Big_loader_ajax

Britští europoslanci žijí v nejistotě. „Je to noční můra,“ hodnotí odkládaný brexit jeden z nich

11.11.2019

Zatímco ve Velké Británii běží naplno předvolební kampaň, z Bruselu ji bedlivě sledují poslední britští zákonodárci v Evropském parlamentu. Právě výsledek předčasných britských voleb může dát jasnější pohled na to, kdy nakonec nastane brexit a kdy tito europoslanci opustí belgickou metropoli.
Kdy už bude konečně čas odejít? Otázka, která trápí nejen Seba Dance. Ten je jedním ze 73 britských europoslanců, kteří stále ještě zasedají v Evropském parlamentu. A kterým se s odsouvaným datem brexitu opakovaně posouvá i datum pro opuštění Bruselu.

„Ano, musíme to řešit, jak to přichází. Ale stále je to noční můra. Třeba pro nájem bytu nebo smlouvy s asistenty. No, je to těžké,“ uvedl britský europoslanec Seb Dance. „Musíte prostě žít ve stavu neustálé nejistoty,“ dodal.

Právě nejistota je nejtěžší. I když si poslanec Dance sám brexit nepřál a v kampani proti němu i bojoval, s důsledky se teď musí vyrovnávat. „Smlouvu na bydlení jsem prodlužoval dvakrát během dvou měsíců. Nejdříve od 31. října do konce roku. A teď znovu. Pronajímatel to ale akceptoval, protože pochopil, že situace je naprostý zmatek,“ dodal.

Obtíže se týkají i dalších britských zaměstnanců evropských institucí. Třeba poslaneckých asistentů nebo pracovníků v Komisi. „Je to pro ně nejistota, pro některé možná i existenční, protože někteří z nich měli nějaké nabídky,“ podotkl český europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Většina si tady myslí, že když už musí dojít k brexitu, ať k němu dojde spořádaně,“ nastínil bruselské zákulisí další český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Komisařem na pár týdnů

Jenže další odklady britského odchodu z Unie s sebou přinášejí i další komplikace. Třeba, když šéfka budoucí Evropské komise Ursula von der Leyenová Britům vzkázala, že teď musí nově nominovat i jen na pár týdnů svého evropského komisaře.

„Doufám jen, že brexit bude poučením pro všechny. A doufám, že bude mít šťastný konec, nikoli tragický,“ dodal europoslanec Dance.

Britové ale z belgických ulic ani potom nezmizí. Bruselské úřady před nedávnem oznámily, že o belgické občanství od brexitového referenda před třemi lety požádalo už na čtyři tisíce občanů Spojeného království.

Původní článek si můžete přečíst zde
Zdroj : ct24.cz