Big_loader_ajax

(Un)Heated Debate on Migration se Šimonem Pánkem v Bruselu

22.04.2016

V rámci festivalu Jeden svět proběhla v úterý 19. dubna v Bruselu debata o migraci s výkonným ředitelem Člověka v tísni (ČvT) Šimonem Pánkem. Mluvilo se o působení ČvT v Sýrii, o uprchlické krizi, dopadech migrace na Evropskou unii a vztahy mezi členskými státy, a také o otázkách strachu a xenofobie české společnosti.

Přestože uprchlická krize zasáhla zejména západoevropské členské státy, země východní Evropy včetně České republiky se hlasitě distancují od možnosti společného evropského řešení a radikálně odmítají přijímat uprchlíky, ať už dobrovolně, nebo na základě povinných kvót.

Šimon Pánek bruselskému obecenstvu vysvětlil, že tím, že se Česko od problémů s uprchlíky distancuje a uzavírá hranice, si také uzavírá možnost být rovnocenným partnerem Západu a plnohodnotným členem evropského klubu, v rámci kterého jsme se zavázali k solidaritě.

Ačkoliv povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků nejsou podle Pánka ideální, jsou v tuto chvíli jediným schůdným řešením, pokud všechny členské státy včetně České republiky nepřispějí ke společnému řešení a dobrovolně nepřijmou určité množství registrovaných uprchlíků, kterým přísluší nárok na azyl podle mezinárodních dohod. Pánek nekomentoval pouze negativní přístup Česka, ale také pomalou reakci Evropské unie, která by podle jeho slov měla být nejen rychlejší, ale také ambicióznější a štědřejší k uprchlíkům.

Fakt, že uprchlíci nechtějí zůstávat v přidělených zemích a přesouvají se z východní Evropy dále do Německa, Francie a Belgie, nemusí být nutně pouze důsledek ekonomického turismu a vyšší životní úrovně Západu, ale také následek xenofobie a netolerance ze strany místních občanů, která přispívá k negativní image země.

Čím je xenofobie v zemích, jako je Česko, které doposud přijali pouze malou hrstku uprchlíků, způsobená? Do chování českých občanů vstupuje mnoho faktorů od nedůvěry v opatření navržená Evropskou unií, přes nedůvěru ve schopnost českého státu potenciální uprchlíky úspěšně integrovat, negativní propagandu ze strany politiků i medií, až po hluboce zakořeněný strach z neznámého. „Zasadit se o změnu celkového vnímání české společnosti bude tím největším oříškem na příštích několik let,“ říká Šimon Pánek.

Komentář Luďka Niedermayera k návštěvě Šimona Pánka v Bruselu si můžete přečíst zde

Autor článku : Petra Prášilová, odborná asistentka Luďka Niedermayera