Big_loader_ajax

Zdanění digitálních společností je nevyhnutelné a fér

13.12.2018

Evropský parlament dnes jednoznačně podpořil návrh na zavedení daně pro velké, dominantně digitalizované firmy, označovanou někdy jako Google tax.

Logos of big digital firms and moneyFirmy splňující podmínky daně (mimo jiné světový obrat nad 750 milionů EUR a zároveň obrat v EU nad 40 milionů EUR) by měly nejprve odvádět daň vycházející ze svých příjmů v každé z unijních zemí, kde v určeném rozsahu působí. Rozhodující budou počty uživatelů služeb nebo počty uzavřených smluv s firemními zákazníky.

Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského výboru Evropského parlamentu, uvádí: „Cílem Evropského parlamentu je vyslat jasný signál těm členským státům, které zatím dohodu blokují: část daní se musí platit tam, kde vzniká firmám hodnota a zisk. A to se dnes u těchto firem neděje. Zároveň podporujeme vznik přinejmenším celo-unijního řešení.“

„Evropské daňové systémy nejsou připraveny na ekonomiku 21. století. Než se podaří najít širokou, světovou dohodu buď zvolíme cestu kompromisního, ale jasného a fungujícího společného zdanění, nebo snahu vzdáme a necháme členské státy přijít s vlastními řešeními spojenými s problémy, jež tato fragmentace přinese. Ta poškodí menší země, které nemají ve vztahu k velkým firmám tak silnou pozici jako země velké. Unijní Google tax není ideální scénář, ale dobrý začátek. Ruku v ruce s tím musí jít i pokračování v diskusi na globální úrovni a dovedení ji k výsledku,“ dodává Luděk Niedermayer.

Evropský parlament je v daňových záležitostech pouze konzultován. Konečné stanovisko k návrhu, který Komise představila letos v březnu, musí zaujmout jednomyslně členské státy. V Radě je po krachu jednání o komisním textu aktuálně projednávána možnost 3% zdanění digitálních společností na základě jejich výnosu z reklamy.

Původní verze zde.

Autor článku : Luděk Niedermayer a Hana Bambasová (tiskové oddělení skupiny ELS)
Zdroj : Tisková zpráva