Big_loader_ajax

Čl. 13 a princip "spolupráce v dobré víře"

17.09.2018

Nejdůležitější citace z čl. 13 směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu je asi tato “členské státy zajistí, aby poskytovatelé služeb pro sdílení obsahu online spolupracovali s nositeli práv v dobré víře, tak aby v rámci svých služeb nezpřístupňovali díla chráněná autorským právem nebo jiné předměty ochrany, pro něž nebylo vydáno povolení.”

“Spolupráce v dobré víře” odráží princip proporcionality v tom smyslu, že znepřístupnění obsahu je vázáno právě na spolupráci v dobré víře. Taková formulace by měla zajišťovat, že nebude docházet k nějaké cenzuře, resp. pro členské státy z toho neplyne povinnost zavádět nějaké mechanismy sledování obsahu, které by vedly k cenzuře. Poskytovatelé on-line služeb tedy budou muset vyvinout snahu směřující k znepřístupnění nelegálního obsahu v duchu dobré víry, tedy např. s využitím dostupných technologií. Jedna se o mechanismus sdílení odpovědnosti mezi tvůrci a poskytovateli on-line služeb, který nevybočuje z principu přiměřenosti. Schválené řešení navíc obsahuje pojistku proti tzv. cenzuře v podobě čl. 13 odst. 3, podle něhož “Při definování osvědčených postupů spolupráce mezi tvůrci a poskytovateli on-line služeb (viz výše) je třeba zvláštní pozornost věnovat základním právům a uplatňování výjimek a omezení a taktéž zárukám, aby zátěž pro malé a střední podniky byla nadále přiměřená a aby se zabránilo automatickému blokování obsahu.”

Vzhledem k tomu, že se jedná o směrnici a navíc takovou, v níž se komplikovaně hledají kompromisy, nelze s určitostí říct, co konkrétně zvolené řešení v praxi přinese. Bude záležet na jednotlivých státech, jak využijí poměrně široký manévrovací prostor. Určitě ho budou moci využít tak, aby případné dopady byly přiměřené a nevedly k omezení svobody projevu na internetu. 

 

 

 

Článek 13

Užití chráněného obsahu poskytovateli služeb pro sdílení obsahu online, kteří ukládají a zpřístupňují velké množství děl a jiných předmětů ochrany nahrávaných jejich uživateli

 

1.  Aniž je dotčen čl . 3 odst . 1 a 2 směrnice 2001/29/ES , provádějí poskytovatelé služeb pro sdílení online obsahu akt sdělení veřejnosti. Z tohoto důvodu musí uzavřít spravedlivé a přiměřené licenční dohody s držiteli práv.

 

2.  Licenční dohody , které poskytovatelé služeb pro sdílení online obsahu uzavřeli s nositeli práv za účelem sdělení tohoto obsahu veřejnosti podle odstavce 1, se vztahují na odpovědnost za díla, která uživatelé těchto služeb pro sdílení online obsahu nahrávají v souladu s podmínkami uvedenými v licenční dohodě, za předpokladu, že je tito uživatelé nevyužívají pro komerční účely.

 

2a.   V případě, že si nositelé práv nepřejí uzavřít licenční dohody, členské státy zajistí, aby poskytovatelé služeb pro sdílení obsahu online spolupracovali s nositeli práv v dobré víře, tak aby v rámci svých služeb nezpřístupňovali díla chráněná autorským právem nebo jiné předměty ochrany, pro něž nebylo vydáno povolení. Spolupráce mezi poskytovateli služeb pro sdílení obsahu online a nositeli práv by neměla vést k tomu, aby nebyla dostupná díla a jiné předměty ochrany, které neporušují autorské právo, včetně děl a předmětů, na něž se vztahuje výjimka z autorského práva nebo jeho omezení.

 

2b.   Členské státy zajistí, aby poskytovatelé služeb pro sdílení obsahu online uvedení v odstavci 1 zavedli účinné a rychlé mechanismy pro vyřizování stížností a zjednání nápravy, které budou uživatelům k dispozici, pokud by spolupráce podle odstavce 2a vedla k neoprávněnému odstranění jejich obsahu. Veškeré stížnosti podané v rámci takových mechanismů se zpracují bez zbytečných odkladů a podrobí se lidské kontrole. Nositelé práv své rozhodnutí adekvátně zdůvodní, aby se vyhnuli nahodilému zamítnutí stížností. V souladu se směrnicí 95/46/ES, směrnicí 2002/58/ES a obecným nařízením o ochraně údajů navíc nesmí tato spolupráce vést k určení totožnosti jednotlivých uživatelů ani ke zpracovávání jejich osobních údajů. Členské státy rovněž zajistí, aby uživatelé měli přístup k nezávislému orgánu pro řešení sporů, jakož i k soudu nebo jinému příslušnému justičnímu orgánu za účelem uplatnění výjimky z autorského práva nebo jeho omezení.

 

3.  Ode dne [datum vstupu této směrnice v platnost] Komise a členské státy budou pořádat dialogy mezizúčastněnými stranami, aby harmonizovaly a vymezily osvědčené postupy, a vydají obecné pokyny zajišťující fungování licenčních dohod a pokyny pro spolupráci mezi poskytovateli služeb pro sdílení obsahu online a nositeli práv při používání jejich děl nebo jiných předmětů ochrany ve smyslu této směrnice. Při definování osvědčených postupů je třeba zvláštní pozornost věnovat základním právům a uplatňování výjimek a omezení a taktéž zárukám , aby zátěž pro malé a střední podniky byla nadále přiměřená a aby se zabránilo automatickému blokování obsahu.

Autor článku : Jan Tlamycha, odborný asistent europoslance Luďka Niedermayera