Big_loader_ajax

Prezident Erdogan ohrožuje Turecko svými rozhodnutími

15.08.2018

Editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem pro ČRO Plus.
Vladimír KROC, moderátor
Proč se turecké hospodářství dostává do recese? Kam to až může vést? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec (TOP 09)
Do recese se dostane poté, pokud se nepodaří velmi rychle a s nízkými náklady uřídit kurzový vývoj. Když jsem se díval na to, jakým způsobem zřejmě došlo k tomu problému, který je opravdu obrovský, protože propad turecké liry se počítá na desítky procent a zároveň je Turecko velmi závislé na zahraničních půjčkách a také je to země, která hodně importuje, tak bych řekl, že jsou tam tři různé příčiny. Jedna z nich určitě je, že v Turecku velmi vyskočila inflace a zdá se, že centrální banka nepříliš rychle zareagovala. Ta vysoká inflace samozřejmě vytváří potenciál pro to, že turecká lira musí depreciovat. Druhý problém je rostoucí napětí v politicko-ekonomických vztazích mezi Tureckem a Spojenými státy. Třetí problém je problém různých autoritářských režimů, mezi které bych Turecko pomalu začínal řadit. Mám pocit, že tamní prezident si úplně neuvědomuje, že zatímco na domácím hřišti je do určité míry absolutistickým pánem, tak v okamžiku, kdy není ta ekonomika tolik izolovaná, jako je například ekonomika Severní Koreji, tak jsou vazby s okolním světem přece jenom důležité a jeho ekonomická politika nebo některá politická rozhodnutí opravdu problémy vytvářejí. Reagovat například na začátku té krize výrokem, že Američané sice mají své dolary, ale my máme svého boha, není něco, co uklidní devizové trhy. 
 
Vladimír KROC, moderátor 
Jaké možnosti má tamní centrální banka ve chvíli, kdy tamní vládce tlačí na nezvyšování úrokové sazby? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec (TOP 09)
Je nezbytné zvýšit úrokové sazby nebo přijmout velmi drastická regulatorní opatření, která obvykle nefungují. Bez zvýšení úrokových sazeb se standardně krize řeší velmi těžko, pokud člověk nechce riskovat to, že dojde k problémům ve finančním sektoru, který ztratí likviditu. Prezident Erdogan vyzval Turky, aby použili své dolary a zlato a kupovali liru a podporovali by tím kurz liry. Jenomže většinou ty domácnosti se chovají přesně opačně. Koneckonců my jsme to v České republice naštěstí už před dávnými lety zažili. Ty domácnosti jsou ti, kteří mají obvykle největší skepsi k fungování své ekonomiky a chování své vlády. A to jsou ti, kteří právě potom tlak na devizový kurz vytvářejí. 

Vladimír KROC, moderátor 
Turecké hospodářství se na světové ekonomice podílí jen zhruba jedním procentem. Na kolik může tato krize poznamenat Evropskou unii a země eurozóny? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec (TOP 09)
Úplně dramatický efekt ve srovnání s nějakou světovou ekonomickou krizí to určitě není, ale Turecko je velmi významný ekonomický partner. Koneckonců s Tureckem máme také rozsáhlé ekonomické dohody. Turecko je do určité míry součástí našeho bezcelního systému. Mezi Tureckem a Evropou probíhá intenzivní obchod s docela viditelným přebytkem Evropské unie. Evropské firmy také investují do Turecka, řada automobilek tam například vyrábí auta. Čili destabilizace jakékoliv velké ekonomické země v dnešním světě není dobrá zpráva, protože jak firemní svět, tak ten finanční je velmi propojený a problém, který vznikne na jedné straně zeměkoule má tendenci se pak promítat někam dál. Myslím si, že tady je ale opravdu ta situace v Turecku něco, co je na pomezí ekonomické a politické krize, takže je velmi těžké dělat z toho teď nějaké závěry. 

Vladimír KROC, moderátor 
Jak citelně mohou problémy turecké ekonomiky poškodit společnosti, jako je ČEZ a Škoda Auto? Co to může znamenat pro českou ekonomiku? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec (TOP 09)
V okamžiku, kdy by došlo k recesi, pokud se nepodaří rychle zažehnat výkyvy kurzu, tak to opravdu znamená zpomalení turecké ekonomiky, která v minulých letech zdatně rostla. To je samozřejmě pro každého, kdo spoléhal na vývoz do Turecka, špatnou zprávou. Stejně tak, pokud by se ta ekonomika jenom dostala do recese a došlo by k výraznému posílení turecké liry, tak samozřejmě některé turecké firmy budou kvůli tomu konkurenceschopné se svými exporty. Konkrétní efekt na Českou republiku ale zatím opravdu nevidím.

Původní článek si můžete přečíst zde
Autor článku : Vladimír Kroc
Zdroj : ČRo Plus