Big_loader_ajax

Europoslanci dali zelenou daňovému systému reverse charge. Zamezuje podvodům s DPH

11.12.2018

Evropský parlament v úterý souhlasil se zavedením pravidel, která umožňují používat v boji proti daňovým únikům systém přenesené daňové povinnosti, známý jako reverse charge.
Poslanci přijali návrh úpravy, kterou prosazovala Česká republika. Návrh už v říjnu schválili ministři financí zemí EU. Europarlament měl v této věci pouze konzultační hlas, avšak jeho vyjádření umožní Česku požádat Brusel o možnost systém zavést. 
 
Česko usilovalo o možnost využívat obecný reverse charge, neboli přenesení platby daně z prodávajícího na kupujícího, kvůli takzvaným karuselovým podvodům na dani z přidané hodnoty (DPH). Úpravu dlouhodobě prosazoval premiér Andrej Babiš, podle něhož Praze výrazně pomůže zlepšit výběr daně. 

Parlament nemohl schvalování nijak zablokovat, jeho úterní souhlasné vyjádření však umožňuje formální zavedení systému do praxe bez časových prodlev. 

Členské země, které mají jiným způsobem neřešitelné problémy s podvody na DPH, budou moci aplikovat po splnění určitých podmínek přenesení daňové povinnosti u transakcí přesahující stanovenou částku 17 500 eur (více než 450 tisíc korun). Možnost využívání této úpravy je časově omezena do června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v unii začít platit nový systém pravidel pro DPH. 

Návrh podpořila drtivá většina nejsilnějšího klubu evropských lidovců včetně českých zástupců KDU-ČSL, konzervativci a také liberálové, do jejichž řad patří politici Babišova hnutí ANO. Proti jejich 337 hlasům byla stovka poslanců převážně z řad levice či Zelených. Hlasování se zdrželo 222 členů parlamentu, mezi nimi i valná většina socialistů. 

Policie obvinila pět lidí z pokusu o podvod. Od státu chtěli vrátit DPH za desítky milionů 

Někteří europoslanci svůj nevyhraněný postoj vysvětlovali tím, že mají sice k návrhu dílčí připomínky, nechtěli však komplikovat uvádění systému do praxe, na které kvůli zmíněnému časovému omezení zbývá málo přes tři roky. 
„Proti této úpravě hovoří zaprvé náklad na změnu pro daňové poplatníky, kteří se budou muset této dočasné výjimce přizpůsobit, a za druhé fakt, že začnou nabíhat podvody týkající se prodejní daně,“ řekl europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, který se hlasování zdržel. 

Obavy z přenesení podvodů jinam 
 
Podvody na DPH projevující se malou skupinou subjektů okrádajících stát o velké částky se podle něho reálně mohou přelít do velkého množství malých podvodů s prodejní daní, v níž se přenesená DPH změní. České úřady by podle něho i vzhledem k zavedení EET měly mít dostatečné nástroje, aby postupně daňové podvody eliminovaly i bez zavádění reverse charge. 

Česko si prosazení změny v Radě EU vynutilo trvalým tlakem, když hrozilo blokovat některé daňové úpravy požadované například Francií. Praha bude muset před zavedením obecné reverse charge Bruselu doložit, že splňuje řadu podmínek. Patří mezi ně například minimální výše rozdílu mezi očekávanou a vybranou DPH v určitém období či podílu karuselových podvodů na této hodnotě. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) Česko tato kritéria splňuje. 

Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : irozhlas.cz