Big_loader_ajax

Niedermayer: Konec „roamingu“ za platby v eurech

14.02.2019

Evropský parlament dnes potvrdil dohodu s členskými státy na omezení poplatků za platby mezi zeměmi eurozóny a ostatními členskými státy a na poskytování jasných informací při platbách kartami v cizí měně.

Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského výboru, nová pravidla vítá: „V dnešní situaci, kdy si banky obvykle účtují poplatky někdy až v řádu stovek korun za jednu odchozí či příchozí platbu z a do České republiky v eurech, se může stát, že Češi zaplatí na poplatcích bance více peněz, než do zahraničí poslali. České podniky a občané čelí nevýhodným podmínkám, které jim zvyšují náklady a omezují možnost konkurovat. Zavedení regulace je vždy krajním řešením. V tomto případě ale jasný kontrast nízkých nákladů na provedení platby a obvykle vysokých poplatků novou legislativu zdůvodňuje.“

Nové pravidlo srovnávající poplatky za tzv. SEPA platby na úroveň poplatků za platby v rámci České republiky proto pro české podniky i občany znamená značnou úsporu nákladů. Ve všech státech EU neplatícím eurem jsou úspory občanů a podniků za snížení účtovaných poplatků odhadovány až na 900 milionů eur ročně.

Nová legislativa přináší také více transparentnosti do plateb v rámci EU například při platbách kartou nebo výběrech z bankomatů v zahraničí, kdy dochází ke konverzi měny a lidé zjistí finální částku odečtenou ze svých účtů až několik dní po provedení transakce. Na trhu se také prosazují firmy nabízející tzv. dynamickou konverzi, tedy platbu kartou či výběr z bankomatu v zahraničí provedený v měně držitele karty, kde se platící okamžitě dozví finální částku.

„Některé tyto služby jsou srovnatelně dražší než běžná transakce bez dynamické konverze, ale nízká míra a porovnatelnost informací komplikuje zákazníkům možnost učinit správné rozhodnutí. Cílem nových pravidel není ceny regulovat, ale poskytnout klientům lepší a srozumitelné informace,“ vysvětluje druhou část legislativy Luděk Niedermayer. Na základě této informace bude pro klienta snazší zvážit, zda se mu vyplatí danou banku využít, případně, zda nezaplatit ve své měně namísto v eurech.

Přijaté změny vstoupí v platnost od poloviny prosince.

Autor článku : Hana Bambasová, tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS v EP
Zdroj : EPP Group