Big_loader_ajax

Evropská kvalita života pro všechny. Koalice STAN, regionálních hnutí a TOP 09 představila priority pro eurovolby

18.02.2019

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík a předseda strany TOP 09 Jiří Pospíšil dnes podepsali smlouvu o spolupráci pro květnové volby do Evropského parlamentu. Sestaví společnou kandidátku spolu s dalšími proevropsky smýšlejícími stranami a regionálními hnutími.

Lídrem kandidátní listiny je Jiří Pospíšil, dvojkou pak stávající europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Strany rovněž představily své programové priority, ke kterým řadí především evropskou kvalitu života pro všechny občany, bezpečnost, ochranu životního prostředí a efektivní čerpání z evropských fondů.

„Podařilo se nám vytvořit v České republice nevídaně širokou koalici stran a hnutí, které to s Evropou myslí dobře, ale zároveň se nebojí kriticky poukazovat na problémy, kterým Unie momentálně čelí. Je důležité, aby v Unii byly slyšet i české a moravské regiony,“ říká Petr Gazdík.

„Tato koalice je důkazem, že české politické strany a hnutí se dokáží v zájmu naší země spojit. Reprezentujeme liberální, proevropský, ale zároveň střízlivý postoj k EU a budeme aktivně vystupovat při řešení problémů, které naše občany trápí. Naší ambicí je ve spolupráci pokračovat i v dalších domácích volbách,” uvedl Jiří Pospíšil.

„Nabízíme naše dlouholeté zkušenosti s pomocí menším městům a obcím, aby dosáhly na zaslouženou evropskou podporu. Víme, s jakými problémy se potýkají a budeme je aktivně zastupovat na evropském poli, aby se jejich obyvatelům dobře žilo,” říká Stanislav Polčák, který je zároveň i předsedou Sdružení místních samospráv České republiky.

„Evropská unie není jen sdružením volného obchodu, není to kasička na peníze, je to mnohem víc. Je to snaha stavět mezi Evropany něco, co je bude spojovat a bude to silnější než to, co je rozděluje z titulu jejich historie, z titulu jejich náboženství, bohatství či kultury. To bychom si měli více uvědomovat a věřím, že během volební kampaně to budeme znovu a znovu opakovat,“ řekl ke společné kandidátce Luděk Niedermayer, který kandiduje na třetím místě.

Koalice představila své programové priority, jejichž středobodem je zajištění evropské kvality života pro všechny občany Unie a snižování rozdílů v životní úrovni mezi jednotlivými regiony.

Kandidátka STAN, regionálních hnutí a TOP 09

1.    Pospíšil Jiří, nominován TOP 09, Praha, právník, poslanec EP

2.    Polčák Stanislav, nominován STAN, Středočeský kraj, poslanec EP

3.    Niedermayer Luděk, nominován TOP 09, Praha, poslanec EP

4.    Sršeň Radim, nominován STAN, Olomoucký kraj, starosta obce Dolní Studénky

5.    Štěpánek Petr, nominován STAN, Praha, starosta Městské části Praha 4

6.    Ženíšek Marek, nominován TOP 09, Plzeňský kraj, výkonný ředitel think-tanku TOPAZ

7.    Pecková Gabriela, nominována TOP 09, Praha, lékařka

8.    Pavel Pavel, nominován STAN, Jihočeský kraj, technik a experimentální archeolog

9.    Springerová Pavlína, nominována STAN, Královéhradecký kraj, děkanka Filosofické fakulty Univerzity HK

10.  Bursíková Jacques Kateřina, nominována TOP 09, Praha

Autor článku : Šárka Kuželová, tisková mluvčí koalice STAN a TOP 09 s podporou regionálních hnutí
Zdroj : www.top09.cz