Big_loader_ajax

Brexit + 2

30.01.2018

Právě tímto problémem jsme se v minulých týdnech zabývali. A došli ke stejnému výsledku, jaký zástupci zemí snadno a rychle potvrdili. O co jde:

Londýn zjistil, že není sto během dvou let, které dává smlouva jako čas o podání informace o vystoupení z Unie a vystoupení samotného, připravit podmínky pro fungování tamní (nejen) ekonomiky. Tedy režim pro obchod a investice nejen v Unii, ale i jinde.

Přišel tedy s konceptem přechodného období. Unie se rozhodla ho akceptovat, ale jen na dobu dvou let, protože v roce 2021 začne nové rozpočtové období a zapojit/nezapojit do něj UK by byl "blázinec".

Jedinou reálnou možností pak je "členství bez členství", tedy pozice UK jako člena Unie, ale bez členství. To předjímá respekt ke všem unijním pravidlům (včetně pohybu osob) bez práva jej ovlivňovat. Jiná možnost - vyjednání specifických pravidel pro tyto 2 roky - je stejný problém jako vyjednání celého režimu od roku 2021 - stihnout v reálném světě nejde.

Také režim "Norska" by značil jednání, která zjevně jsou mimo časové možnosti.

Politické napětí uvnitř vládnoucích konzervativců (zatímco ministr financí se snaží seč může ušetřit tamní hospodářství od havárie, jeho oponent, ministr zahraničí radí, jak utratit neexistující peníze, které prý Londýn ušetří) komplikuje i dohodu na tomto, přičemž podivná osobnost vůdce opozičních laburistů neskýtá lepší alternativu.

Více než kdy jindy hrozí "hard landing", což by nebyla dobrá zpráva pro kontinentální firmy, které s UK obchodují a byla učiněná katastrofa pro ostrovní hospodářství (to díky rozdílné váze obchodu VB se zbytkem Unie a naopak, a struktuře obchodu).

A důkaz toho, jak daleko lze dojít s bezbřehým populismem, manipulací a lhaním...

Autor článku : Luděk Niedermayer