Big_loader_ajax

Očekáváme na plénu: práva spotřebitelů, průmyslová strategie, svoboda médií

22.11.2020

Práva spotřebitelů, průmyslová strategie na pomoc z krize nebo svoboda médií: tato témata jsou na programu plenárního zasedání 23. – 26. listopadu

Photo from plenary sessionOchrana spotřebitelů

Poslanci vyzývají k posílení takzvaného "práva spotřebitelů na opravu" - chtějí tak předcházet praktikám, které záměrně zkracují životnost výrobků, a podpořit opravy a opětovné využívání produktů. Díky těmto opatřením, která jsou na pořadu jednání ve středu, bude podle poslanců jednotný trh více udržitelný.

Parlament zároveň požaduje zlepšení bezpečnosti výrobků a ochranu občanů na úrovni EU. 

Poslanci budou hlasovat také o nových pravidlech, která umožní činit kolektivní právní kroky na ochranu práv a společně žádat kompenzaci celým skupinám spotřebitelů poškozených nezákonnými praktikami - a to jak na vnitrostátní úrovni, tak na úrovni EU. Výsledky hlasování budou oznámeny ve středu.

Průmyslová strategie

Otázce průmyslové strategie EU se poslanci budou věnovat hned v pondělí. Usnesení, které bude požadovat revizi návrhu Komise, ale budou přijímat až ve středu. Podle Parlamentu by totiž průmyslová strategie měla brát v potaz opatření, která jsou nutná k zotavení se z pandemie koronaviru, a zároveň přispívat k ekologickým a digitálním cílům, které si Unie vytyčila.

Svoboda médií

Ochrana novinářů, politické zásahy, dezinformace a role jednotlivých mediálních platforem: na tato témata se v rámci problematiky svobody sdělovacích prostředků v EU budou poslanci zaměřovat v pondělí. Ve středu budou diskutovat zásahy do médiálního prostoru ve Slovinsku a Severní Makedonii ze strany Maďarska.

Digitalizace justice

Nová pravidla by díky digitálnímu řešení měla umožnit evropským občanům i podnikům rychlejší, levnější a uživatelsky přívětivější přístup k oblasti justice a soudnictví. Parlament bude o pravidlech hlasovat v úterý. 

Priority pro zasedání Evropské rady

Před dalším summitem, který se uskuteční 10. - 11. prosince, hodlají poslanci ve středeční debatě s šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou vyzdvihnout celou řadu problémů: dlouhodobým rozpočtem a otázkou právního státu počínaje, vakcínami proti covid-19, klimatickými cíli EU a bojem proti terorismu konče.

Boj proti bezdomovectví

V pondělí Parlament vyzve k tomu, aby do roku 2030 EU vyřešila otázku lidí bez domova a ukončila bezdomovectví

Další témata

Mezi další body na pořadu jednání patří:
• základní práva v EU
• nová farmaceutická strategie
• práva na potrat v Polsku
• 823 milionů eur na pomoc pro osm členských států postižených přírodními katastrofami
• situace na severu Kypru okupovaného Tureckem

Přečtěte si, jakých 10 základních kroků EU podniká pro oživení evropského hospodářství po pandemii koronaviru?

Autor článku : Zpravodajství Evropského parlamentu