Big_loader_ajax

Luděk Niedermayer navštívil Havlíčkův Brod

05.04.2018

Na celodenní návštěvu Havlíčkova Brodu pozvala poslance Evropského parlamentu Luďka Niedermayera Okresní hospodářská komora.

Návštěvou firmy Tiskárny HB zahájil svůj celodenní program na Vysočině. Setkal se zde jak s vedením společnosti, tak si se zájmem prohlédnul výrobu knih. Následovala prohlídka a beseda v havlíčkobrodském pivovaru Rebel. Nakonec bývalý viceguvernér ČNB zavítal do firmy B:TECH, zabývající se průmyslovou automatizací. Při besedě s vedením společnosti se mluvilo o postavení české firmy v rámci jednotného trhu EU a živě se diskutovalo například o růstu minimální mzdy. „Kombinace prudkého růstu minimální mzdy a posílení kurzu koruny může být pro mnohé firmy smrtící. S růstem minimální mzdy souhlasím, ale měl by být pozvolný,“ reagoval na dotaz Luděk Niedermayer.

Závěrečným bodem programu návštěvy Havlíčkova Brodu byla účast na setkání podnikatelů a zaměstnavatelů svolaném Okresní hospodářskou komorou do Hotelu Slunce. Hlavním bodem byla beseda s Luďkem Niedermayerem na téma: Brexit, jeho ekonomické důsledky a možné dopady czexitu na tuzemské podnikatele. „Dnes jsem navštívil několik místních firem a potvrdilo se mi, že Vysočina disponuje šikovnými, odvážnými a kreativními lidmi, jejichž prosperující firmy jsou zárukou zdravě fungující a prosperující společnosti,“ uvedl na úvod Niedermayer. Následně se rozproudila živá diskuze především na téma fungování Evropské unie, ale také nedostatku pracovních sil na trhu, složitosti získávání pracovních povolení pro cizince, kteří zde chtějí pracovat. Předseda Krajské hospodářské komory Richard Horký dokonce nazval předvolební heslo sociálních demokratů „Vyhlásíme válku levné práci“ za vlastizradu: „My bychom dnes potřebovali okolo 20 000 pracovních sil, za které by zaměstnavatelé odváděli do státní kasy mnoho miliard korun. O tyto peníze stát přichází.“ K tomu dodal Luděk Niedermayer: „Nesouhlasím zcela se systémem vysávání těch nejšikovnějších lidí z okolních zemí, ale současný nedůstojný stav, kdy je například možné se k pracovnímu povolení do ČR dostat jen za pomoci úplatků, je nepřijatelný.“ Téma evropských dotací a jejich zneužívání zajímalo mnoho přítomných. „Dotace jsou projevem solidarity ekonomicky silnějších se slabšími. To, že je administrativa s tím spojená mnohdy nesmyslná, je z 80 % bohužel záležitostí našich ministerstev,“ uvedl Luděk Niedermayer, který trpělivě vyslechl a zodpověděl všechny dotazy přítomných. Ti na oplátku závěrečným potleskem ocenili jeho kultivovaný projev i klidnou a věcnou argumentaci.

Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : parlamentnilisty.cz