Big_loader_ajax

České vládě se podařilo prosadit Evropě nová pravidla pro platby DPH

08.11.2019

Přepis rozhovoru Luďka Niedermayera pro ČRo Radiožurnál.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
A na druhé lince je Luděk Niedermayer první místopředseda hospodářského výboru Evropského parlamentu z TOP 09, dobrý den.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Dobrý den.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Souhlasíte s paní ministryní, že Česká republika vlastně nemohla spustit ten legislativní proces, dokud není dokončen na té evropské úrovni?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Já se tím nejsem úplně jistý, protože myslím si o tom, že vlastně Andrej Babiš získá tuto výjimku, protože nejedná se v žádném případě o evropskou reformu systému daně z přidané hodnoty. Naopak je to výjimka, která směřuje přesně opačným směrem než jakým se daň z přidané hodnoty v Evropě vyvíjí, a proto byl ji takový problém ji prosadit. A vlastně proto je poskytnuta pouze dočasně. Andrej Babiš dosáhl tím, že blokoval jednání Ecofinu o jakýchkoliv daňových jiných záležitostech, což je dobré připomenout. Tak mám pocit o tom, že tu výjimku dostaneme bylo známo již mnoho mnoho měsíců. Já nevím přesně jak je to s pravidly toho legislativního procesu ale docela mě překvapuje, pokud až nyní se Andrej Babiš paní ministryně financí zamýšlí nad tím, zdali využití této výjimky, kterou jsme opravdu za cenu blokace fungování Ecofinu získali tak, zdali chceme ji chceme využít. To mě opravdu připadne pozoruhodné.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Vypadá to, že chtějí využít ale musí se projít samozřejmě ten proces legislativou českou a tak dále. Čili myslíte si, že pokud to tedy bude, dejme tomu do roka, jak jsme o tom mluvili s paní ministryní financí. Pokud to bude tedy všechno schváleno, může to mít významný přínos pro zdejší daňové poplatníky, jak říkala paní ministryně v řádu miliard?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Já si to vůbec nemyslím naopak, jak paní ministryně tak pan premiér vlastně zpochybňují to zdali je jasné, že zavedení této dočasné změny v systému výběru daně z přidané hodnoty. Já jsem to dobře spočítal na řádově na nějaký rok a půl, jestli dává smysl. Čili tahle otázka, bohužel měla být položena na začátek, ale já musím říct, že nejenom a tato minulá vláda, ale už předtím Česká republika nastavila trend snižování ztrát při výběru daně z přidané hodnoty. To zavedení těch poměrně náročných a podle mě ne úplně dobře zavedených opatření jako kontrolní hlášení. A EET vlastně vybavilo daňovou správu bezprecedentně velkým rozsahem dat na eliminaci těchto daňových podvodů, takže vlastně z ekonomického hlediska přínos tady tohoto je malí na potírání podvodu, zároveň to vytvoří prostor na vznik zcela nových podvodů avšechno to zaplatí daňoví poplatníci, protože podle odhadů, které jsem viděl ta adaptace těch systémů na opět další změnu výběru daně z přidané hodnoty se měří ve stovkách milionů. Čili nedává to smysl a já teda velmi rád slyším, že vlastně i premiér a ministryně financí vlastně uvažují o tom, jestli to dá smysl. Budou to konzultovat s podnikateli a tak dále. A já doufám, že na základě toho dojdou k závěru, že potíž je potichu tento proces, který od začátku podle mě byl nedomyšlený odpískají.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Tak to soudí Luděk Niedermayer první místopředseda hospodářského výboru Evropského parlamentu z TOP 09. Děkuji vám, na shledanou.

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/
Na shledanou.

Zdroj : ČRo Radiožurnál