Big_loader_ajax

70. výročí převzetí moci v Československu

28.02.2018

Na dnešním zasedání si poslanci Evropské lidové strany připomněli smutné 70. výročí převzetí moci v Československu. Luděk Niedermayer, vystoupil jako předseda české národní delegace a shrnul události "Vítězného února" a jejich důsledky.

Quote

Před 70 lety, 25. února 1948, komunisté převzali moc v Československu. Umožnil jim to nejen neprozíravý postup demokratických stran, ale i převzetí kontroly nad ozbrojenými složkami státu.

Výsledkem byla tragédie našich zemí, střádaní milionů lidi po desítky let a naše vzdálení se Evropě, jejím hodnotám. Ztráta ekonomické výkonnosti země, která mezi válkami patřila k nejrozvinutějším na světě, byla jen jedním z důsledků. Komunisté při politických soudních procesech popravili 248 lidi, skoro 5000 lidí zemřelo ve vezení, stovky byly zabity na hranici při pokusu zemi opustit. Věznicemi prošlo 200 000 politických vězňů, víc než 170 000 lidi emigrovalo

Na toto desítky let trvající utrpení, způsobené komunistickou diktaturou nesmíme zapomenout a dělat vše proto, aby se obdobné tragédie nikde neopakovaly.

Není proto dobrou zprávou, že právě v těchto dnech, kdy si tragické události roku 1948 připomínáme, se president rozhodl, že jako host vystoupí na sjezdu komunistické strany a premiér vyjednává o vládni podpoře právě s komunisty.

Ukazuje to, jak důležité je na historii nezapomínat. A také aktivně každý den dělat něco proto, aby se neopakovala…

Autor článku : Luděk Niedermayer