Big_loader_ajax

Výsledky plenárního zasedání z 28.2. až 1.3.

06.03.2018

Ve dnech 28. února a 1. března se uskutečnilo tzv. miniplenární zasedání Evropského parlamentu (EP) v Bruselu. Mezi jeho hlavní body patřila mj. otázka právního státu v Polsku, boje proti financování terorismu a volba místopředsedy Evropského parlamentu.

Poslanci přijali nelegislativní usnesení k otázce právního státu v Polsku v souvislosti s historicky první aktivací čl. 7 Smlouvy o EU ze strany Komise, který upravuje možné porušení hodnot EU. Rada by dle poslanců měla urychleně rozhodnout, zda v Polsku existuje riziko vážného porušení těchto hodnot, a případně navrhnout konkrétní východiska. Polské orgány se musí podle nich situací aktivně zabývat a vyřešit nastalé problémy.

Evropský parlament přijal již v listopadu 2017 usnesení, v němž konstatoval existenci jednoznačného rizika závažného porušování hodnot EU v této zemi, především s ohledem na ohrožení dělby moci, nezávislost soudnictví a základních práv v zemi. O skutečné existenci těchto pochybení rozhoduje v konečné fázi daného procesu jednomyslně Evropská rada.

Eventuální sankce, zahrnující v krajním případě i možnost pozastavení hlasovacího práva dotčenému státu, musejí být přijaty prostřednictvím kvalifikované většiny v Radě.

Evropský parlament dále vedl rozpravu a následně i odhlasoval nelegislativní zprávu z vlastní iniciativy s názvem „Odstřižení zdrojů příjmů pro džihádisty – cílená opatření proti financování terorismu“. Dokument obsahuje soubor doporučení adresovaných Radě a vysoké představitelce pro Společnou zahraniční a bezpečnostní politiku – např. na lepší koordinaci práce zpravodajských služeb jednotlivých členských států EU (návrh na vytvoření stabilní evropské zpravodajské platformy pro boj proti terorismu v rámci stávajících struktur – např. Europolu); vypracování seznamu osob a netransparentních subjektů s vysokou mírou podezřelých finančních aktivit (především s napojením na džihádistický saláfismus); či obsahující výzvu Komisi, aby předložila právní předpisy nezbytné k účinnějšímu monitorování všech elektronických finančních transakcí včetně předplacených kreditních karet a virtuálních měn.

Poslanci se rovněž zabývali stavem evropského včelařství. V nelegislativní zprávě o vyhlídkách a výzvách pro odvětví včelařství EU upozornili na mimořádný význam včely medonosné pro zdravé fungování ekosystémů a zemědělské politiky Unie. EU by měla podle jejich názoru investovat větší objem finančních prostředků, zasadit se o zlepšení zdraví včel a potírat rozšířené falšování a padělání medu. 

Zdzisław Krasnodębski (poslancem od roku 2014) z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) byl nově zvolen jedním ze 14 místopředsedů. Stalo se tak po odvolání Ryszarda Czarneckiego (ECR) z tohoto postu na únorovém plenárním zasedání poté, co označil svou polskou kolegyni Różu Thunovou (EPP) hanlivým výrazem.

Evropský parlament přistoupil ke zřízení nového zvláštního Výboru pro finanční kriminalitu, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky. Výbor s označením TAXE 3 bude mít 45 poslanců a časově omezený mandát na dobu 12 měsíců. Tematicky poslanci naváží na předchozí aktivity zvláštních výborů TAXE 1 a 2 či PANA a budou mimo jiné sledovat uplatňování jejich doporučení v praxi. Přesné složení výboru by mělo schválit březnové plénum ve Štrasburku.

Poslanci také podpořili návrh na posílení povinné výměny informací v oblasti daní mezi členskými státy, drželi symbolickou minutu ticha za zavražděného slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou, či podpořili kandidaturu belgické političky a bývalé ministryně Annemie Turtelboomové na členství v Evropském účetním dvoře.  

Autor článku : O. Kaleta
Zdroj : Týdenní monitoring událostí v EU Sekce pro evropské záležitosti