Big_loader_ajax

Francie odloží výběr digitální daně

22.01.2020

Přepis rozhovoru Luďka Niedermayera pro ČRo Plus.
Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Francie odloží výběr digitální daně nakonec roku. USA na oplátku nezavedou odvetná cla, uvedl dnes ve švýcarském Davosu francouzský ministr financí Bruno Le Maier po jednání se svým americkým protějškem MR upozornil, že nyní je cílem nalézt mezinárodní řešení digitální daně v rámci organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ve Francii je schválená digitální daň tříprocentní. V české sněmovně dnes oproti tomu prošel prvním kolem vládní návrh na tuzemskou sedmiprocentní digitální daň podléhá Libyí internetové firmy s globálním obratem nad 750 000 000 EUR, což je asi 19 miliard korun a s domácím obratem minimálně 100 000 000 Kč normu, která by mohla přinést do českého státního rozpočtu odhadem 5 miliard ročně teď posoudí rozpočtový výbor. Hospodářské noviny v pondělí s odvoláním na nejmenovaný americký vládní zdroj informovaly o varování Spojených států, že kvůli digitální daň zavedou Spojené státy vůči Česku odvetná opatření. Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO však v úterý v Bruselu řekl, že se případné americké odvety neobává. Nemáme oficiální informace, že by se vůči nám něco chystal zmínila také dnes před poslanci a naším dalším hostem je teď Luděk Niedermayer europoslanec zvolený za TOP 09 a starosty a první místopředseda hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu dobrý večer. Dobrý večer pane Niedermayere, čím si vysvětlit, že mezi Francií a Spojenými státy padaly ohledně tříprocentní digitální daně výhrůžky, kdežto v případě české sedmiprocentní daně se podle ministryně Schillerové není čeho obávat.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Já bych nechtěl přeceňovat ty výroky paní ministryně, ale nechtěl bych také přeceňovat, jakou roli jako Česká republika hraje v americké zahraniční politice s tou digitální daň je to docela problematické, protože země ji sice mohou právně schválit ale otázka, jestli americké firmy budou budou respektovat, čili otázka, do jaké míry ta naše snaha pana na příliš vážně ji také, protože jsou nejméně 2 varianty, které jsou lepší než to, aby jednotlivé země, že to Česká republika nebo Francie tu daň zaváděli ta nejlepší varianta, že se podaří ideálně během tohoto roku najít celosvětovou dohodu a na způsobu, jakým stanic digitálně nadnárodní firmy na té dohodě pracuje pařížská OECD a ta druhá trochu horší varianta, že se ministři financí Evropské unie vrátí k jednacímu stolu. A jednají evropskou daně, o jejíž zavedení a jejímž naplnění budou vyjednávat s americkou stranou třetí varianta je zdaleka nejhorší, a to že Francie vlastně pozdržela ten svůj plán je, myslím si jako jasná indikace, že si uvědomuje omezení tady tohoto postupu.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Rozumím, no já jsem se právě chtěla zeptat nakolik se toto téma co jste teď popsal momentálně řeší na úrovni OECD, respektive na evropské úrovni, protože není úplně jasné, zda se nevěnujeme paralelnímu procesu možná zbytečně, co si o tom myslíte.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
To mluvíte České republice, tak především si myslím, že není vůbec jasné, jak to vláda došla sedmiprocentní sazbě, když Evropská unie na základě ekonomických kalkulací zvažovala tuším sazbu 5 eventuálně 3 %, a to on pak, které se rozhodla Francie, čili to je velmi jako pozoruhodné tady tohle číslo, které vybočuje z těch úvah ale ono to není úplně neobvyklé, kdy my vyrážíme svoji častou a někdy prochází má na dokončíme ve slepých uličkách je ale pravda, že ten vývoj v rámci NATO OECD, že není zdaleka garantovaný úspěch, protože je to téma opravdu. Velmi velmi komplikované Američani to vnímají, takže zbytek světa či stanic jejich velmi úspěšné firmy, a to znamená, že ten přístup musí být komplexnější a něco nabídli Američanům, například z hlediska odstraní poboček evropských firem který a která tam operují na úrovni Evropské unie existuje určitá docela vyřčená dohoda, že Evropská unie bude čekat německého předsednictví, které nastoupí po chorvatském předsednictví v případě, že do té doby nebude dostatečný pokrok tak dojde znovu ke snaze přesvědčit země unie, aby svolali jednotný přístup na to, aby se vytáhli nějakou více společnost.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
To znamená, že jak tedy. Je třeba v Evropě našimi spojenci na členskými zeměmi, jak je vnímána nebo může být vnímána tato česká snaha, kdy si jdeme teda českou cestou notabene se sedmi procenty, a přitom se vlastně na obzoru nějak rýsuje společný evropský postup.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
--------------------
Jak bych to nechtěl úplně přeceňovat, my samozřejmě máme právo tady takovýto zákon schválit vláda se rozhodla, že ho překoná, jenže ho připraví. Nicméně já bych spíš řekl já jsem o tom tady nezastihl diskusi, jenže v rámci lidi, kteří se zabývají ekonomikou třeba v ekonomickém výboru byla konstatováno některými těch 7 % je opravdu velké překvapení spíš jde o to, jestli vláda má dostatečně rozmyšlené tady tento postup, aby to neskončilo vlastně naší vlastní blamáží, protože už jsem říkal, princip té daně je, že ty firmy, které chceme a nic vlastně se tváří, že žádné zdanitelné příjmy v naší zemi nemají, a to znamená, že nemůžeme schválit nějaký zákon, kterým si myslíme, že jako hned na ni ale oni se mohou tvářit čekajících netýká. A mohou z toho vzniknout velmi nákladná komplikované spory, ve kterých možná nebudeme tahat rovnat a ten další konec provazu, a proto právě, kdyby se celosvětový koncept samozřejmě ideální, na který přistoupí ti velcí hráči, ale i v rámci Evropské unie, kdy Evropská unie tu daň zavedla tak bezesporu bude jednat s Amerikou o tom, aby americké firmy tento přístup respektovali a aby americká administrativa vlastně proti nám ale proč neprodělá eventuálně nenapadá ty firmy, aby ty daně ignorovali.

Lucie VOPÁLENSKÁ, moderátorka
--------------------
Tolik Luděk Niedermayer europoslanec zvolený za TOP 09 starosty a nezávislá a my první místopředseda hospodářského měnového výboru. Evropského parlamentu a mluvil o pozadí digitální daně já vám děkuji mějte se hezky na slyšenou.
Zdroj : ČRo Plus