Big_loader_ajax

Výsledky plenárního zasedání: 23. - 26. října

01.11.2017

Ve dnech 23.–26. října proběhlo plenární zasedání Evropského parlamentu (EP). Poslanci se mj. zabývali otázkami posílení kontroly hranic EU, budoucnosti financí Unie a rozpočtem na rok 2018, obchodními jednáními s Austrálii a Novým Zélandem a rovněž byl oznámen laureát Sacharovovy ceny.

V úterý 24. října EP hlasoval o usnesení k diskuznímu dokumentu, jenž se týká budoucnosti financí EU, a který Komise zveřejnila na konci června letošního roku. Poslanci o něm diskutovali již na plenárním zasedání 4. července. Den poté pak poslanci navázali hlasováním o návrhu souhrnného rozpočtu EU na rok 2018 (všechny oddíly). V přijatém usnesení odmítají škrty navrhované Radou, vyslovují se naopak pro navýšení výdajů v oblasti výzkumu, infrastrukturních projektů, boji proti nezaměstnanosti mladých či klimatické změny. Výši rozpočtu EP navrhuje stanovit na 162,6 mld. eur v závazcích (1,2% navýšení oproti návrhu Komise) a 146,7 mld. eur v platbách (navýšení o 0,9 %).

Ve středu 25. října EP poslanci schválili návrh nařízení na zřízení systému vstupu a výstupu (EES) poměrem hlasů 477 pro, 139 proti a 50 se zdrželo. Nová legislativa by měla dát vzniku sdílené databázi občanů třetích zemí, kteří vstoupí, opustí, či jim bude odepřen vstup do EU na unijních hranicích. Cílem návrhu je zajistit registraci osob cestujících z oblastí mimo EU, řešit problém překročení jim povolené délky pobytu, či napomoci odhalování organizovaného zločinu a terorismu. Údaje by měly být shromažďovány po dobu 3 let (v případě překročení délky pobytu po dobu 5 let) a systém EES by měl být plně funkční od roku 2020.

Ve stejný den EP vedl rozpravu a den poté hlasoval o návrhu svého doporučení pro zahájení obchodních jednání EU s Austrálií a s Novým Zélandem. Poslanci v této věci přijali nelegislativní usnesení, ve kterém uvádějí, že by EU měla klást v budoucích jednáních důraz zejména na vytváření nových příležitostí pro (především malé) evropské podniky, na ochranu unijních zemědělců a spotřebitelů, a uzavřít separátní dohody o obchodu a investicích s oběma partnerskými zeměmi. EP do negociací aktivně nazasahuje, budoucí výsledná dohoda však podléhá jeho schválení.

Ve středu 25. října poslanci v rámci plenárního zasedání vyjádřili podporu svému vyjednávacímu týmu k zahájení jednání s vládami EU o revidované směrnici o vysílání pracovníků v oblasti služeb. Výbor pro zaměstnanost (EMPL) schválil příslušný mandát EP již v pondělí 23. října. Očekává se, že EP a Rada zahájí jednání v průběhu listopadu s cílem dosáhnout dohody v rámci prvního čtení.

Ve čtvrtek 26. října EP oznámil prostřednictvím svého předsedy Tajaniho výběr letošního laureáta Sacharovovy ceny. Je jím dle rozhodnutí Konference předsedů EP a na základě předvýběru parlamentních výborů opoziční hnutí ve Venezuele, které usiluje o tamní mírový přechod k demokracii. Ocenění, udělované EP od roku 1988, je určeno jednotlivcům a organizacím, kteří obhajují lidská práva a základní svobody ve světě. Cena v hodnotě 50 000 eur bude slavnostně předána na plénu ve Štrasburku 13. prosince.

Mezi další body patřily rozpravy o pracovním programu Komise na příští kalendářní rok (úterý 24. října) a o hnojivých výrobcích s označením CE (pondělí 23. října). EP dále vedl rozpravu o ochraně zaměstnanců před riziky spojenými s expozicí karcinogenům nebo mutagenům (středa 25. října) a debatoval o cukrové vatě. Ve čtvrtek poslanci rovněž zvolili aklamací finskou poslankyni Heidi Hautalovou místopředsedkyní EP poté, co byla tato pozice uvolněna po odchodu její rakouské kolegyně Ulrike Lunacekové. 

Autor článku : O. Kaleta
Zdroj : Týdenní monitoring událostí v EU Sekce pro evropské záležitosti