Big_loader_ajax

Budoucnost EU: Špičky Evropské lidové strany se sejdou v Praze

04.12.2015

Ve čtvrtek a v pátek 10. a 11. prosince se v Praze sejde širší vedení europoslanců Evropské lidové strany (EPP), největší politické skupiny Evropského parlamentu. Diskutovat budou o budoucnosti Evropské unie a společně připraví programový dokument týkající se rozpočtování zaměřeného na výkon ekonomiky. Největší poslanecká frakce jede do Prahy na pozvání české národní delegace vedené europoslanci Luďkem Niedermayerem (zvolen za TOP 09) a Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL).

Jakým způsobem reagovat na britské požadavky, co jsou hrozby narušující jednotu Evropské unie či jakým způsobem na ně odpovědět, jsou klíčové otázky dneška. Zásadní také je, jakým směrem se bude dále ubírat evropská integrace? Nejsou to jen abstraktní evropská témata, ale otázky které ovlivní vývoj naší země a životy našich občanů.

O těchto otázkách budou europoslanci diskutovat s Pavlem Bělobrádkem, místopředsedou vlády a předsedou KDU-ČSL, Wolfgangem Schäublem, německým spolkovým ministrem financí, Mario Montim, bývalým předsedou vlády Itálie a evropským komisařem, a Jean-Claude Trichetem, bývalým prezidentem Evropské Centrální Banky.

V pátek budou europoslanci debatovat o způsobech, jak zvýšit efektivitu výdajů z evropského rozpočtu. Jakým způsobem zlepšit kontrolu správného využití evropských peněz, navázání financí na konkrétní a hmatatelné výsledky, ale zároveň i jak zamezit nadměrným a neúnosným administrativním procesům? Části programu se zúčastní Miroslav Kalousek, nově zvolený předseda TOP 09 a bývalý ministr financí. Dalšími diskutujícími budou Kristalina Georgieva, místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za rozpočet, Kersti Kaljulaid, členka Evropského účetního dvora, a Mieczyslaw Struk, vojvoda Pomořského vojvodství v Polsku.

Tisková konference pro zástupce médií se bude konat ve čtvrtek 10.12 od 12:00 za účasti Manfreda Webera, předsedy Evropské lidové strany v EP, Luďka Niedermayera, předsedy české národní delegace v ELS, Wofganga Schäubleho, německého ministra financí, a Pavla Bělobrádka, místopředsedy vlády ČR, v Hotelu Intercontinental v Praze.

Na zasedání rozšířeného předsednictva ELS bude navazovat fórum mezináboženského dialogu, které zprostředkovává výměnu názorů mezi europoslanci ELS s církvemi a náboženskými společnostmi. Tématem v pořadí již 18. dialogu je otázka migrace a společná reakce a nucené vysídlování. Účast na mezináboženském dialogu přislíbili dva zástupci Evropské komise, eurokomisař Tibor Navracsics odpovědný za oblast vzdělávání, kultury, mládeže a sportu, a Christo Stylianides, eurokomisař pro humanitární pomoc a řešení krizí. Hlas církví bude zastoupen kardinálem Dominikem Dukou, arcibiskupem pražským, francouzským pravoslavným metropolitou Emanuelem, místopředsedou Evropské konference církví. Mezi významné hosty bude patřit také imám Hassen Chalghoumi, předseda konference francouzských imámů, i imám Hocine Drouiche, předseda Institutu proti nenávisti a terorismu ve Francii. Dialogu se zúčastní vedle zástupců židovské obce i zástupci iráckých křesťanů.

Poslanecká frakce Evropských lidovců je s 216 poslanci nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu. Z celkového počtu 21 českých europoslanců je rovná třetina zastoupena v klubu ELS. Z českých stran jde o europoslance zvolené za TOP 09/STAN a KDU-ČSL. Třebaže v české politice je jedna strana ve vládě a druhá v opozici, pak v Evropském parlamentu obě strany tvoří jednotnou národní delegaci, kterou vede europoslanec Luděk Niedermayer. Místopředsedkyní delegace je europoslankyně Michaela Šojdrová. Europoslanci obou stran tak mají významný vliv na chod největší europoslanecké frakce.

Původní článek: http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy-europoslancu/budoucnost-eu-spicky-evropske-lidove-strany-se-sejdou-v-praze-19315.html 

 

Autor článku : Marek Hannibal, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS
Zdroj : www.top09.cz