Big_loader_ajax

Je Evropská unie opravdu daleko? Nejen o tom debatoval Luděk Niedermayer s mladými lidmi na víkendovém setkání

27.10.2015

Tři dny, třicet šest účastníků, devět přednášejících. I takový byl předposlední říjnový víkend v Boskovicích v hotelu Pod Zámkem. Ze všech koutů Čech se na něm sešli mladí lidé, které zajímá Evropská unie, politika i osobní názory Luďka Niedermayera. Ten celou akci pořádal a hostil za podpory politické skupiny Evropské lidové strany.

Celé setkání začalo páteční diskuzí u večeře. O rozdílech i shodách v evropské, národní i komunální politice mluvili s Luďkem Niedermayerem i teplický radní Dominik Feri a volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček. „V Evropském parlamentu cítíte evropský spirit, nadšení pro věc. I kultura a jednání jsou tam na vysoké a profesionální úrovni,“ řekl Luděk Niedermayer.

Zakřivené banány, zákaz focení, žárovky. Na povědomí Čechů o dění v Unii byl zaměřen celý dopolední blok, ve kterém vystoupil David Surý z agentury Focus, který prezentoval výsledky veřejného mínění, Jaroslav Poláček z TOP 09, který mluvil o kampani a výsledcích do Evropského parlamentu v roce 2014 a Kryštof Kothbauer z Eurocentra, který rozebral ne/zájem Čechů o EU. O aktuálních zprávách z parlamentu i dlouhodobých cílech a strategiích promluvil s Luďkem Niedermayerem i bývalý europoslanec za ELS Jan Březina.

Po odpolední procházce židovskou částí města a návštěvě židovských lázní, synagogy a židovského hřbitova vystoupil se svým příspěvkem Karel Strachota z Člověka v Tísni. Více než dvě hodiny věnoval současné ruské propagandě i důrazu na kritické myšlení. Celý den završila neformální diskuze u ochutnávky moravského vína. Jak se rozhoduje v parlamentu si pak mohli na vlastní kůži vyzkoušet účastníci v neděli dopoledne, kdy do Boskovic přijela Silvia Boďová z Eutisu a Reda Ifrah z think-tanku TOPAZ.

„Byly to moc příjemně prožité dny se spoustou diskusí, otázek a někdy i odpovědí ,“ usmívá se Luděk Niedermayer a pokračuje: „Témata nebyla lehká a stav dnešního světa u těch, co nad ním přemýšlejí, moc radosti nebudí. Pokud budete i vy propadat z toho jisté depresi, věřte, že skupina lidí, která se o svět zajímá snaží se „výzvám“ porozumět a „nevzdávat to“, působí jako docela dobrý „anti depresant“. Nejen proto doufám, že se nám něco podobného podaří zopakovat. A hlavně v to, že nejsem sám, kdo z dnů prožitých v krásných Boskovicích měl hezký pocit.“ 

 

Autor článku : Jana Frolcová