Big_loader_ajax

Vysvětlení mého hlasování z 30. ledna

04.02.2020

Jak jsem hlasoval na miniplenárním zasedání v Bruselu?

Brexit

Podpořil jsem udělení souhlasu s uzavřením dohody o vystoupení Velké Británie z EU, protože respektuji vůli britského lidu vyjádřenou v referendu v roce 2016 a vůli britského parlamentu, který vyjednanou dohodu již schválil. V této situaci považuji za důležité, že dohoda obsahuje záruky práv pro občany EU žijící ve Velké Británii a také uspokojivě řeší otázku finančního vyrovnání. Vzhledem k poměrně krátkému přechodnému období bude v dalších dnech a týdnech třeba napnout všechny síly k vyjednání a uzavření pokud možno co nejkomplexnější dohody o budoucích vztazích mezi Velkou Británií a EU. Myslím, že je v zájmu obou stran, aby vzájemné vztahy i nadále zůstaly co nejtěsnější.

Gender pay gap

Podpořil jsem usnesení, které vyzývá k odstranění přetrvávajících rozdílů v odměňování mužů a žen a ke zvýšení transparentnosti odměňování. Je také důležité zdůraznit, že z rozdílů v odměňování žen a mužů vyplývá také 37% rozdíl mezi výšemi jejich důchodů i rozdílná úroveň hospodářské nezávislosti mezi ženami a muži, kdy každá pátá pracující žena v EU patří do nejnižší mzdové skupiny, zatímco u mužů je to jen každý desátý. Zároveň jsem toho názoru, že s ohledem na princip subsidiarity by při odstraňování rozdílů v odměňování mužů a žen hlavní roli měly hrát členské státy a EU by měla plnit roli spíše podpůrnou.

Common charger for mobile radio equipment

Podpořil jsem usnesení, které zdůrazňuje potřebu přijmout evropskou normu pro jednotnou nabíječku pro mobilní rádiová zařízení, jako jsou mobily, tablety a čtečky elektronických knih. V současné době mnozí spotřebitelé vlastní, používají a často i nosí u sebe několik různých nabíječek na podobné přístroje napájené bateriemi, a současná příliš rozsáhlá nabídka nabíječek tak vytváří nepřiměřené náklady a nepříjemnosti pro spotřebitele a má zbytečné dopady na životní prostředí. Společná norma by napomohla snížení množství elektronického odpadu a zlepšení situace spotřebitelů.