Big_loader_ajax

Evropská DPH: Stejná pravidla pro všechny

05.02.2018

Europoslanci dnes s Evropskou komisí prodiskutují tři nové návrhy na modernizaci systému odvodu DPH v rámci EU. Jejich cílem je zlepšit výběr této pro národní rozpočty klíčové daně a usnadnit plnění daňové povinnosti zejména pro malé a střední firmy.

Odhad ztrát při výběru DPH pro celou Unii v roce 2015 činil 152 miliard euro. Česká republika vybrala o 62 miliard korun méně, než kolik bylo očekáváno, a uzavřela první desítku členských států s nejvyšším výpadkem z příjmů DPH.

Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda Hospodářského výboru, který vystoupí v diskusi s Komisí jako hlavní řečník za poslanecký klub ELS, uvádí: „Evropská komise se návrhy na zefektivnění výběru DPH v Unii nesnaží obohatit státní kasy. Záměrem je narovnat pravidla soutěže na trhu tak, aby DPH v souladu se zákony platili všichni plátci k dani povinni. EU přitom těmito kroky zároveň bojuje proti organizovanému zločinu, který stojí za ročními daňovými úniky kolem 50 miliard euro. Peníze, které by lepší výběr daní měl přinést, by měly sloužit nikoliv ke zvýšení vládních výdajů, ale na snížen&i acute; dluhů států a nejvíce škodlivých daní.“

V dnes diskutovaném legislativním balíčku Komise navrhuje odstranění překážek ve výběru DPH pro malé a střední podniky, zlepšení výměny informací mezi členskými státy a modernizaci sazeb DPH.

Klíčová část této dalekosáhlé reformy, návrh na zavedení trvalého systému DPH pro přeshraniční obchod, bude představena na jaře. Luděk Niedermayer vysvětluje: „Současný systém výběru DPH vznikl jako dočasný systém před 25 lety a od té doby nebyl reformován. V jeho rámci je uplatňována výjimka z DPH pro přeshraniční obchod v rámci EU, která však nahrává daňovým podvodům včetně tzv. karuselových podvodů. Připravovaný návrh trvalého systému evropského DPH, který bude postaven na principu cílové země, tuto výjimku ukončí. Věřím, že členské země naleznou na těchto změnách shodu. Musejí být totiž schv&aacu te;leny jednomyslně. Bohužel požadavek našeho ministerstva financí na rozšíření pilotního projektu přenesení daňové povinnosti může představovat překážku pro toto zlepšení výběru DPH na úrovni EU.”

Původní článek si můžete přečíst zde

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : www.eppgroup.eu