Big_loader_ajax

Úkoly pro fungující stát: Podivný kouř na Lovosicku

19.10.2017

1. Postarat se o to, aby firmy neporušovaly zákony a nevypouštěly do vzduchu nepovolené jedy, které ohrožují zdraví lidí. 2. Rozptýlit podezření, že odpovědí za svobodné, odpovědné, záslužné jednání lidí, kteří se ujmou legitimních zájmů občanů (možná proti zájmů vlivných jedinců), je využití estébáckých postupů, jako je vyslání kontrolorů.

První je běh na dlouhou trať, ale druhé je snadné. Stačí, když lovosický úřad věrohodně doloží, že kontrola byla naplánována před zveřejněním pro někoho iritujícího postu.

Obrátím se na radnici v Lovosicích se žádostí o právě toho (viz dopis níže). Doufám že to budou považovat za samozřejmost a rychle mi odpoví. Vyčistilo by to vzduch. Ne ten znečistěný podivným kouřem (to snad řeší někdo jiný), ale "podivný zápach", který občas provází fungování našeho státu. Kazí život v naší zemi, a tak se ho pokusme zbavit. Lovosické radnici předem děkuji. Dále jsem se obrátil na Českou inspekci životního prostředí (viz dopis níže), kterou uctivě žádám o zveřejnění výsledků jejich šetření. (Z postu z mého facebooku)


Vážený pane starosto,

na zpravodajském serveru echo24.cz jsem zaznamenal článek s titulkem „Šikana podnikatelky? Za fotku na Facebooku kontrola živnosti.", který mne zaujal a znepokojil.

Myslím, že je úkolem dobře fungujícího státu zajistit, aby firmy neporušovaly zákony a nevypouštěly do vzduchu nepovolené jedy, které ohrožují zdraví lidí. A také rozptylovat jakákoliv podezření, že odpovědí za svobodné, odpovědné, záslužné jednání lidí, kteří se ujmou legitimních zájmů občanů, je využití represe, která je motivována snahou od takovéhoto jednání lidi odradit. První úkol je samozřejmě běh na dlouhou trať a role města, které zastupujete, jakkoliv může být značně dotčeno, je při řešení problému zřejmě omezená, neb předpokládám, že hlavní roli sehrávají jiné složky státu.

Ale myslím si, že druhé podezření, které je v textu implicitně obsaženo, můžete a vlastně máte povinnost rozptýlit. A to tím, že jasně ukážete, že kontrola zmíněné podnikatelky byla naplánována prokazatelně předtím, než projevila formou postu na facebooku své znepokojení nad věcí, která zajisté znepokojuje i Vás, neboť reprezentujete občany Vašeho města, a tím i jejich zájem na zdravém prostředí, v němž žijí (díky své dlouholeté praxi v instituci, pod jejíž odpovědnost i různé kontroly spadají, vím, že rozhodnutí o tom koho a kdy kontrolovat, musí být jasně zaznamenáno).

Předpokládám, že by totiž nikoho nenapadlo kontrolou podnikatelky na její chování reagovat, neb bychom se jistě shodli, že takovýto postup do demokratické a svobodné evropské společnosti 21. století opravdu nesmí patřit.

Vážený pane starosto, tímto Vás tedy žádám, abyste dohlédl na to, aby lovosický úřad věrohodně doložil, že kontrola podnikatelky Hany Stuchlíkové byla naplánovaná ještě před zveřejněním zmíněného postu z 2.10. 

A předem Vám děkuji, že poskytnete tuto informaci i mně, neb i na mém facebooku se o tomto tématu svedla debata a zveřejnění takovýchto pokladů pomůže odvrátit podezření z toho, že náš stát funguje jinak, než od něj právem občané očekávají.

Jsem přesvědčen, že jde o pouhou formalitu, která je ale bezesporu ve veřejném zájmu. A díky tomu se brzy dočkám Vaší odpovědi, za kterou předem děkuji.

S pozdravem

Luděk Niedermayer

Poslanec Evropského parlamentu

V Praze dne 17. října 2017


RE: Otevřený dopis pro Českou inspekci životního prostředí

Vážený pane řediteli,

rád bych se na Vás obrátil s žádostí o informaci ve věci, která mne poněkud znepokojila. Narazil jsem totiž na článek na zpravodajském serveru echo24.cz s titulkem: „Šikana podnikatelky? Za fotku na Facebooku kontrola živnosti.

Incident se stal na Lovosicku, kde paní podnikatelka Hana Stuchlíková vyfotila podezřele vypadající kouř, který stoupal nad komínem v areálu Lovochemie Preol a má zato, že „odměnou“ byla kontrola tamního úřadu. Na ten jsem se již obrátil s tím, že pro odstranění obavy o tom, že orgány státní správy mohou být takto zneužity, by stačilo, kdyby úřad veřejně doložil, že kontrola byla plánována před datem tohoto „incidentu“. Nyní vyčkávám na reakci.

Dle informace z textu se tímto případem zabývá i Vaše instituce, jejíž práce si velmi vážím a považuji ji za velmi důležitou při zajištění podmínek pro kvalitní život našich občanů. A rád bych se dozvěděl, kdy a v jaké formě bude veřejnost informována o výsledku tohoto šetření.

Předpokládám přitom, že nic takového jako tolerance zjevně nepříjemného (a možná i nebezpečného) kouře z důvodu „standardního provozního stavu spojeného s nájezdem nebo odstavením“ nemůže existovat, pokud by zplodiny ohrožovaly zdraví či životní prostředí.

Vážený pane řediteli, z reakcí i na svém facebooku vím, že takovéto kauzy mohou zásadním způsobem ohrozit důvěru občanů v kvalitní fungování státu i principy právního státu. A nedostatek důvěry může ohrozit budoucnost naší země. Proto považuji za podstatné, aby se jak okolnosti vzniku výše uvedené kontroly vyjasnily, tak aby bylo zřejmé, že situace ohledně možného úniku škodlivých látek rychle a objektivně vyšetřila a pokud bude třeba, aby se neopakovala. A tomu se snažím i tímto dopisem pomoci.

Moc děkuji za Váš čas a Vaši reakci a těším se na odpověď. A ujišťuji Vás, že máte mou plnou podporu ke kvalitnímu prosazování mandátu, který Vaše instituce dostala.

S pozdravem

Luděk Niedermayer

Poslanec Evropského parlamentu

V Praze dne 18. října 2017

Autor článku : Luděk Niedermayer