Big_loader_ajax

Vyřeší Babiš svůj střet zájmů přímo s Junckerem? Naprostý nesmysl, shodují se politici

07.06.2019

Premiér Andrej Babiš neustále tvrdí, že Česká republika nebude muset kvůli jeho údajnému střetu zájmů žádné peníze Evropské unii vracet. O „skandálním“ chování auditoru chce premiér mluvit dokonce s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Podle českých europoslanců však takové chování jen Babišův střet zájmů dokazuje. Navíc tím dává najevo, že nerozumí systému fungování institucí EU. Téma chce Babiš otevřít na summitu, který se v Bruselu koná 20. a 21. června. „Já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,“ prohlásil premiér. 


Podle zkušených europoslanců jsou však takové výkřiky absurdní. „To je dost legrační věta, která svědčí o tom, že Babiš vůbec nechápe systém fungování institucí EU. Juncker přece nepřipustí zpochybnění práce svých vlastních auditorů. Žádné jednání nebude,“ uvedl pro Echo24 Jan Zahradil (ODS). 
Místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (HLAS) upozornil, že se s Babišem nikdo bavit chtít ani nebude. „V reakci na hlášku Andreje Babiše, že bude o auditu chtít jednat s Junckerem, mi bylo v Bruselu řečeno, že není chuť se s premiérem bavit o ničem, natož o šetření jeho kauz. Údiv nad jeho nekompetentnosti, jaké komentáře činí. Prý překročil všechny hranice,“ uvedl Telička na Twitteru. 

Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zase upozornil na fakt, že je nesmysl, aby Juncker nějakým způsobem ovlivňoval nezávislé auditory. „Proces čerpání dotací byl posuzován nezávislými auditory, takže považuji úplně za vyloučené, aby Babiš letěl do Bruselu to tam nějak politicky domluvit. To je naprosto nepřijatelné. Nejde o politický proces, ale o odborný proces,“ řekl pro Echo24. „Premiérovo chování je důkazem střetu zájmu, pokud chce jako premiér země řešit s Junckerem, s předsedou Evropské komise, soukromé problémy Andreje Babiše. Je to přesně ten moment, kdy se ukazuje, že Andrej Babiš využívá veřejnou funkci ke svým ekonomickým zájmům. To je přesně ten okamžik, kdy se ukazuje, že není možné být podnikatelem, který žádá miliony z evropského rozpočtu a současně premiérem,“ dodal Pospíšil. 

Jeho spolustraník Luděk Niedermayer rovněž považuje Babišovo počínání za zbytečné. „Juncker je zkušený a klidný muž, tam to nějak dopadne. Nicméně řešení tohoto problému ze strany komise by mělo být prosto politického interferování a doufám, že to Juncker potvrdí. Jinak miliardy od unijních plátců panu premiérovi jsou dnes podle mne významné téma a těžko si dovedu představit, že by v něm Andrej Babiš našel spojence. Navíc v kontextu, že jeho vláda prosazuje – žádné stropy na zemědělské platby (komise je chce), možnost dotovat z unijních peněz velké podniky (komise nechce), silnější kontrolu zemí nad využitím unijních peněz,“ řekl pro Echo24. 

Summit EU 

Červnový summit EU se bude zabývat především výběrem nového předsedy Evropské komise, který by na podzim nahradil právě Junckera. Ve hře je ale i obsazení dalších klíčových funkcí v Unii. Dalším bodem má být boj s klimatickými změnami nebo zvyšování odolnosti zemí vůči dezinformačním kampaním. 
V programu summitu je ale též diskuse o přípravě příštího víceletého rozpočtu unie, kterou bude ve druhé polovině roku řídit začínající finské předsednictví. Součástí diskuse o podobě unijních financí na roky 2021 až 2027 je přitom i otázka budoucí podoby evropských fondů. 
Babiš by tak o auditu poukazujícím na jeho možný střet zájmů při čerpání evropských peněz mohl hovořit ve stejných dnech, v nichž se bude snažit své kolegy premiéry a prezidenty přesvědčit o českém postoji, že o využití peněz z fondů by členské státy měly mít více než nyní možnost rozhodovat samy bez zasahování ze strany Evropské komise.

Původní znění článku zde.

Autor článku : ECHO24
Zdroj : Vojtěch Šeliga