka náročnější z hlediska toho, hledat většinu, hledat tu dohodu, což je třeba vidět v té Anglii teďka chybí, ale je to něco, co my jako docela sympatické v řadě věcí.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
V Anglii to chybí, a když zmiňujete znovu právě Velkou Británii, tak my řekněte, jak se třeba tváří, nepředpokládám, že byste mohl mluvit se všemi zástupci Evropského parlamentu, ale na vyjednávání jako takové, zástupce Evropského parlamentu shodují se i s tím postupem, který třeba jaksi určuje pan Barnier?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Všech 751 poslanců určitě ne a pan Barnier ho neurčil, oni ho určují premiéři a tady je to prostě zásadní rozhodnutí premiérů a aspoň se já vidím v těch standardních politických skupinách, tak to má jako velmi širokou podporu a myslím si, že kdyby došlo opravdu v té poslední vteřině nebo minutě, respektive dvou týdnech k obratu a Britové by se přiklonil k té dohodě, kterou vyjednal pan Barnier a jeho tým s týmem paní Mayové, tak si myslím, že ten parlament by, by rád pod podpořil taktéž.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Chaos a nejistota kolem brexitu si říkají o britský humor, proto tuto vložku si dovolím zařadit do dnešního vysílání, ten vývoj možná úplně přitahuje, jeden takový příklad můžeme právě za malou chvíli už vidět na našich televizních obrazovkách, nevím, jestli jste to video někdy viděl, jak se chodec snaží překročit hranici a v podstatě se mu to úplně nedaří. Už za málo, pár vteřin se na to můžeme podívat, řekněte mi, viděl jste to, bylo to komické, kdyby nešlo o tak zásadní krok.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Bylo by to komické, protože opravdu spoustu těch věcí a vyjádření opravdu působí až tragikomicky, ale hraje se o hrozně moc opravdu, bývalý britský premiér a ministr financí Gordon Brown jenom zmínil takový malý zlomek a to je automobilový průmysl, který zaměstnává v Británii přímo či nepřímo 800 000 lidí. Říkál, že průměrné auto má 30 000 komponent, 115 000 komponent se dováží 180 % z Evropské unie a vyžaduje to minimálně nějakých 1100 kamionů denně, které se musí hladce dostat přes hranice a rychle dojet do těch továren, kde jsou potřeba, ono se to pouze redukuje že, to je /souzvuk zvuků/.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaké Domino to může?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Spustit já si myslím, že ty firmy prostě viděly ten tvrdý brexit jako něco tak neuvěřitelně iracionálního, že si říkaly, to se prostě nemůže stát, čili myslím si, že úplně firmy, úplně na to připraveny nejsou, je to úplně mimo jakoukoliv ekonomickou racionalitu. A velmi často vidíme, že ti politici možná často to ekonomické racionalitě podřizují i více, než by bylo třeba, čili mám pocit, že na tohle nikdo nemůže být ani pořádně připraveny, koneckonců i na ten brexit s dohodou. Třeba automobilky vyhlásily celofiremní dovolenou, aby se na ten nový trošku ostřejší režim připravily a mám pocit, že tady opravdu nikdo neví. Není to náhoda, že se v Británii mluví o tom, že neví, jak to bude s potravinami, léky a kdoví čím vším, je to úplně absurdní myšlenka toto.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Negativní vývoj si myslíte, že může nastat právě i s dohodou i bez dohody?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
V případě té dohody, tak jak je nadesignovaná by ten dopad podle mě byl velmi malý, protože vlastně by se spustilo to přechodné období, ve kterém by Britové ekonomicky byli součástí Evropské unie čili ten dopad by byl spíš v tom, že ty firmy by začaly dlouhodobě přemýšlet, zdali to budoucí partnerství bude tak těsné, že stojí za to dále investovat do Británie v případě, když ty investice slouží na obsluhu evropského trhu anebo, zdali je načase pomalu ty investice snižovat, například některé automobilky se rozhodly, že stejně zavřou bez ohledu na to, že se očekával ten měkký brexi,t že, že tam opustí továrny v rámci nějaké restrukturalizace změny ve skupině, obětí budou ty továrny ve Spojeném království, ale tady toto by byla opravdu ta nejměkčí cesta, jakou se to dá udělat, která by ochránila tu ekonomiku od nějakého rychlého šoku a potom by stále tu situaci měli v ruce britští politici, kteří by se mohli dát na tu cestu velmi těsné ekonomické vazby s Evropskou unii, která by opět měla relativně malý dopad, Britové by získali některé výhody, nějakou větší flexibilitu, zároveň ta suverenita by asi nebyla taková, jak si někdo představuje, anebo se dají na tu cestu té osamělé plavby po tom světě jednadvacátého století a potom by to samozřejmě mohlo být složitější, ale to by se všechno ukázalo v těch následujících třech letech, kde zazněly taky často hlasy, že vlastně to období muselo být další, aby se vyjednala opravdu dobrá smlouva, protože smlouvy vyjednávají velmi komplikovaně, tak to by uchránilo ve velké míře britskou ekonomiku od těch následků a ve velmi velké míře ekonomiku Evropské unie a koneckonců taky světovou ekonomiku, protože i ta je trochu.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano ne úplně všechny zprávy poslední doby jsou úplně pozitivní, zasahují pomalu ale jistě právě ty negativní další části Evropy podle nynějších dat, například klesla průmyslová výroba v Německu meziročně o 4,2 %, česká ekonomika je logicky na německou ekonomiku přímo navázána, jak moc je podle vás potřeba brát vážně ty poslední ukazatelé, které se třeba jaksi jenom chvějí, nejsou ještě nějakým možná tragickým vypovídajícím ukazatelem, ale přesto?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já bych se z měsíčních dat úplně nestresoval, ale oni nechodí jenom úplně špatné zprávy, chodí občas i dobré zprávy, já si myslím, že evropská ekonomika, je to můj názor a už přece jenom v té ekonomii se pohybuju míň než dřív. Já si myslím, že, že jsme někde zbytečně pesimističtí ohledně výkonu evropské ekonomiky. Já bych řekl, že když se podíváme dovnitř na tu ekonomiku jako samotnou, stav finančního sektoru, stav firem a do určité míry fungování vlád. Tak jsme nejlepší situaci za mnoho dekád. Opravdu je to docela robustní, docela dobře v mezích možností to funguje, ale ty rizika není přicházejí úplně z jiného směru, než jsme byli zvyklí, to největší riziko rozpoutat nějaké světové obchodní války, kdy tím, že vlastně ten souboj probíhá mezi Amerikou a Čínou, je pro nás docela nepříjemné, protože se může stát, že Čína bude hledat cesty, jak nahradit klesající obchody se Spojenými státy tím, že bude velmi agresivně zvyšovat své vývozy na ostatní trhy, a to by mohl být velký problém.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zvládá, myslíte si, že v této fázi obchodní války právě, ale jak se musí na tohle připravit, není příliš pasivní, co se týče právě toho sporu, který teď obchodního znamená?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Tak být aktivní by znamenalo, se připojit do té hry s tím nastavování těch cel, tarifů a jiných překážek, a to je právě ta cesta k rozpoutání té spirály. Nicméně myslím si že taková, takový ten lajt motiv Evropské unie se trošku změnil, mluvme o podpoře světového obchodu, které je férovej, proto často ty tlaky na Čínu, vyšetřování, různé státní pomoci, a tak dále, proto teďka designovaná šéfka Evropské komise přišla se systémem, který by v zahraničním obchodu měl zohlednit emise CO2, protože není úplně fér, aby naše firmy musely plnit nějaké klimatické závazky a jejich produkce nahrazována dovozem zboží od firem, které to klima zhoršují víc než naše firmy a tak dále, čili já bych spíš řekl, že Evropská unie se snaží postupovat systematicky, nesnaží se svý partnery přesvědčovat, překvapovat nicméně, kdyby se ten svět jako opravdu zvrhl, tak bude velmi těžké, jak na jedné straně hledat takovou tu zodpovědnou pozici a my nebudeme dále topit pod kotlem něčeho, co vybuchne a zároveň ale ochraňovat ty zájmy našich firem našich a občanů, to by bylo hrozně těžký.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nechci být příliš pesimistická, jak jste o tom hovořil, ale přesto jaké první otřesy budete brát jako vážné varování před příchodem ekonomické recese, pokud nastane?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Jak jsem říkal, já si nemyslím, že přijde, že ten problém by mohl přijít zevnitř, to znamená, že naše firmy nebudou konkurenceschopné. V Evropě je rekordně vysoká zaměstnanost rekordně vysoká, a to za těch posledních 5 let přibyla přes 15 000 000, myslím si že ještě víc pracovních míst jsou. To jsou lidi, kteří mají práci, kteří berou mnohem větší příjem než jaké jsou sociální dávky, čili je tady velmi silná, je tedy velmi silná kupní síla, je to vidět koneckonců i v České republice. A ta kupní síla to znamená spotřeba domácností, jejich nákupy zboží a služeb může nahradit to, že třeba firmy už prožily velmi silný investiční cyklus a investují teďka méně, čili samozřejmě, kdyby došlo ke kombinaci toho, že firmy by ubíraly plyn. A zároveň lidé by se přepli do nějakého velmi úsporného módu a začali by šetřit, tak to je to, co by zevnitř vytvořila, vytvořilo ten problém, jinak samozřejmě problém může přijít, jak už jsem říkal, světová obchodní válka a potom vnitřní politika, což je případ brexitu, ale vlastně politickou krizi umí vytvořit téměř jakákoliv země a jenom málokterá jí dokáže rychle efektivně zvládnout.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Také říkáte, že Evropa musí vstupovat jako supervelmoc, jak se jí to daří?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
No úplně se to nedaří, protože Evropa se neshodla na tom třeba, že by chtěla mít zahraniční politiku. Zahraniční politika podmíněna jednomyslností, mimochodem kterou podporuje třeba Česká republika podle mého názoru ne úplně, ne úplně promyšleně a k tomu, abychom měli zahraniční politiku, tak musíme být schopni se dohodnout, i když ne všichni se vším úplně souhlasí, čili ten potenciál nevyužíváme. Já mám pocit, že Evropa teďka lídr, co se týká podpory právě udržení toho férového a otevřeného obchodu a tam myslím si velká část světa dává naději do toho, že Evropa tento postoj bude držet, myslím si, že Evropa by mohl být a bude lídr v oblasti rozumného a systémového naplňování klimatických závazků, abychom zachránili planetu i pro další generace a nezpůsobili nějaký velmi závažný problém, čili myslím si, že v řadě věcí jsme tady tohohle schopni, ale určitě ten potenciál jak odpovídající naší velikosti, našemu know how, naší ekonomické síle, dostatečně nevyužíváme.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vazby Česka na Evropskou unii, potažmo Evropskou komisi, Česko znovu vysílá do Evropské komise Věru Jourovou, jak moc blízko nebo daleko máte k informacím o tom, jaké portfolio by případně mohla zastávat?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já nevím, tak já osobně to nevím a mám pocit, že není moc lidí, kteří to ví a ne-li, že jejich velmi, velmi málo.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
V médiích se objevily spekulace právě o možném portfoliu, které se dotýká demokratického právního státu.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Je možné úplně všechno, ale myslím si, že ten úkol designované šéfky komise je strašně těžký. Ona vlastně nezískala nějakou drtivou většinu v parlamentu, ona prošla o jednotky hlasů. A teďka je třeba, aby o minimálně jednotky hlasu, i když v trochu nižší kvórem prošla celá její Evropská komise. To znamená, že to, jak tu komisi poskládá, to jak tam deleguje ty lidi, které jí poslaly členské země, to je taky další těžká pozice, protože ona nemůže donekonečna volat premiérům a říkát, tohohle mně neposílej, tohohle mně neposílej, pošli mi někoho jiného, takže ona z toho musí sestavit něco, co bude pro poslance přijatelné a není to vůbec snadné, protože ona je šéfkou komise tak trochu proti vůli části parlamentu. A ta její většina byla velmi malá a ona musí získat pro tu, pro tu komisi většinu, čili nesmí příliš mnoho poslanců rozčílit.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká europoslanec Luděk Niedermayer, děkuju za to, že jste přišel do dnešního Interview a na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Na shledanou.

Zuzana TVARŮŽKOVÁ, moderátorka
--------------------
Za malou chvíli v 19 hodin začínají Události České televize, tak se na ně podívejte a hezký večer.
 
Na celý rozhovor se můžete podívat zde
Zdroj : Interview ČT24