Big_loader_ajax

"Děláme často příliš málo příliš pozdě, chybí politická odvaha," zaznělo na debatě o EU

19.03.2018

Evropská unie je společenství 28 členských zemí, různých názorů, politik a představ. Co tyto země drží pohromadě? Projekt společné Evropy, která je bezpečná, stabilní a prosperující. I za cenu přijatelného kompromisu. A právě o tom diskutovali europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09/Evropská lidová strana) a jeho host z Německa, europoslanec Reinhard Bütikofer (skupina Zelených/Evropská svobodná aliance) minulý pátek v Evropském domě v Praze.

Moderátor večera, Radko Hokovský z think-tanku Evropské hodnoty, začal večer otázkou, co jsou tři nejdůležitější věci, které EU přináší svým občanům. Reinhard Bütikofer za ně považuje solidaritu, stabilitu a svrchovanost. „V dnešním světě existují dva typy evropských zemí – malé země a malé země, které pořád nevědí, že jsou malé. Pokud chtějí bránit svoji svrchovanost, prosazovat své zájmy, musí spolupracovat,“ vysvětlil.

Luděk Niedermayer doplnil svoji zkušenost s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem: „Řekl mi, že kdyby nebylo Německo členem EU, bylo by v dnešním globálním světě bezvýznamné. Překvapilo mě, že to říká právě on.“ Za nejdůležitější přínos EU pak považuje budoucnost, kterou díky členství v EU máme. Tedy budoucnost opřenou o hodnoty demokracie, svobody, bezpečnosti a míru. Zároveň ocenil i ekonomické aspekty našeho členství, kdy jednotný trh pomáhá české ekonomice. „Naše silná stránka není v obřích společnostech, malé a střední podniky jsou páteří EU,“ doplnil ho Bütikofer, který se průmyslové politice intenzivně věnuje.

Na otázku moderátora k největším slabinám EU se první vyjádřil europoslanec Bütikofer: „Vidím je v oblasti sociální, zahraniční a obranné politiky. Jednotný trh a měnová unie se proměňovaly, ale systém sociální ochrany nebyl zajištěn pro všechny. Je to podle mě jeden z důvodů nástupu populistů dnes.“ Europoslanec Niedermayer zareagoval souhlasně, že není snaha o sladění sociální oblasti, upozornil ale, že to souvisí s daňovým systémem, který má každá členská země vlastní. Oba se naopak shodli na nutnosti efektivněji investovat do společné obrany. A to se týká například i migrační politiky.

Za největší slabinu označil Luděk Niedermayer fakt, že v politickém rozhodnutí často chybí odvaha. „Zjišťujeme, že v těch opravdu velkých otázkách je jedinou efektivní dopovědí společné řešení, které ale nemusí být populární, a proto děláme často příliš málo příliš pozdě,“ komentoval. Odvaha podle něj chybí i v otázce přijetí eura, kde jeho ekonomické benefity jasně převažují. „Ale dnes je to i otázka politická a strategická, země s eurem mohou mít větší vliv,“ upozornil na další aspekty Bütikofer.

Hodnocení Evropské unie a nedostatek odvahy k politickému rozhodnutí podle europoslanců souvisí i s informováním o EU v domácích zemích. „V roce 2009 u nás lidé říkali, máš-li nějakého zasloužilého dědečka, pošli ho do Bruselu. Myslím, že dnes už se to změnilo, i tak se však informovanost o EU neustále snižuje,“ řekl Reinhard Bütikofer. Zároveň ale ocenil spolupráci německých europoslanců s německými poslanci. „V Bruselu jsou asi dva čeští novináři. Je pak náročné přesvědčovat lidi, že EU je dobrá věc,“ dodal Luděk Niedermayer, který tím narazil na průzkum veřejného mínění Barometr z roku 2016, podle kterého považuje EU za dobrou věc pouze 33 % Čechů (byť 60 % dotázaných se domnívá, že Česká republika z unijního členství benefituje).

Tuto náladu v České republice připisuje Niedermayer i politikům: „Vlády v Evropě hrají tu stejnou hru. Co se podaří, berou si za svoji zásluhu. Co ne, shodí na Brusel. Když se pak podíváte na hlasování na Radě, zjistíte, že čeští ministři hlasují v naprosté většině případů pro.“ Svoji zkušenost přidal i Reinhard Bütikofer: „V některých zemích jsou lidé, kteří rezolutně kritizují EU, ale už ne lidé, kteří by ji energicky hájili. To se ukázalo i v případě brexitu.“

Pomoci by v tom mohli i lidé, kteří už mají bruselskou zkušenost za sebou. „Když nemáme důvod být v mé skupině v Evropském parlamentu proti, tak nejsme, byť návrh předkládá jiná politická skupina. Tento přístup oceňuji, jako spolkový poslanec jsem se s tím moc nesetkával,“ řekl Bütikofer. „Evropská unie je společenství zemí, které se snaží najít kompromis. Je tam neustálá snaha snažit se pochopit, co kdo chce, vyjednat řešení. To v Česku chybí,“ dodal Niedermayer s tím, že politici nesmí hledat jen to, co je rozděluje. 

Na konci debaty přišla řeč i na to, jak křehký může projekt EU být. Europoslanec Bütikofer v souvislosti s tím připomněl výrok třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona "Pokud nebudeme jednotní, tak nás pověsí" a vztáhl to i na fungování EU. „Musíme si uvědomit, že Evropa jsme my, ne oni. Musíme aktivně vstupovat do debaty a přinášet návrhy řešení, nejen kritiku, která je v postfaktické době o to víc nebezpečná,“ uzavřel setkání Niedermayer.

Celou debatu si můžete pustit zde

Fotogalerii z akce najdete zde

Autor článku : Jana Frolcová, asistentka europoslance Niedermayera