Big_loader_ajax

Shrnutí plenárního zasedání: Budoucnost očima Macrona, oběhové hospodářství i pozvání Marka Zuckerberga

24.04.2018

Od 16. do 19. dubna se ve Štrasburku uskutečnilo plenární zasedání Evropského parlamentu. Mezi jeho hlavní body jednání patřila diskuze o budoucnosti Evropy, během které před poslanci Parlamentu vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron, otázka termínu příštích evropských voleb, oběhové hospodářství a dále problematika snižování emisí a plnění Pařížské dohody.

Dopolední část úterního plenárního zasedání měla na programu vystoupení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jenž s poslanci diskutoval na téma budoucnosti Evropy.

Poslanci poté odhlasovali návrh stanovující termín následujících voleb do Parlamentu, který byl navržen v lednu prostřednictvím tzv. Konference předsedů. Evropské volby se tak budou konat ve dnech 23. - 26. května 2019. Poslanci rovněž podpořili návrh Rady a schválili kalendář dílčích zasedání Parlamentu v příštím roce.

Ve středu 18. dubna poslanci přijali cíle v oblasti recyklace, které tvoří součást nové legislativy o zpracování odpadu zaměřené na přechod k oběhovému hospodářství. Mezi zásadní body této právní úpravy patří zvýšení míry recyklace komunálního odpadu; stanovení horního limitu na množství skládkovaného komunálního odpadu; a pravidlo odděleného sběru textilu a nebezpečného odpadu, které vyprodukují domácnosti počínaje rokem 2025. Členské státy by se měly dále v souladu s cíli OSN v oblasti trvale udržitelného rozvoje zaměřit na snížení objemu potravinového odpadu.

Poslanci dále schválili dva legislativní návrhy s cílem redukce skleníkových plynů. Emise v oblasti dopravy, zemědělství, stavebnictví a zpracování odpadu musí být podle nich sníženy o 30 % v celé EU; emise CO2 a jejich absorpce by měly dosáhnout rovnováhy do roku 2030.

Parlament dále vyzval Komisi k přezkumu podle mínění většiny z nich kontroverzního způsobu jmenování Martina Selmayra generálním tajemníkem, schválil zprávy týkajících se naplňování rozpočtu EU za rok 2016, či vyzval v rámci rozpravy o závěrech březnové Evropské rady vlády členských států k zařazení agendy reformy společné azylové politiky na program jejích následujících zasedání a ke konečnému dosažení dohody v této věci (všechny uvedené body ve středu 18. dubna).

Poslanci rovněž zopakovali své dřívější pozvání zakladatele společnosti Facebook Marka Zuckerberga k vystoupení v Parlamentu na téma ochrany osobních dat, vyzvali k přijetí konkrétních opatření na ochranu novinářů v EU a schválili směrnici o energetické účinnosti budov v EU do roku 2050, která se zaměřuje na renovaci stávajících a výstavbu energeticky účinnějších budoucích staveb.

Autor článku : O. Kaleta
Zdroj : Týdenní monitoring událostí v EU Sekce pro evropské záležitosti