Big_loader_ajax

Únik dat na Facebooku – mysleli jste si, že vaše data jsou v bezpečí?

10.04.2018

V polovině března vyšlo najevo, že konzultační společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace z desítek miliónů facebookových účtů, převážně v USA, a následně je využila při vývoji softwarových nástrojů, které byly podle všech indicií použity mimo jiné pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa či během referenda o brexitu.

Oko se symbolem FacebookuData byla sbírána pomocí aplikace „This Is Your Digital Life“ vytvořené cambridgeským profesorem Aleksandrem Koganem prostřednictvím jeho společnosti Global Science Research ve spojení s Cambridge Analytica. Na 300 tisíc uživatelů si tuto aplikaci stáhlo výměnou za jeden až dva dolary a vyplnění osobního dotazníku spolu s udělením souhlasu ke sběru těchto dat. V této době byl Facebook otevřená platforma, která umožnovala poměrně volně shromažďovat data. Nicméně aplikace šikovně vytěžila i osobní data přátel těchto účastníků, což již bylo v rozporu s pravidly Facebooku. V roce 2015 Facebook změnil svoji politiku a omezil množství dat, ke kterým mají třetí strany přístup. Tehdy také přišel ke zjištění, že Cambridge Analytica získala obrovské množství informací, které nebyly shromážděny se souhlasem jejich původců, což neodpovídalo původní dohodě. Facebook přesto neinformoval příslušné úřady, pouze se omezil k výzvě, aby tato data byla okamžitě smazána.

Britská společnost Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti bylo pravděpodobně snahou společnosti ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z facebookových účtů, na jejichž základě Cambridge Analytica utvářela profil voličů, mezi které pak cíleně distribuovala politickou reklamu.

Celý skandál má dvě roviny. První z nich je samotný únik dat, resp. jejich použití k jinému účelů, než bylo stanoveno nebo zcela bez souhlasu uživatele. Přesně tyto situace bude v Evropské unii pokrývat nové nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které vstoupí v platnost 25. května tohoto roku. Jeho cílem je výrazně zvýšit ochranu osobních dat občanů a taktéž zpřísnit povinnosti společností tato data chránit. Právě v rámci této kauzy je možné spatřit opodstatnění tvrdších pravidel, která s tímto nařízením přicházejí. GDPR je dosud nejvíce uceleným souborem pravidel na ochranu dat na světě, které poskytne evropským občanů větší kontrolu nad jejich informacemi a tím, jak je společnosti využívají. V případě porušení povinností totiž stanoví velmi vysoké pokuty, které jsou v současné době v některých státech naprosto zanedbatelné v porovnání se škodou, kterou mohou způsobit.

Druhou rovinou je pak zásah společnosti Cambridge Analytica do volebních kampaní. Je vysoce pravděpodobné, že některé praktiky, které používala, mohou být v řadě zemí nelegální. Toto je ovšem bez důkladného vyšetřování zatím nemožné hodnotit. Ať tak či onak, podle vyjádření Evropské komise je zneužívání osobních dat uživatelů Facebooku k politickým cílům naprosto nepřijatelné.

I přes dřívější rozdílný přístup EU a USA k problematice ochrany osobních údajů to vypadá, že na obou stranách Atlantiku panuje ohledně této věci stejný názor. Kvůli postupům při ochraně soukromí začala Facebook vyšetřovat americká Federální komise pro obchod. Americký Kongres požádal zakladatele společnosti Marka Zuckerberga o osvětlení celé kauzy a taktéž evropská komisařka Věra Jourová či britští poslanci žádají vysvětlení a důkladné vyšetření celé záležitosti. V současné době pracuje Facebook s odhadem, že byl zasažen 1 milion občanů Velké Británie, o jiných zemích Evropské unie zatím nejsou zprávy. Bohužel, na konkrétní čísla si budeme muset ještě počkat kvůli obrovskému množství dat, které je nutné prošetřit.

V reakci na tento skandál se Facebook rozhodl omezit přístup k určitým datům společnostem, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích a tím pomáhají inzerentům při zaměřování reklamy na uživatele sociální sítě. Taktéž vzhledem k brzké účinnosti nového nařízení o ochraně osobních údajů (a nepochybně i pod tlakem okolností posledních týdnů) Facebooku přišel s novým rozšířením, které umožňuje uživatelům přehodnotit, co sdíleli a možnost data smazat, stejně tak jim umožnuje všechna data včetně kontaktů a fotografií stáhnout a přesunout je jinam. V souvislosti s novým nařízením budou v následujících týdnech přicházet další změny, které však Facebook plánoval zavést pouze pro území EU. To se logicky nelíbilo především Spojeným státům, které volaly po globálním zavedení evropské úrovně ochrany. Zprávy z posledních dní naznačují, že Facebook svou pozici přeci jen přehodnotil a zlepšení ochrany dat se pravděpodobně dočkají uživatelé po celém světě. 

Více k tématu:

Zuckerberg's refusal to testify before UK MPs 'absolutely astonishing'

EU Probes Facebook's Data Sharing With Cambridge Analytica, Raising Prospect Of Fines

European Parliament’s Tajani wants Facebook investigation

Revealed: 50 million Facebook profiles harvested for Cambridge Analytica in major data breach

Na Facebooku jste v podstatě nazí, únik dat se dal čekat a bude další, říká pro INFO.CZ Jourová

Zuckerberg, Facing Facebook’s Worst Crisis Yet, Pledges Better Privacy

UPDATE 1-Facebook to change privacy controls in wake of data scandal

Facebook's Zuckerberg says no plan to extend all of tough European privacy laws to the rest of the world

An Update on Our Plans to Restrict Data Access on Facebook

Facebook to stop allowing data brokers such as Experian to target users

Facebook says Cambridge Analytica may have gained 37m more users' data

Autor článku : Sabina Skoumalová, stážistka v kanceláři Luďka Niedermayera