Big_loader_ajax

Tento týden v Parlamentu: situace v Maďarsku a Turecku, práva spotřebitelů, migrace

24.04.2017

K aktuální situaci v Maďarsku se poslanci vyjádří v debatě pléna ve středu odpoledne a následně proberou s vysokou představitelkou pro zahraniční politiku Federicou Mogherini poměry v Turecku po nedávném ústavním referendu. Tento týden se v Bruselu scházejí také výbory. Poslanci budou hlasovat, jak omezit geoblocking při nákupech služeb online, ochraně nezletilých uživatelů internetu a o vytvoření prostředků pro boj s příčinami migrace.

Ve středu odpoledne a čtvrtek dopoledne zasedá v Bruselu plénum a na pořadu dne je hned zpočátku debata o situaci v Maďarsku a aktuální situace v Turecku. Poslanci budou s unijní vysokou představitelkou pro zahraniční politiku Federicou Mogherini diskutovat o dopadech referenda, které schválilo posílení pravomocí prezidenta, na vztahy EU - Turecko.

Komisařka Marianne Thyssen na plénu představí iniciativu pro Evropský pilíř sociálních práv a jak zajistit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Očekává se, že k debatě o ekonomickém ozdravném programu pro Řecko před poslance předstoupí předseda skupiny ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem ve čtvrtek dopoledne.

Ve čtvrtek také poslanci hlasují o usnesení k situaci ve Venezuele; plenární debata proběhla již před třemi týdny.

Na programu výborů

Výbor pro vnitřní trh hlasuje o zprávě české poslankyně Olgy Sehnalové k návrhu nařízení o spolupráci mezi vnitrostátními orgány zodpovědnými za ochranu zájmů spotřebitele. Nařízení si bere na mušku diskriminaci spotřebitelů nakupujících zboží a služby online (tzv. geoblocking) a má za cíl posílení pravomocí vnitrostátních orgánů vymáhajících spotřebitelská práva a také zlepšení jejich přeshraniční spolupráce.

O tom, jak zajistit jednotné minimální standardy pro přijímání uprchlíků v EU včetně podpory jejich integrace a podmínek v uprchlických táborech, hlasuje výbor pro občanské svobody v rámci stanoviska k revizi norem pro přijímání žadatelů o mezinárodní ochranu.

O migraci hlasují poslanci také z hlediska toho, jak se díky investicím z Evropského fondu pro udržitelný rozvojvypořádat s jejími kořeny a podpořit stabilitu a prosperitu v Africe a státech sousedících s EU.

Výbor pro vzdělávání a kulturu hlasuje v úterý o svém stanovisku k revizi směrnice o audiovizuálních médiích, kterou je potřeba přizpůsobit novým podmínkám daným digitalizací a novými způsoby distribuce. Poslanci chtějí mimo jiné zajistit ochranu nezletilých, podpořit evropskou tvorbu a vyjasnit pravidla reklamy i pravomoci národních regulátorů.

Program předsedy EP
Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani je v neděli a pondělí na návštěvě v Bratislavě u příležitosti konference předsedů parlamentů EU a setká se také s prezidentem Andrejem Kiskou.

Původní článek si můžete přečíst zde

Zdroj : www.europarl.europa.eu